ян. 13, 2020
3965 Views

Тайнствените замъци на Белорусия

Автор:

Всички смятат, че тайнствени замъци от Средновековието с целия им мистичен реквизит: призраци, сенки на герои от стари заговори и интриги, легенди за невинни жертви и зловещи екзекуции, се срещат само в Западна Европа.

Но, за да разгледаме истински замък от Средновековието с „традиционния комплект” от ров, кули, легенди за рицари, принцеси и призраци с драматична съдба, няма нужда да се ходи на Запад.

Такива великолепни замъци се намират и в Белорусия.

Замъкът Несвиж

Ако попитате за древни предания в малкия, самобитен белоруски град Несвиж, жителите определено ще ви разкажат легендата за Черната дева.

Замъкът Несвиж. Снимка: Уикипедия

Търговски обучения - myjobistosell.com

Полската кралица от италиански произход Бона Сфорца (1494-1557), която обичала властта и се отличавала с активност, била много недоволна от тайния брак на собствения си син и бъдещ полски владетел Сигизмунд Август. За спътница в живота си той избрал Барбара Радзивил от известното полско благородническо семейство – а Бона Сфорца и нейните съмишленици не искали да засилят ролята на рода Радзивил при кралския двор. В тази връзка, когато току-що омъжената й снаха веднага след сватбата и коронацията  внезапно се разболяла и умряла, се понесли слухове, че Бона Сфорца има участие в това. Оттогава неспокойният призрак на Барбара се разхожда по тъмните проходи на замъка на рода Радзивил, плаче и ридае.

Но замъкът е интересен дори без призраци. Той е издигнат през втората половина на ХVІ век при княз Николай Радзивил и е отлично запазен. В него има малко общо с традиционната крепост от Средновековието, което е нормално – все пак е построен в епохата на Ренесанса. В центъра се намира разкошен дворец, заобиколен от здрави стени със защитни функции и дълбок ров. Родът Радзивил бил влиятелен и заможен, а полско-литовската държава векове страдала от военни конфликти, нашествия на чужди армии и безредици. Затова, да блеснеш в цялата си слава, без да бъдеш защитен срещу вражеските оръдия, било направо безразсъдно.

Мирският замък

Мирският замък. Снимка: Уикипедия

За да се уравновеси влиянието на Черната дева, има и Бяла. Тя е недалеч от Несвиж – в замъка Мир, който също принадлежал на рода Радзивил. Замъкът изглежда като дворец от приказка – подобен ефект станал възможен благодарение на комбинацията от ренесансов и готически стил.

През 1891 г. собственик на крепостта станал руски благородник, княз Николай Святополк-Мирски, който решил да го превърне в семейно гнездо. Наследниците му до ден-днешен живеят тук.

Когато през 1913 г. внучката на Святополк-Мирски, 12-годишната София, се удавила в близкото езеро, духът й не намерил покой във великолепната гробница на предците, а започнал да се разхожда по алеите на парка и коридорите на двореца. Бялата дева, за разлика от черната си  „колежка“ от Несвиж, се характеризира с плахост и спокойствие.

Въпреки видимата си външна слабост, крепостта може да устои против силна вражеска армия. Замъкът е построен с червени тухли, като стените са двойни. Пространството между тях е запълнено със строителни отпадъци и парчета от камъни, залети със строителен разтвор. Затова стените са много здрави, сякаш гранитни.

Лидският замък

Лидският замък. Снимка: Уикипедия

Това е най-старият дворец на Белорусия, построен през 1323 г. Той също е обитаван от призраци. През 1392 г. княз Корибут осъзнал, че не може да противостои на армията на литовския княз Витовт и оставил в замъка само група обречени войници, принуждавайки ги да се закълнат, че ще дадат живота си, но няма да сложат оръжие. Воините спазили обещанието си – оттогава призраците на войниците на княз Корибут защитават стените на крепостта.

Сега тук се организират исторически реконструкции и се провежда големият рицарски турнир „Мечът на Лидския замък“. Това навярно намалява носталгията на призраците.

От основаването си през първите десетилетия на XIV век дворецът се използвал като крепост: тук имало гарнизон, който защитавал северните граници на Великото Литовско княжество против рицарите-монаси на Тевтонския орден. Замъкът издържал на голям брой битки и нападения. Той бил щурмуван от татари, немци, литовски бунтовници, руснаци, шведи. В резултат на това до XIX век бил напълно унищожен. Придобива съвременната си модерна визия през миналия век.

Старият Гродненски замък

Старият Гродненски замък. Снимка: Уикипедия

През Средновековието било нормално явлението „подвижна столица“ – когато центърът на държавата бил там, където в момента се намирали монархът и неговият двор. Така се случило след засилването на ролята на град Гродно през 1576-1586 г. по времето на полския крал Стефан Батори. Той построил разкошен дворец в Гродно. Италиански архитект планирал да създаде красив замък. Но въпреки това, тъй като крепостта била върху основата на стара цитадела от ХІV век, замъкът получил всички характеристики на силна военна крепост от Средновековието. По време на своето съществуване той бил разрушаван, реконструиран, използван като седалище на полския Сейм и за битови цели.

loading...
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *