Още

  Туфа кулите в езеро Моно

  Езерото Моно в Калифорния е странно място. За разлика от повечето необичайни места по света обаче, за това сме отговорни ние.

  Снимка: Pear Biter

  В началото на 40-те години на миналия век Лос Анжелис се разраствал с бързи темпове. Втората световна война била в разгара си и екологията не била на преден план. Отделът по водоснабдяване и електроснабдяване в Лос Анжелис отклонили реките на езерото на 500км. на юг. Това причинило огромни щети на околната среда. Парадоксално, но резултатът бил и доста красив – като извънземен пейзаж от епизод на Стар Трек. Няколко пъти годишно се образуват, слой по слой, различни форми по езерото.

  Снимка: Scott Jones

  Те са изградени от туфа – седиментна скала, съставена от карбонатни материали. Въпреки, че кулите са естествени, фактът, че са видими над повърхността е изцяло наша заслуга. Човекът е причината езерото да умира.

  Снимка: marumuchisimo

  Без сладководните реки, нивото на водата в езерото е спаднало с повече от 50%. Екосистеми, които са се развивали хиляди години сега не могат да понесат рязката промяна. Езерото е дълбоко само 7.6 метра. Това означава, че повечето туфа кули сега са на сушата и изглеждат изключително странно.

  Снимка: Jackson Lee Photography

  В езерото е имало множество острови, които сега са полуострови, достъпни за бозайници и влечуги. Това означава, че птиците, които са гнездили там, сега са преследвани от хищниците. Езерото е било пълно със скариди, а сега оцеляването им е под въпрос, поради повишаващата се концентрация на сол. Количеството на водораслите също е намаляло драстично. Така езерото може да стане опасно за хората, тъй като на дъното му се образуват токсини и отровни газове.

  За щастие хората, които живеят наблизо са забелязали проблема. През 1978г. Дейвид Гейнс сформира комитет за езерото Моно, който от тогава се бори да защити езерото.

  Снимка: The Land Of Little Rain

  Районът има 14 различни еко зони, около 400 вида гръбначни животни и над хиляда растителни вида. Това е един от природно най-богатите райони в Калифорния. Езерото е на възраст поне 750 000 години, а според някои дори на 3 милиона години. Това го нарежда сред най-старите езера в САЩ.

  Снимка: Darvin Atkeson

  След усилията на комитета, отделът по водоснабдяване и електроснабдяване в Калифорния издава заповед за защита на мястото през 1994г. От тогава езерото се пълни малко по малко с вода. През 40-те години нивото на езерото е било на 1995м. над морското равнище, а сега е 1948м. То се поддържа трудно поради това, че последните години в Калифорния са изключително сухи. Все пак е по-добре плитко езеро, отколкото никакво.

  Галерия

              

  Още публикации

  Коментари

  1. Една човешка грешка до какво може да доведе. Красиво е, но неприятното е, че е токсично за човека… :/ Щеше да е приятно, ако човек можеше да се гмурка по дъното и да разглежда скалите, растенията и т.н.
   🙂

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови