Още

  Цивилизацията на сапотеките

  Сапотеките обитавали централна Мезоамерика и по-конкретно долината Оахака. Първата им столица е Монте Албан. Сапотеките доминирали в района на долината, говорели различни езици и създавали културни и търговски връзки с олмеките и маите.

  Първоначално сапотеките развиват земеделски общности, които по-късно се разширяват значително в и около долината Оахака. Те създават плодотворни търговски връзки с олмеките, което им позволява изграждането на внушителната столица Монте Албан. Градът, стратегически разположен над трите основни долини, се развивал през вековете и остава културен център дори след самия крах на цивилизацията през 900 година.

  Освен Монте Албан, сапотеките имат и други забележими населени места и изграждат над 15 двореца. Цивилизацията се деляла на три основни групи – сапотеките от долината, които обитавали Оахака, северните сапотеки и южните сапотеки. По-късно Митла се превръща в най-важния за тях град, който се отличавал със своите необикновени сгради, които били разположени около големи площади и имали забележителен дизайн.

  Градовете на сапотеките показват високо ниво на изтънченост и усъвършенстване не само в архитектурата, но и в изкуствата, писмеността, инженерните проекти и напоителни системи. В Херве ел Агуа те изградили изкуствени терасовидни хълмове с обширни канали, свързани с естествени извори.

  Религията на сапотеките е богата и същевременно озадачаваща от съвременна гледна точка, като най-важните божества за тях били свързани с дъжда, слънцето, вятъра, земята и войната. Сред тях на почит били Бат – богът на плодородието, Бейдо – богът на семената и вятъра, Cocijo – богът на дъждовете и мълниите, който имал змийски език, Pitao Cozobi – богът на царевицата, Copijcha – богът на слънцето и войната, Huechaana – богинята майка, свързана с лова и риболова, Kedo – богът на океаните, Pixee Pecala – богът на любовта и Coqui Xee – богът създател, който символизирал безкрайността.

  Освен това много често различните градове почитали различни божества.  Жертвоприношения и молитви предразполагали тези богове да се намесват в човешките дела, доставяйки дъжд на културите, слагайки край на сушата и увеличавайки броя на населението.

  Монте Албан

  Монте Албан е построен на 400 метра надморска височина и се превръща в жилищен, ритуален и икономически център за цивилизацията на сапотеките. Освен това, той е и място, на което те погребвали своите мъртви владетели в продължение на над хиляда години. Градът процъфтява значително в Предкласическия период, когато населението му достига до 20 000 души и отново в периода 400-700 година, когато населението достига до 40 000 души.

  Точната причина за изчезването на сапотеките не е ясна, но историците посочват, че няма следа от насилствено унищожение. Дори след техния крах обаче, Монте Албан продължава да бъде значим център, тъй като е наследен от мищеките, които също го използвали за място, на което да погребват своите владетели.

  Източник: www.ancient.eu

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link