Още

  Вълшебният щъркел

  Древната традиция приписва на щъркела свойството да носи деца в семейството – затова тази птица до ден-днешен се смята за символ на любов и раждане.

  Щъркелът е свещена птица в различни митологични традиции. В християнството, като предвестник на пролетта, се смята за олицетворение на нов живот, чистота, целомъдрие, благоразумие и бдителност. Идеята, че щъркелът носи деца, е най-разпространена сред славяните. Според една от легендите той изважда децата от блато, слага ги в кошница и ги хвърля в къщата през комина.

  Според полския субетнос „кашуби“, щъркелът хвърля жаби отвисоко, които се превръщат в хора. Жаба, която падне на полето, става селянин, а близо до вода – рибар.

  Щъркелите били много почитани в древния свят. Питагор вярвал, че мъртвите поети се превръщат в щъркели, а Плутарх съобщава, че за убит щъркел наказвали със смърт. В Древния Рим щъркелът бил символ на грижата за родителите. Вярвало се, че когато старите птици губят оперението си, младите щъркели скубят свои пера и ги дават на родителите си. Затова в Рим предписанието да бъдат полагани грижи за родителите се наричало „Законът на Щъркела“. В Китай щъркелът въплъщавал дълголетие, щастлива и спокойна старост, синовна почтителност.

  В някои славянски страни на Благовещение (25 март) за пристигането на щъркелите изпичали специални хлебчета с изображения на краката на птицата. Децата ги подхвърляли нагоре и се обръщали към щъркела с молба за богата реколта.

  В Германия вярвали, че ако младо момиче през пролетта види за пръв път щъркела в полет, същата година ще се ожени. Ако го види стоящ – ще стане кума. Във Франция поверието гласяло, че ако момичето види два щъркела, ще се ожени същата година; но ако щъркелът бил сам, и тя щяла да остане самотна още една година.

  Сред някои народи се вярвало, че когато човек види първия щъркел, трябва да тича подире му, да кляка и да се търкаля по земята. Това гарантирало здрави крака. Но ако го види и остане неподвижен, цялата година щял да се изморява при ходене. За да не те боли гърбът, трябвало, щом видиш щъркел, да се облегнеш на дърво или ограда.

  Според някои вярвания, щъркелите са единствените птици, които имат душа, а пръстите им са подобни на човешките. Те разбират човешките езици, плачат със сълзи, молят се на Бога (когато щракат с клюновете си, вдигат глава нагоре). Всяка щъркелова двойка е неразделна и, ако единият от съпрузите умре, другият се самоубива. Щъркелът дори бил способен да се самоубие също и от ревност!

  Една легенда твърди, че в миналото щъркелът бил човек. Тогава вещиците и магьосниците обичали да се превръщат в змии и жаби. Един ден Бог събрал всички змии и жаби в чувал и казал на човека да го хвърли в морето. От любопитство човекът развързал чувала и всичката нечиста сила отново плъзнала в света. За наказание Бог превърнал човека в щъркел, за да чисти земята от змии и жаби.

  Ако двама влюбени видят двойка щъркели, това означава скорошна сватба и бебе. Човек, който спаси щъркел или пиленцата му от беда, цял живот ще има късмет и щастие. Къщата, върху която щъркелът е построил гнездо, е защитена от всякакви неприятности.

  Ако щъркелите се събират в ята, е знак за природни бедствия – земетресения или урагани. Летят ли близо до гнездата си и не се отдалечават, това предвещава лошо време

  Ако щъркел изхвърли яйцето си от гнездото, годината ще бъде гладна. В случай, че през лятото щъркелите често се събират в ята и кръжат, есента ще бъде студена и дъждовна.

  Човек, който се осмелявал да убие щъркел, го чакали ужасни беди – смърт на някой от родителите му, инвалидност, слепота, глухота, непоправими щети в домашното стопанство, от кравите ще се дои кърваво мляко.

  За да се предпазят от уроки, древните римляни и жителите на Кавказ рисували щъркел върху вази. Днес също изображението на щъркела носи добро и благополучие в къщата, независимо къде е изрисувано, може дори върху ключодържател.

  Древните германци смятали, че щъркелите са пратеници на богинята Холда, която възражда природата през пролетта. Есента те се завръщат в светлото царство на богинята, което се намира в приказната земя на елфите и джуджетата – там се превръщат в хора.

  Щом сънувате щъркел, който е кацнал върху покрива на къщата или е в гнездото си, значи в семейството ви всичко ще е наред. Ако пък все още нямате семейство, ви очаква щастлив брак.

  Ако щъркел прелети над човек, той скоро ще преодолее всичките си затруднения. Но лети ли щъркелът встрани, околните може да проявят равнодушие и да не му помагат.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови