Още

  Учените са шокирани от ново откритие: пиенето при възрастните хора е по-здравословно от спорта

  Британските изследователи обобщиха резултатите от многогодишни сериозни изследвания и изненадаха всички с неочаквано откритие. Оказва се, че за възрастен човек чаша вино е много по-полезна от упражнения. Проучването с кодово наименование „90+”, започнало през 2003 г. и е продължение на проекта LWCS, започнал през 1981 г.

  Учените подробно проучили живота на възрастните хора над 90-годишна възраст, за да разберат какви фактори им позволяват да живеят по-дълго от другите. Изследователите се интересували не само от навиците и характеристиките на жизнените модели, характерни за дълголетниците, но и от това как влияят на здравето им.

  В допълнение към проучванията, учените провеждали медицински прегледи на възрастните хора и два пъти годишно извършвали неврофизиологични и неврологични тестове. Благодарение на отзивчивото съдействие на участниците в проекта било възможно да се намерят общи черти в живота на дълголетниците, които с голяма вероятност могат да се считат за причините за дългия им живот.

  Почти всички възрастни хора, които са прекрачили прага на 90-годишнината, признали пред изследователите, че никога не са пренебрегвали чаша добро вино. Това не означава, че са изпиливали цяла бутилка за вечеря. Оптималната доза вино за човек над 65 години е една чаша вино. За тези, които не са навършили 65 години, две чаши вино на ден.

  Не само вино, но и други слаби алкохолни напитки, като бира, имат благоприятен ефект върху тялото. Запазването на чувството за пропорция е ключът към успеха, вярват както възрастните хора, така и учените, които са провеждали изследвания.

  Какви са ползите от пиенето на алкохол?

  На първо място, пиейки умерено, човек значително намалява вероятността от исхемичен инсулт. Диабетът също е по-малко заплашителен за тези, които не са се отрекли от удоволствието да пият лек алкохол. Вероятността от смърт от сърдечно-съдови заболявания се намалява, съответно намалява и рискът да умре от сърдечни проблеми.

  В статията, която е публикувана в Британското списание за спортна медицина пише, че въпреки ползите от умерената консумация на алкохол, този факт не отменя напълно положителния ефект от физическата активност на тялото.

  Д-р Емануел Стаматакис, който ръководи изследването, през годините събира данни за 36 370 възрастни хора, живеещи в Англия и Шотландия. Всички тези хора били разделени на групи, в една от които имало такива, които избягват физическите натоварвания, във втората – любители на умерена активност, а в третата тези, които редовно се занимавали със спорт.

  След като проучиха смъртта на 5735 души през последните 10 години, учените установили връзката между активността, консумацията на алкохол и риска от смърт по една или друга причина. Оказа се, че любителите на виното, които познават мярката, които не избягват спортните упражнения, живеят по-дълго от тези, които отказват алкохола, и тези, които злоупотребяват с него.

  Също така било определено, че колкото повече алкохол се пие на седмица, толкова по-голяма е смъртта от рак. Именно злокачествените образувания бяха втората по важност причина за смърт на възрастните хора в изследваните групи.
  Въз основа на тази проверена информация може да се твърди, че водейки активен живот и в същото време без да се отказвате от радостта на чаша вино, можете да живеете по-дълго, отколкото ако се въздържате от алкохол и спорт или просто да правите физически упражнения, но избягвате алкохола. Добро потвърждение на тази истина е Франсиско Нунес – който живя 113 години.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови