Още

  Тайната на остров Матуа

  По време на Втората световна война американската авиация, която бомбардирала всичко японско в Тихия океан, заобикаляла остров Матуа. А когато войната свършила, президентът Труман се обърнал към Сталин с неочаквана молба: САЩ да получат само един от островите в центъра на Курилския архипелаг, превзети от съветските войски. С какво толкова Матуа привлякла вниманието на президента на САЩ?

  Матуа е малък остров, разположен в самия център на Курилите. По време на Втората световна война японците го превърнали в непревземаема крепост, за да я използват като трамплин в случай на война със СССР. Войната наистина започнала, но през 1945 г. 3811 японски войници и офицери „доблестно“ се предали на 40 съветски граничари.

  Остров Матуа

  Островът, предаден на СССР, се оказал надлъж и нашир изровен от окопи, траншеи и изкуствени пещери. Многобройните укрепления и хангари били построени по всички правила. Цялото крайбрежие на Матуа било заобиколено с гъст пръстен от бункери, облицовани с камък или вдълбани в скали.

   

  Още по-старателно било строено летището на острова. То било разположено така удачно и технически компетентно, че самолетите могат да излитат и кацат при вятър с всякаква сила и посока. Инженерите предвидили и „антиснежна“ конструкция. Под бетонното покритие били прокарани тръби, по които течала вода от термалните извори на острова. Затова японските летци не били заплашени от обледеняване на пистата – техните самолети можели да кацат и излитат и зиме, и лете.

  В крайбрежните скали трудолюбивите японци изкопали огромна пещера, където лесно можела да се скрие подводница. Наблизо се намирала подземната резиденция на щаба на гарнизона, замаскирана в един от околните хълмове. Стените й били акуратно облицовани с камък, имало басейн и подземна баня.

  Една от тайните на острова е пълното изчезване на цялата военна техника. Въпреки внимателните търсения след 1945 г., нищо от нея не било открито. При това се забелязва някаква зловеща закономерност: хората, които я търсели, загивали в пожари, попадали в снежни лавини, умирали в необясними злополуки. В края на 1990-те години на миналия век в резултат на нещастен случай загинал заместник-ръководителят на граничната застава, който ръководел тези издирвания.

  А когато се опитали да възстановят разрушените комуникации, внезапно се събудил вулканът в центъра на острова. Изригването било толкова силно, че огромните блокове, които излетели от кратера, удряли птици на стотици метра височина.

  За вулкана било изказано странното на пръв поглед мнение, че може би, японците са хвърлили всичките си боеприпаси в кратера и след това са ги взривили, причинявайки силно изригване. Тази версия на пръв поглед звучи като фантастика – но факт е, че нагоре по конуса на вулканът е прокаран път, върху който и днес личат следи от гъсениците на бойна техника.

  Какво се крие в дълбините на Курилските острови? Ами ако смъртта на военните изследователи, събуденият вулкан, интересът на американския президент към Матуа и отказът на японците да предоставят историческа информация не са случайна верига от събития? Дали пък в тайни, все още неоткрити подземия на острова-крепост е изоставено не ръждясало военно оборудване, което днес никому не трябва – а тайни лаборатории за непознато секретно оръжие?

  Сутринта на 12 август 1945 г., три дни преди капитулацията на Япония, недалеч от Корейския полуостров в морето прозвучала оглушителна експлозия. Огнена топка с диаметър около 1000 метра се издигнала до небето. Последвала я гъбата на гигантски облак. Някои историци смятат, че това била първата и последна атомна бомба на Япония. Силата на взрива била почти същата, както на американските бомби, хвърлени няколко дни по-рано над Хирошима и Нагасаки.

  Агенти от аналитичната служба в щаба на американския генерал Макартър, командващ съюзническите войски в Тихия океан, пишат в мемоарите си, че сутринта на 14 август 1945 г. американски самолети донесли проби на въздуха над Японското море в близост до източното крайбрежие на Корейския полуостров. Пробите дали зашеметяващи резултати: в нощта на 12 срещу 13 август там била извършена експлозия на неизвестно ядрено устройство!

  Ако в подземния град на остров Матуа на крепостта наистина е разработен японският вариант на най-ужасното оръжие на ХХ-ти век, това дава отговор на много въпроси, които озадачават организаторите на любителски изследователски експедиции.

  Защо президентът Труман молел Сталин да му подари именно остров Матуа?  Още преди края на Втората световна война американците започнали да се подготвят за нападение срещу СССР. След разсекретяване на британските архиви била открита папка с надпис „Немислима операция“. Датата на документа е 22 май 1945 г. В него подробно се описва план за масиран удар по съветските войски. Главен коз трябвало да бъде ядреното оръжие, с което разполагали само САЩ.

  Защо японците, позовавайки се на тайната на информацията, упорито не отговаряли на исканията на съветските и днешните руски изследователи на остров Матуа? Просто е: ако на остров Матуа бъде открит подземен таен център, в който са разработени ядрени оръжия, това би довело до преоценка на събитията от Втората световна война.

  Американските атомни бомбардировки на японските градове ще бъдат оправдани: американските пилоти просто са изпреварили бъдещите атомни нападения срещу САЩ. А исканията на Япония за връщането на Южните Курили от страна на Русия може да се разглеждат като желание да се продължи работата по създаването на тайни оръжия, спряна в резултат на поражението през войната. Но тайната на остров Матуа продължава да стои неразгадана.

  Сателитна снимка на остров Матуа

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link