ян. 1, 2022
7823 Views

Васил Гендов – създателят на първият български игрален филм

Автор:

На 13 януари 1915 г. е прожектирана комедията „Българан е галант“ на Васил Гендов, която е първият български игрален филм. Той поставя началото на българското киноизкуство.

Прожектиран е в елитното тогава софийско кино „Модерен театър“. Премиерата му е била много шумна, тъй като за България е било сензационна новост да има български филм, с български сюжет и български актьори.

След двудневните премиерни прожекции в София „Българан е галант“ обикаля немногобройните по онова време провинциални кина, появява се още веднъж в програмата на „Модерен театър“ през септември същата година, след което спира да се прожектира и е забравен.

 

Той е безвъзвратно изгубен за историята през 40-те години на XX век, когато вследствие на бомбардировките над София, лентата, съхранявана от автора в дома му, е унищожена.

Запазени са само 1-2 кадъра. Мемоарите на Гендов са единственият източник за съдържанието на филма.

 

Съобразно технологиите в киното по това време, филмът е черно-бял и „ням“. Филмът е заснет из красивите софийските улички – „Славянска“ №19 и централната „Леге“, сред красивите витрини на скъпите магазини и край шикозните заведения, а героите са облечени по последна мода.

Освен сценарист на филма Гендов е и режисьор и изпълнител на главната роля. Кинокритици сравняват бащата на българското кино с Макс Лендор, който е определян като „първата международна кинозвезда“ и също като него се е изявявал и в трите професии. 

Сюжетът

 

Сюжетът разказва за елегантен и обичащ приключенията мъж на име Българан, който среща на улицата млада дама и започва да я ухажва. Тя решава да даде добър урок на натрапника и му предлага да я придружи до пазара, където прави покупки с щедра ръка. Изненадана, тя открива, че не носи пари и моли ухажора си да ѝ даде назаем. Той се съгласява.

Дамата води Българан в луксозно заведение и за негова сметка поръчва скъпи напитки и закуски. После натоварва кавалера с пакетите и го повежда към дома си. По пътя среща своя съпруг и му предлага да извикат файтон и да освободят „носача“. Двамата потеглят пред смаяния Българан, който получава дребна монета за извършената услуга.

 

Първият български филм е плод на упоритостта, амбицията и изключителната влюбеност на Васил Гендов в кинематографа.

Актьорски състав:

Васил Гендов – Българан

Мара Миятева-Липина – Младата дама

Ангелов – Съпругът на дамата

Методи Станоев – Първи минувач

Антон Делбело – Клиент в ресторант

Тодор Стамболиев – Втори минувач

 

loading...
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *