Още

  Учени искат да спасят арктическия лед с проект за $500 милиарда

  Всеки, използвал климатик, знае че охлаждането през лятото може да е скъпо. Но има нещо, което ще направи сметката ви за ток да изгледа нищожна в сравнение с най-новото предложение на учените: те искат да възстановят изчезващия арктически лед, като построят най-голямата климатична система на света. Ако бъде осъществен, проектът ще струва повече от $500 милиарда.

  Изчислява се, че със сегашните темпове на топене, Антарктида може да остане без лед през лятото още през 2030г. Това е двойно по-бързо от климатичните модели отпреди няколко години, което е доста притеснително.

  Идеята е странна, но всъщност може и да проработи

  Звучи откачено, но на практика има логика. Стивън Деч, физик от Аризонския университет, стои зад идеята. Той иска да инсталира милиони, задвижвани от вятъра, помпи в Антарктида, които да разпръскват морска вода върху остатъка от тънкия лед през зимата. Това би удебелило леда с около 1м, което е доста, имайки предвид, че половината от ледената покривка на континента е с дебелина около 1.5м.

  По-дебелият лед означава по-дълготраен лед. Така опасността ледът да изчезне през летните месеци се понижава значително. Всъщност Деч и неговият екип изчисляват, че ако успеят да натрупат метър лед, би означавало все едно да върнат времето със 17 години. Планът е толкова амбициозен, че ще трябва много правителства по света да си поделят разходите по производството и монтажа; никоя страна не би могла сама да си го позволи.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link