Още

  Учени тестваха Li-Fi – 100 пъти по-бърз е от Wi-Fi

  Очаквайте през следващите месеци да се говори доста за Li-Fi – безжична технология, която предава информация с висока скорост, използвайки видима светлинна комуникация (VLC). Учените са успели да достигнат скорост 224 гигабита в секунда по-рано тази година и потенциалът на Li-Fi технологията може да промени начина, по който използваме интернет.

  Сега, специалистите са изпробвали Li-Fi за първи път извън лаборатория, в офиси и индустриални сгради в Талин, Естония. Според първоначалната информация, там са стигнали до 1 GB/s – това е 100 пъти по-бързо от сегашните Wi-Fi скорости.

  Учени тестваха Li-Fi - 100 пъти по-бърз е от Wi-Fi

  Li-Fi е изобретена от Харалд Хаас от университета в Единбург, Шотландия, още през 2011г. Тогава е демонстрирано за първи път, че премиващият светодиод може да предава много повече информация от мрежовата клетка. VLC използва видима светлина между 400 и 800 терахерца и на практика действа като доста усъвършенстван морзов код – чрез премигване може да предава информация в бинарен код.

  Ако си мислите, че тази светлина би била доста дразнеща, тя всъщност премигва толкова бързо, че човешкото око не я долавя.

  Другите предимства на Li-Fi пред Wi-Fi, освен бързата скорост, е че светлината не може да преминава през стените, което означава че сигналът е много по-сигурен.

  Домовете и офисите ни вече са с изградени Wi-Fi мрежи и заменянето им с Li-Fi не би било толкова лесно, затова идеята е да се пригодят сегашните устройства да работят с новата технология.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link