Още

  Транссибирската железопътна линия

  Транссибирската железопътна линия или Транссибирската магистрала е най-дългата железопътна линия в света и преминава през почти цяла Русия. Изминавайки 9200 километра, влакът тръгва от Москва и достига до пристанищния град Владивосток, намиращ се на тихоокеанското крайбрежие. Пътуването може да бъде и в обратна посока. Транссибирската железопътна линия пресича 7 часови зони.

  Москва

  Създаването на железопътната линия довежда до нарастване на развитието в Сибир, въпреки че голяма част от земята все още е слабо населена. Хората от цял свят използват Транссибирската железопътна линия, за да пътуват през Русия. Освен това тя улеснява транспортирането на стоки и ресурси като зърно, въглища, нефт и дървесина от Русия и източа Азия до европейските страни, което оказва огромно влияние върху световната икономика.

  През 19 век Русия вярва, че развитието на Сибир е от решаващо значение за военните и икономически интереси на страната. Изграждането на Транссибирската железопътна линия започва през 1891 година по време на управлението на Александър III. Войници и затворници са основните работници по изграждането ѝ, като те работят от двете страни на Русия, насочвайки се към центъра. Строежът е завършен през 1916 година – по време на управлението на Николай II.

  Железопътната линия помага в икономическото развитие на Сибир, индустриализацията също процъфтява и много хора се преместват в региона, основавайки няколко нови града. Транссибирската железопътна линия позволява на хората да се движат свободно през Русия и по време на двете световни войни.

  Владивосток

  Пътуването от Москва до Владивосток продължава 8 дни, но пътниците имат възможност да напускат влака на определени места, за да разгледат и опознаят някои от най-интересните и значими географски забележителности на Русия, сред които са градове, планини, гори и водни обекти. От изток на запад тези спирки са както следва:

  • Москва е столицата на Русия и последната, най-западна спирка на влака, движещ се по Транссибирската железопътна линия.
  • Нижни Новгород е индустриален град, разположен на река Волга – най-дългата река в Русия.
  • Пътниците преминават през планинската верига Урал, която често е смятана за граница между Европа и Азия. Екатеринингбург, който е четвъртият по големина град в страната, е сред забележителностите на тази спирка.
  • След преминаването на река Иртиш и изминавайки няколкостотин километра, пътниците достигат Новосибирск – най-големият град в Сибир. Разположен на река Об, той е дом на около 1.5 милиона души и е третият най-голям град в Русия (след Москва и Санкт Петербург).
  • Следващата спирка е Красноярск, разположен на двата бряга на река Енисей.
  • Иркутск е разположен на бреговете на река Ангара и е само на 66 километра от езерото Байкал – най-дълбокото езеро в света.
  • Следва регионът около Улан Уде („Червената река“)
  • Следващата спирка е град Хабаровск, който е разположен на река Амур.
  • Усурийск е следващата спирка. От там тръгват голяма част от влаковете за Китай.
  • Влавидосток е източната крайна точка на Транссибирската железопътна линия. Градът е основан през 1860 година и там се намира най-голямото руско пристанище на Тихи океан.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link