Още

  Васил Гендов – създателят на първият български игрален филм

  На 13 януари 1915 г. е прожектирана комедията „Българан е галант“ на Васил Гендов, която е първият български игрален филм. Той поставя началото на българското киноизкуство.

  Прожектиран е в елитното тогава софийско кино „Модерен театър“. Премиерата му е била много шумна, тъй като за България е било сензационна новост да има български филм, с български сюжет и български актьори.

  След двудневните премиерни прожекции в София „Българан е галант“ обикаля немногобройните по онова време провинциални кина, появява се още веднъж в програмата на „Модерен театър“ през септември същата година, след което спира да се прожектира и е забравен.

   

  Той е безвъзвратно изгубен за историята през 40-те години на XX век, когато вследствие на бомбардировките над София, лентата, съхранявана от автора в дома му, е унищожена.

  Запазени са само 1-2 кадъра. Мемоарите на Гендов са единственият източник за съдържанието на филма.

   

  Съобразно технологиите в киното по това време, филмът е черно-бял и „ням“. Филмът е заснет из красивите софийските улички – „Славянска“ №19 и централната „Леге“, сред красивите витрини на скъпите магазини и край шикозните заведения, а героите са облечени по последна мода.

  Освен сценарист на филма Гендов е и режисьор и изпълнител на главната роля. Кинокритици сравняват бащата на българското кино с Макс Лендор, който е определян като „първата международна кинозвезда“ и също като него се е изявявал и в трите професии. 

  Сюжетът

   

  Сюжетът разказва за елегантен и обичащ приключенията мъж на име Българан, който среща на улицата млада дама и започва да я ухажва. Тя решава да даде добър урок на натрапника и му предлага да я придружи до пазара, където прави покупки с щедра ръка. Изненадана, тя открива, че не носи пари и моли ухажора си да ѝ даде назаем. Той се съгласява.

  Дамата води Българан в луксозно заведение и за негова сметка поръчва скъпи напитки и закуски. После натоварва кавалера с пакетите и го повежда към дома си. По пътя среща своя съпруг и му предлага да извикат файтон и да освободят „носача“. Двамата потеглят пред смаяния Българан, който получава дребна монета за извършената услуга.

   

  Първият български филм е плод на упоритостта, амбицията и изключителната влюбеност на Васил Гендов в кинематографа.

  Актьорски състав:

  Васил Гендов – Българан

  Мара Миятева-Липина – Младата дама

  Ангелов – Съпругът на дамата

  Методи Станоев – Първи минувач

  Антон Делбело – Клиент в ресторант

  Тодор Стамболиев – Втори минувач

   

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link