Още

  Телепортaция

  baner tele

  Още от изобретяването на колелото преди повече от 5000 години, хората търсят нови начини да пътуват по-бързо. Колесниците, велосипедът, автомобилът, самолетът и ракетата са били изобретени с цел да се съкрати времето нужно за да стигнете до някъде. Всички тези транспортни средства обаче споделят един и същ проблем – при тях е нужно да се измине физическо разстояние, което отнема минути, часове и дори дни.

  Представете си да отидете до магазина без да използвате колата си или да стигнете до Международната космическа станция без помощта на совалка. Има учени, които в този момент работят точно върху такъв метод за пътуване, като комбинират телекомуникациите и транспортирането за да създадат система наречена телепортация. В тази статия ще научите за експерименти, при които е осъществена телепортация на фотони и за това как може да използваме телепортацията за да пътуваме до всяка една точка.

  Снимка: gnackgnackgnack
  Снимка: gnackgnackgnack

  Телепортацията се състои в дематериализирането на обект от едно място и изпращането на детайлите за точната му атомна структура на друго място, където обектът бива реконструиран. Това елиминира времето и разстоянието като фактор и можете да се озовете на всяко едно място само за миг.

  Много от нас са запознати с идеята за телепортация и други футуристични технологии от сериала Стар Трек. Зрителите наблюдават как капитан Кърк, Спок и д-р МакКой се телепортират на чужди планети.

  През 1993г. идеята за телепортация преминава от научната фантастика в света на теоретичните възможности.  Тогава Чарлз Бенет и екип от учени на IBM потвърждават, че квантовата телепортация е възможна, но само ако първоначалният обект бива унищожен.  От тогава експерименти с фотони доказват, че квантовата телепортация наистина е възможна.

  Скорошни експериметни

  През 1998г. физици от калифорнийският технологичен институт заедно с две европейски групи, превръщат идеите на IBM в реалност като успяват успешно да телепортират фотон, частица енергия, която носи светлина. Учените са успели да прочетат атомната структура на фотона, да изпратят тази информация на разстояние 1 метър по коаксиален кабел и да създадат копие на фотона. Както се и очаквало, първоначалният фотон изчезнал след създаването на копието.

  19e02b

  При изпълнението на експеримента, учените успели да заобиколят Принципа на Хайзенберг за неопределеността, основната пречка при телепортацията на обекти по-големи от фотон. Принципът гласи, че не може едновременно да се знае и местоположението и скоростта на частица. Ако не знаете позицията на частицата, тогава как ще я телепортирате? За да телепортират фотона, учените използвали феномена на заплитането. За него са нужни поне три фотона: единият се телепортира, вторият транспортира, а третият получава информацията от втория.

  През 2002г. учени от Австралийския национален университет успешно телепортират лазерен лъч.

  Най-скорошната успешна телепортация е от 4-ти Октомври 2006г. в института Нийлс Бор в Копнехаген. Д-р Евгени Полжик и екипът му телепортират информация от лазерен лъч в облак от атоми. „ Това е стъпка напред, защото за първи път се осъществява телепортация между светлина и материя, това са два различни обекта. Единият е носителят на информацията, а другият среда за пренос на информацията.” казва ученият. Информацията е телепортирана на около половин метър разстояние.

  Квантовата телепортация може да се окаже значима за компютърната индустрия. Тези експерименти са важни за разработването на мрежи, които да разпространяват квантова информация. Професор Самюел Бранунстин от Уелския университет нарича мрежата „квантова интернет”. Технологията би могла един ден да се използва при създаването на квантов компютър, който да осъществява пренос на данни със много по-голяма скорост от най-мощните компютри днес.

  Човешка телепортация

  Много години ни делят от изобретяването на машина като тази на кораба Ентърпрайз в Стар Трек. Законите на физиката могат да направят невъзможно създаването на машина, която да е способна да телепортира човек от едно място на друго.

  2tele
  Снимка: imedia51

  За телепортацията на човек машината ще трябва да може да изчисли всичките 1028 атома, които съставят човешкото тяло. Това са повече от трилион трилиона атома. След това машината ще трябва да изпрати информацията на друго място, където тялото на човека да бъде реконструирано с абсолютна точност. Ако молекулите са дори с милиметър разместени, човекът може да се телепортира с неврологични или психологични дефекти.

  Ако съществува машина като тази от Стар Трек, тя по-скоро би действала на принципа на факса, но с доста по-голяма точност – на съответното място се създава дубликат на човека. Но какво се случва с оригинала? Според една теория телепортацията ще комбинира генетичното клониране с дигитализицията.

  При това биодигитално клониране, телепътниците умират. Оригиналното им съзнание и  тяло няма да съществуват вече. Вместо това, тяхната атомна структура се пресъздава на друго място, а дигитализацията ще пресъздаде спомените, емоциите и мечтите на пътника. Така човекът ще съществува, но ще е в ново тяло със същата атомна структура като първоначалното.

  Като при всички технологии, учените продължават да работят за да реализират и усъвършенстват идеи като телепортацията. Един ден може би ще привършвате работния си ден в космически офис на далечна планета, ще си кажете, че е време да се прибирате за вечеря на съседната планета и още преди да сте си завършили мисълта ще се озовете на масата вкъщи.

  Източник: howstuffworks.com

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link