юни 10, 2019
6546 Views

Тетрадрахмата от Етна

Автор:

За най-загадъчната древна монета днес се смята тетрадрахмата от Етна. По значимост за световната култура някои изследователи дори я поставят наравно с Венера Милоска и „Джокондата“.

Тази монета съществува в едно-единствено копие. Тя представлява малък сребърен кръг с изображения. Цената й се определя на 3 милиона долара – но експерти смятат, че може да бъде продадена на търг за 12 милиона.

Такива монети се появили по време на съществуването на древната „Велика Гърция“. Така днес историците наричат колониите на древните гърци в Мала Азия, Северна Африка и Южна Италия.

Катания, в далечината се вижда вулкана Етна. Източник: Уикипедия

В Сицилия също имало гръцки градове – полиси. Сред тях били, например, Катана и Наксос – първото гръцко селище на острова. Колонисти от Гърция го основали през 735 г. пр. Хр.

Главната заплаха за гърците, живеещи в Сицилия, бил Картаген. За да се защитят, градовете-държави, разположени на източния бряг на острова, се обединили. Техен лидер станал град Сиракуза. Образувайки единен съюз, гърците съумели да устоят на натиска на Картаген – агресията от негова страна отслабнала,  а след време дори съвсем престанала.

Но на гражданите на Сиракуза им харесало да бъдат господари на острова. Затова се опитвали по всякакъв начин да пречат на разпадането на Съюза, за да не загубят контрол над другите градове. Това породило проблеми между самите гърци.

Тиранът на Сиракуза Хиерон І („тиран“ тогава означавало просто „владетел“) искал да подчини Катан и Наксос, тъй като тези градове били разположени край морето и имали голямо търговско значение. Но техните жители се противопоставяли – затова били преселени насила през 476 г. пр. Хр. в град Леонтина. Той не бил на брега, а дълбоко навътре в сушата, което предизвикало определени проблеми за морската търговия.

Хиерон заселил опразнените градове със свои верни хора. Те били докарани от Пелопонес, като им обещали всевъзможни блага и привилегии. Но тиранинът отишъл още по-далеч в суетата си. Той преименувал град Катана в Етна, като му дал името на близката планина. Така се появил градът Етна.

Руините на древена Сиракуза в Сицилия. В далечината се вижда Етна. Източник: Уикипедия

Наследниците на Хиерон искали да направят новия град столица на Сицилия вместо Сиракуза. Във връзка с това възникнала нужда от собствени пари – и в монетния двор на Етна започнали да секат монети.

Ето как една такава монета, известна сега като „тетрадрахмата от Етна“, се появила на бял свят и дошла до наши дни. Но, за съжаление, тя е запазена в единствен екземпляр, тъй като за изминалите 2500 години другите изчезнали в дълбините на историята.

За тази уникална монета не знаел никой чак до XIX век. Тя била открита от местен жител близо до вулкана Етна. Първото споменаване за нея датира от 1867 година. Купили я братята Кастелани. Те били известни римски антиквари и изкупували всякакви древни ценни предмети в цяла Италия.

През 1882 г. белгиецът Люсиен де Хирш купил монетата от антикварите. Той бил обсебен от нумизматиката и платил за нея 8000 белгийски франка – по днешен курс около 60 хиляди долара.

През 1887 г. белгиецът умрял и неговата нумизматична колекция била наследена от близки роднини. В 1899 г. те я завещали на държавата. Затова днес, след повече от 100 години, тетрадрахмата от Етна се съхранява в Залата за медали на Кралската библиотека в Брюксел.

Какво представлява мистериозната древна тетрадрахма? Тя е изсечена от сребро, тежи 17,23 грама, а диаметърът й е 26 мм. Върху аверса (лицевата страна) е изобразена главата на силен – митологично божество. Тук силенът е с конски уши. Главата е плешива и увенчана с венец. Буйна брада покрива долната част на лицето. Под главата е изобразен бръмбар. Отляво и отдясно има надпис „Хора от Етна”.

Тетрадрахмата от Етна

Върху реверса (обратната страна на монетата) е изобразен Зевс, седнал на трон, покрит с леопардова кожа. В лявата си ръка богът държи жезъл с криле, а с дясната стиска мълния. Вдясно, върху дърво, седи птица. Макар в митологията птицата на Зевс да е орелът, тази от монетата повече прилича на чапла или жерав.

Тетрадрахмата се намира в перфектно състояние. Очевидно е, че през изминалите векове са я държали малко ръце. Може да се предположи, че е лежала някъде и не е била използвана в паричното обращение. Експертите са на мнение, че е изсечена в град Етна между 476 и 460 г. пр. Хр.

Това, което я прави тайнствена и загадъчна, е обстоятелството, че е в един-единствен екземпляр. И наистина, защо е открито само едно копие? В крайна сметка, ако са изсечени, да речем, хиляда монети, то поне три или четири ще са достигнали до наше време. Но не – тя е само една. Всичко това изглежда непонятно и загадъчно. Изображенията върху нея са изработени с голямо умение – очевидно ги е правил талантлив гравьор. Но историята не е запазила името на този човек.

Самата тетрадрахма от Етна днес е една от гордостите на Белгия. Тази тайнствена монета пази тайните на древна цивилизация, съществувала преди Александър Македонски, преди Римската империя, и предизвиква жив интерес до ден-днешен.

В своя велик роман „Майсторът и Маргарита“ Михаил Булгаков описва как юдейският първосвещеник Каяфа плаща предателството на Юда с 30 тетрадрахми – но вероятно такива, които не са били сечени в древния град Етна.

Тетрадрахмата, изсечена там, си остава една-единствена.

loading...
Категория:
История · Любопитно
loading...

Comments to Тетрадрахмата от Етна

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *