Още

  Топ 10 тайни коридори

  Свети Одил

  Разположен на 750 метра височина в планината Вож /Вогезите/ във Франция, манастирът на връх Св. Одил е построен през седми век. В неговата библиотека векове наред са съхранявани много редки и древни книги, докато през 2003г. писанията не започнали да изчезват мистериозно. Стаята била заключена и туристите нямали достъп до нея, за това никой нямал представа как изчезват книгите. След намесата на полицията бил открит таен проход зад една от лавиците и монтирали скрита камера, за да видят кой минава през него. Скоро след това бил арестуван един местен учител. Той се бил натъкнал на картата за тайния проход в градските архиви и решил да провери на къде води. За да стигне до книгите, той трябвало да се изкачи по външната стена на манастира и от там да се спусне по тайно стълбище, което води до забравен средновековен тунел. Смята се, че тунелът е използван от монасите, за да подслушват разговорите на по-младите в библиотеката. Учителят твърдял, че откраднал книгите, защото смятал, че те били забравени там. В апартамента му са открити 1000 от книгите на манастира.

  Клуб 21

  При забраната на алкохола в Ню Йорк през 20-те години, из града се появили много нелегални заведения, предлагащи на жадните граждани нелегален алкохол и забавления. От всички такива заведения обаче, Клуб 21 се отличавал най-много. Собствениците на клуба притежавали и съседната сграда. Там в мазето те криели запасите си от нелегална стока. Този таен склад имал масивна врата, която била направена да изглежда като стена. Тя тежала 2.5 тона и можела да се отвори само като се вкара 45-сантиметрова тел в една от пукнатините на цимента. Така благодарение на този склад и на системата от лостове на бара, които при нужда спускали бутилките директно в мазето, собствениците на клуба никога не били заловени, въпреки че няколко пъти полицията е претърсвала мястото. По време на сухия период много знаменитости и важни политически фигури са посещавали Клуб 21, включително и кмета на града.

  Къщата на ужаса

  На живописния британски остров Джърси през 2008г. изплуват тайните на домът за деца Haut de la Garenne. След сигнали за злоупотреби започнали да се носят слухове за ужасяващи открития. След голямо полицейско разследване била открита подземна мрежа от четири зали, но това което намерили в тях шокирало целия свят. Имало окови, кости и зъби от деца и плитки трапове, по които имало следи от кръв. В тези подземни стаи децата били „наказвани“. Според полицията тези жестокости са били извършвани между 40-те и 80-те години. От проведените разпити и проучвания става ясно, че лошото поведение било наказвано с камшик, опиати, сексуални посегателства и затваряне в подземните стаи на ужаса. В допълнение към всички ужасни неща, които са се случвали там, серийният изнасилвач Едуард Пейснел, известен като Звярът от Джърси, често се отбивал в дома за да зверства.

  Замъка Колдиц

  По време на Втората световна война много британски и френски войници били държани като военнопленници в германския замък Колдиц. На тавана на замъка било планирано забележително бягство. Водени от лейтенант Тони Ролт и пилотите Бил Голдфинч и Джак Бест, малка група затворници изградили фалшива стена и под от дърво и кал, построявайки тайна стая в таванското помещение. Именно в този тайник се работело по безмоторен самолет. Германците дори не забелязвали новата стая и затворниците успели да построят самолета от подръчни материали. Бягстово било планирано за пролетта на 1945г., но военнопленниците били освободени от американските сили малко преди това.

  Къщата на Кофин

  Преди 150 години аболиционистът Леви Кофин имал малка тухлена къща във Фаунтън, Индиана, която била източник на надежда за мнозина. В къщата имало много тайници, включително и малка скрита стая в спалнята. Самата сграда не била нищо особено, но случилото се там е забележително. Именно в тази малка стая Кофин успешно укривал 2000 избягали роби, които по-късно се включили в американската гражданска война. В продължение на 20 години робите се тъпчели в малката стая, където понякога оставали със седмици и се подготвяли за следващата крачка към свободата.

  Пасето

  През 1277г. Пасето бил таен проход, дълъг около 800 метра, свързващ Ватикана със замъка Сант Анджело. Самият папа Николай III дал разрешение за строежа на прохода, който предоставял път за бягство на много от следващите папи. През 1494г. папа Александър VI използвал прохода, за да избяга от инвазията на Чарлз VIII, а папа Климент VII през 1527г. бяга при разграбването на Рим. Феновете на Дан Браун може би се спомнят, че тайният проход беше включен в книгата му „Ангели и демони“. Днес Пасето не е голяма тайна и е отворен за туристи.

  Тунелът между Мексико и САЩ

  670-метровият тунел е открит през Ноември 2010г. и е оборудван с малка железопътна система, вентилация и флуоресцентно осветление. Той свързва кухнята на дом в Тихуана, Мексико с два склада в индустриалната зона на Санд Диего, Калифорния. Смята се, че тунелът е дело на наркокартел от Синалоа, ръководен от най-издирвания наркобос в Мексико, Хуан Гузман. Проходът е използван за транспортирането на огромни количества марихуана, кокаин и метамфетамини в САЩ. Скрито стълбище в тунела води до скрито помещение на 15 метра дълбочина, в което са открити 20 тона марихуана.

  Терминал Гранд централ

  Построен през 1913г. терминалът Гранд Централ в Ню Йорк е най-голямата жп гара в света по брой платформи. В такъв случай не е чудно, че е изпълнена със скрити местенца, като например мрежата от подземни релси, тунели и складове. Измежду тях е и тайната линия 61, която води до асансьор към известният хотел Уолдорф Астория. Президентът Франклин Рузвелт използвал тайният път, за да посещава Манхатън. Така избягвал въпросите и тълпите репортери пред хотела. Днес този тунел е запечатан, защото ежедневно хиляди хора минават само на няколко крачки от него.

  Индийската национална библиотека

  През Ноември 2010г. в Индийската национална библиотека, която се намира в замъка Белведере в Калкута, е открита тайна стая. По време на реконструкция тази година, работниците открили огромна тайна стая с площ около 300кв.м. Най-странното при тази стая е, че няма вход към нея. Работниците претърсили всеки сантиметър от пода и стените, но открили само една арка, която била зазидана до някъде. Замъкът Белведере е бил дом на британски губернатори и има някои интересни теории относно това, което може да е скрито зад стените на тайника. По онова време британците често зазиждали престъпници в подобни стаи. Според други теории, в тайника е скрито съкровище. Британците често криели скъпоценностите си в такива стаи. Поради историческата важност на сградата, стените не могат да се срутят, за това се чака разрешение от министър на културата в Индия да бъде пробита дупка, през която да се види какво има вътре.

  Замъкът на убийствата

  Х.Х. Холмс е известен като първия сериен убиец на Америка. С пари от измами и наемни убийства, той построил голяма сграда в Чикаго, която действала като хотел през 1893г. На същата улица той притежавал и аптека. Това му уредило място като уважаван член на обществото. Зад почтеният му вид обаче, се криело истинско чудовище. В продължение на години в неговата сграда той извършвал жестоки убийства. След неговото залавяне, сградата станала известна като Замъкът на убийствата и били открити много скрити стълбища и врати, през които Холмс влизал в стаите. Най-ужасният тайник била стаята за дисекции и кремации, която се намирала в мазето. Телата на жертвите от горните етажи се спускали по шахта директно там. Стаята била лаборатория, пълна с уреди за мъчения, хирургически инструменти и гробници. Смята се, че там са били убити най-малко 50 жени по немислимо жесток начин.

  Източник: listverse.com

  Предишна статия
  Следваща статия

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link