Още

  Топ 10 застрашени от изчезване жаби

  Златиста панамска жаба
  Снимка: Yogurt75

  Тези жаби са критично застрашени от изчезване и живеят в дъждовните гори на Кордилерите в Панама. Те са почти изчезнали в дивата природа и са изключително уязвими към климатичните промени. От глобалното затопляне се образуват повече облаци над дъждовните гори, което прави дните по-студени, а нощите по-топли. Това създава идеални условия за развитието на смъртоносни за жабите гъбички.

  За последно тези жаби са били заснети през 2007г. от Дейвид Атънбъро за BBC. Тогава са били заловени едни от последните златисти панамски жаби, които са включени в програми за развъждане с надеждата някой ден отново да бъдат върнати в дивата природа.

  Отровна синя жаба
  Снимка: fergusonjlf

  Този вид жаби е бил открит през 1968г. и вече е в опасност от изчезване. Това красиво създание е едно от малкото изцяло сини животни на планетата. Плътният му син цвят служи като предупреждение за хищниците. От кожата на тези жаби се извличат химикали, които се използват като обезболяващо, 200 пъти по-силно от морфина, което за съжаление има силни странични ефекти при хората. Отровната синя жаба днес се среща единствено в горите на Суринам и северната половина на Бразилия.

  Борова дървесна жаба
  Снимка: jerseygary

  Тази жаба е дълга само половин сантиметър и живее в боровите гори на Ню Джърси, както и на някои места в Северна Каролина, Южна Каролина и Алабама. Тя е защитен вид, но популацията й намалява поради унищожаването на естествената й среда.

  Хюстънска крастава жаба
  Снимка: JT Williams

  Тази жаба може да задържа „гласа“ си цели 14 секунди. Някога тя се е срещала в 12 окръга на щата Тексас, но до 2000 година, само за 20 години, популацията и е намаляла със 75% и днес тя се среща само в 3 окръга. До 1960г. Хюстънската крастава жаба е напълно изчезнала в Хюстън, Тексас, а през 1970г. е обявена за застрашен вид. Най-голямата заплаха за нея е унищожаването на естествената й среда, но пагубно се отразяват и автомобилите, хищниците, пестицидите и сушата.

  Отровна жаба на Леман
  Снимка: Juan David Fernández

  Жабата е кръстена на биолога Федерико Карлос Леман и е застрашен вид в Колумбия. Обитава субтропичните и тропичните гори и планински райони. Унищожаването на естествената им среда е главната причина за изчезването на тези жаби.

  Стенеща речна жаба
  Снимка: cowyeow

  Тази амазонска жаба е кръстена така, защото издава силни и жални стенания.

  Жълтокрака жаба от Сиера Невада
  Снимка: Robyn Waayers

  Тези жаби живеят в потоци и езера високо в планинската верига Сиера Невада в Калифорния. Популацията на жабите спада рязко, когато в езерата е започнало развъждането на пъстърва за риболов. Учените се опитват да спасят вида като изчистят езерата от пъстървата. Проектът започва през 2007г. и до сега седем от деветте езера са отново безопасни за жабите. Въпреки това съществуват и други причини за изчезването на тези животни – замърсяването на въздуха, пръскането с пестициди и други химикали.

  Златна жаба
  Снимка: angi_nelson

  Това е един от най-редките видове жаби в света. Златната жаба живее в тропическите дъждовни гори на югоизточните части на Мадагаскар, близо до плитки езера и блата. Тя е застрашена от изчезване поради унищожаването на горите, в които живее и бракониерството. За разлика от другите ярко оцветени жаби, жълтият цвят на златната жаба служи само за заблуда на хищниците и тя всъщност не е отровна.

  Златноока жаба
  Снимка: CostaRicaFrog

  Тази жаба се среща в тропическите дъждовни гори на Коста Рика. Разпространението на смъртоносна за жабите гъбичка е причината те да се срещат предимно близо до замърсени водоизточници, където гъбичката не успява да оцелее.

  Амазонска дървесна жаба
  Снимка: phrakt

  Амазонската жаба се среща по високите части в тропическите дъждовни гори на Колумбия, Еквадор, Перу и Бразилия. По кожата си има окраска, наподобяваща листа, която й помага да остане незабелязана по дърветата. Отново унищожаването на естествената им среда е главната причина този вид жаби да е застрашен от изчезване.

  Предишна статия
  Следваща статия

  Още публикации

  Коментари

  1. Чел съм за златиста панамска жаба, че вече наистина е изчезнала от дивия свят. А земноводните като цяло са едни от най-застрашените, заради глобалното затопляне и не само.

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link