Още

  Цивилизацията на Олмеките

  Олмеките се появили в южната част на Мексиканския залив преди 3 хиляди години. Те били многоброен и високообразован народ. Откъде са дошли в Южно Мексико, не е известно.

  С течение на времето, мистериозната цивилизация потънала в забрава и на нейните земи се заселили други индиански племена. Именно тези други племена, ацтеките наричали „олмеки“, което означавало „хора от страната на каучука“. Впоследствие, това название преминало към древната изчезнала цивилизация и тя също била назована така, въпреки че между древния народ и съвременниците на ацтеките нямало нищо общо.

  Цивилизацията на олмеките изчезнала в самото начало на нашата ера. А нейната култура се смята за основна на територията на Централна Америка – по статуса си тя е аналогична на културата на Древен Египет, т.е. смята се за „майка“ на другите култури на американския континент.

  Може да изглежда странно, но не са открити следи от произхода и еволюцията на олмеките. Те се появяват в земите на Мексиканския залив сякаш от нищото, когато вече са носители на високи културни ценности. Ала не са оставили никаква информация за себе си. Не се знае нищо за тяхната социална структура, религия, обичаи и ритуали. Техният език също не е известен, а и не е намерен нито един човешки скелет от тази далечна епоха. До нас са достигнали само руини на пирамиди, останки от платформи и огромни статуи. Древните олмеки изрязвали каменни блокове от скалите, а от тях изсичали величествени скулптури. Това са, преди всичко, човешки глави. Те са известни като „главите на олмеките“ и са една от основните загадки на мистериозната цивилизация.

  Какво представляват „главите на олмеките“? Това са скулптури, чието тегло достига 30 тона. Изсечени от камък, те изобразяват глави с негроидни черти на лицата – тоест тяхното място очевидно е в Африка, а не в Южна Америка. Но как са пресекли Атлантическия океан преди 3 хиляди години – на този въпрос отговор няма.

  Първата каменна глава е открита от американския археолог Матю Стърлинг през 1939г. В доклада си той пише: „Главата е изсечена от базалтова скала. Поставена е върху фундамент от лошо обработени каменни блокове. Когато бъде почистена от почвата, има величествен и дори застрашителен вид. Обработена е много внимателно, а пропорциите на лицето са изпълнени точно, затова изглеждат много реалистични. Може с увереност да се твърди, че даденият тип на лицето е негърски“.

  Монумент 1, една от четирите огромни глави, дело на олмеките, в Ла Вента. 2,4 метра височина. Източник – Уикипедия

  Експедицията на Стърлинг направила още едно удивително откритие. Били намерени детски играчки. Те изобразяват кучета, монтирани на платформи с колела. Това било невероятно, тъй като се смятало, че преди Колумб в Америка не познавали колелото. Находките обаче опровергали установеното мнение. Но по-късно се оказало, че в цивилизацията на маите също правели подобни играчки на колела. Това означава, че индианците познавали колелото, но по някаква причина не го използвали в стопанската си дейност и бита.

  Освен монументалните глави, олмеките правели също стели (плочи) с изсечени върху тях изображения. Стелите се изработвали предимно от базалт. Те ясно показват образите на хората, принадлежащи към различни раси – някои от тях чернокожи, други индианци. Оттук може да се заключи, че в древни времена е имало установени връзки между Америка и Африка.

  Но каква е връзката и как биха могли африканците да се окажат на брега на Мексиканския залив преди 3 хиляди години? Възможно е това да са били местни жители на Южна Америка. Може да се предположи, че подобна миграция е имало през ледниковия период и негроидната раса дълго живяла на американския континент, но по някаква неизвестна причина после измряла. Изследователите Тур Хейердал и Тим Северин твърдят, че в дълбоката древност е имало редовни пътувания през океана между Африка и Америка.

  Що се отнася до цивилизацията на олмеките, тя съществувала около 1000 години и изчезнала. Намирала се в земите на съвременния мексикански щат Вера Крус. В неговите джунгли и досега се крият несметни археологически съкровища. Това са пирамидални храмове, гробници, базалтови статуи, грациозни статуетки от нефрит, пещери с уникални наскални рисунки.

  Великата пирамида в Ла Вента , Табаско. Източник – Уикипедия

  „Борецът „, статуетка от времето на Олмек, 1400-400 пр. Хр. Източник – Уикипедия

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link