сеп. 9, 2014
21823 Views

Тайният трезор на Капоне

Автор:

Капоне е роден в семейството на емигранти на 17 януари 1899г в Ню Йорк Сити. През 1919г се мести в Чикаго, където се превръща в най-известният престъпник и гангстер на своето време. Занимава се предимно с хазарт, продажба на алкохол и рекет.

Тайният трезор на Капоне

През 1925г, след опит за убийство на боса Джони Торио, Капоне поема контрола над чикагската мафия, където допреди е дясната ръка на Торио. През следващите години влиза в списъка с най-издирваните престъпници на ФБР, продава алкохол през Сухия период, организира Клането на Свети Валентин, при което са очистени седмина от ирландската мафия, а накрая е осъден за укриване на данъци през 1931г. Осем години по-късно е пуснат от затвора заради сифилис в напреднала фаза и умира през 1947г.

Съкровището на Капоне

В началото Капоне води дейността си от хотел Метропол, но през юли 1928г се мести в апартамент в хотел Лексингтън, където остава до ареста си през 1931г.

Тайният трезор на Капоне

През 80-те години, една строителна фирма подготвя цялостен ремонт на хотела и при оглеждането на сградата открива стрелбище и тайни тунели. Те свързвали таверни и бордеи, предоставяйки път за бягство в случай на полицейска акция (очевидно не са помогнали на Капоне да се измъкне на полицията през 1931г).

Търговски обучения - myjobistosell.com

Тези открития дават повод за по-подробен оглед на хотела, а според слуховете, Капоне имал таен трезор под хотела, където държал цялото си богатство.

Най-гледаното предаване по телевизията

През 1985г журналистът Джералдо Ривера е уволнен след като разкритикува телевизия ABC за отмяната на репортаж, разглеждащ връзката между Джон Кенеди и Мерилин Монро. Ривера се съгласява да води двучасово предаване, обещаващо да разкрие съдържанието на тайния трезор на Капоне.

Тайният трезор на Капоне

На 21 април 1986г милиони зрители застават пред телевизорите си в очакване да видят несметни богатства или трупове на живо. На мястото присъства съдебен лекар, в случай че наистина трезора се окаже гробище, както и агенти на данъчната служба, които да приберат парите.

Предаването започва със задъхания Ривера, който въвежда зрителите в прашното, пълно с паяжини мазе на хотела. Посочва към лабиринта от тунели на Капоне, след което показва дебела 55см бетонна стена, зад която по неговите думи били богатствата на най-големия гангстер.

Джералдо Ривера

181 канала предават на живо разбиването на стената. Лампи осветяват дупката, търсейки следи от съкровище или трупове. Вместо това, 30 милиона зрители виждат купчина боклуци и празни бутилки.

Въпреки, че предаването е най-гледаното в историята по онова време, Ривера и продуцентите му стават за смях из цялата страна. През 1991г в своята автобиография журналистът признава, че благодарение на него „трезорът на Капоне“ се е превърнал в модерен евфемизъм за нашумяло събитие, обречено да не отговори на очакванията.

loading...
Категория:
Личности
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *