Още

  Учени повториха един от най-скандалните психологически експерименти

  Ако се интересувате дори малко от наука, сигурно сте чували за експеримента на Милграм. Оказва се, че резултатите от оригиналния експеримент важат и днес, като 90% от участниците днес са готови да пуснат ток на невинен човек, понеже така им е казано.

  „Половин век след изследването на Милграм върху подчинението към авторитета, голяма част от субектите все още са готови да пуснат ток на безпомощен човек.“ – пише екипът.

  Скандалният експеримент, проведен за първи път от психолога Стенли Милграм в началото на 60-те, е базиран на поведението на подчинените нацисти. Милграм се чудел дали те са били наследствено зли или просто са се поддавали да следват заповеди от авторитетна фигура.

  За да изпробва теорията, един наблюдател – играещ авторитетен учен – влиза в една стая с участник доброволец, който сяда пред няколко бутона и микрофон. След това той трябва да зададе на човека от другия край на микрофона, „ученика“, поредица от въпроси.

  Ако ученикът сгреши отговора на някой въпрос, участникът трябва да натисне първия бутон, който изпраща лек електрически шок на ученика. Това продължава, като при всеки следващ грешен отговор, токът става по-силен.

  В действителност обаче, ученикът не е изтезаван. Той всъщност е актьор, който нарочно бърка някои въпроси и се преструва, че го боли. За да изглежда по-реалистично, той получава съвсем лек електрически шок.

  Целта на експеримента е да се провери колко дълго участникът ще продължи, преди да откаже да участва повече. Някои участници започват да задават въпроси на учения, а други му се противопоставят, но той е инструктиран да ги кара да продължат.

  Човек би си помислил, че повечето участници биха се отказали доста рано. При провеждането на експеримента обаче, почти всички участници стигат до самия край.

  Това води до теорията, че напълно нормални хора извършват ужасяващи неща, просто защото някой по-високопоставен от тях им казва така.

  Новият експеримент е проведена в Полша през 2015г и е първият такъв в Източна Европа. Фактът, че 90% от участниците са стигнали до края е тревожен признак, но трябва да се отбележи, че са участвали само 80 души.

  Авторитаризмът отново става популярен и известният експеримент определено е актуален. Дали и в днешно врем хората вършат лоши неща заради по-силно политическо влияние? Новият експеримент показва, че е така.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link