Още

  Великият мистериозен град под Сфинкса

  От незапомнени времена Египет е смятан за люлката на световната цивилизация. Днес е общоприето, че създаването на легендарния Сфинкс се е случило преди повече от 11 000 години, много преди Всемирния потоп; това доказват следите от морска ерозия по повърхността му.

  Според някои египтолози, под една от лапите на Сфинкса съществува подземно помещение, в което се съхраняват уникални технологии и свитъци с информация за миналото на планетата. Това не е оригинално, нито съвременно схващане – на Изток отдавна се разпространяват легенди, че някъде под Сфинкса се намира „Залата на знанието“ с уменията, историята и мъдростта на изчезнала днес цивилизация.

  За „Залата на знанието“ споменават  византийски историци от  IX в. Настенни йероглифни записки по храмовите комплекси на Египет също потвърждават това, като наричат древното хранилище „Дворец на архивите“, „Залата на записките“ или „Залата на Познанията“.

  По-подробно за тайната стая съобщават коптски предания, записани от арабски пътешественици. Текстовете разказват за подземни проходи, водещи от трите пирамиди към някакво хранилище на знания. На входа към всеки от подземните тунели имало магическа статуя, която унищожавала неканени гости.

  Гръцкият философ Ямвлих, живял през IV в., пише за коридор, свързващ галерии вътре в Сфинкса с Голямата пирамида. Входът към тях можело да се намери между лапите на Сфинкса, ако се отстранят пясъкът и планините боклук.

  Шумерски плочки твърдят, че убежището на „анунаките“ – пришълци от звездите, бил подземен град; натам води тунел, който започва под „Хувана“ със зъби на дракон и лице на лъв“. Това описание е подходящо само за Сфинкса.

  Плиний също пише за подземни зали под Сфинкса, където са скрити безброй съкровища.

  Арабски източници твърдят, че входът на подземията е охраняван от механични статуи, унищожаващи всички, които без разрешение от жреците се опитват да влязат в подземието.

  Известният американски предсказател Едгар Кайс уверявал, че сфинксът съдържа останките на хора от Атлантида, а входът към подземните зали е разположен в крайъгълния камък на лявата лапа на статуята.

  Изглеждало съвсем лесно: да се изследва съответната област с радар и да се започнат разкопките. Това и било направено през 1989 г. от японски учени от университета „Васеда“. Оказало се, че Кейси е прав! Под лявата лапа на сфинкса бил открит тунел на дълбочина 2 метра, водещ под наклон към пирамидата на Хефрен, която е по-малка от Хеопсовата. Били открити още кухини и тунели. Това щяло да бъде сензация – но египетските власти, кой знае защо, веднага забранили всички по-нататъшни изследвания.

  През същата 1989 г. земята под лапите на сфинкса била изследвана от американския геофизик Томас Добецки. И неговата апаратура показала съществуването на правоъгълна камера под предните крака на сфинкса. Но египетските власти забранили и на него по-нататъшните изследвания.

  Схема на комуникациите под Сфинкса, публикувана от Харви Спенсър Луис през 1936 година в книгата му „Simbolic prophecy of the Great Pyramid“

  Възниква логичното подозрение, че египтяните знаят повече за тайните на Сфинкса, отколкото съобщават, и ужасно се страхуват, че истината ще излезе наяве. Самите те също започнали разкопки вдясно от сфинкса – но след известно време ги прекратили. И започнали всевъзможни хипотези.

  Смята се, че египтяните все пак са намерили подземната стая, открита от японците през 1989 г. Но там имало само някаква кана и въже. В пода обаче открили тунел към друга, кръгла стая. От нея, както и съобщават древните извори, водят три подземни канала към Голямата пирамида.

  Приборите показали наличието на 12-етажна структура дълбоко под земята. Тя се оказала шахта, водеща към огромен подземен град. Цялото пътуване било заснето с видеокамера и след това показано на частна прожекция в Австралия.

  Филмът разказва за подземен град, създаден преди повече от 15 000 години. Гигантското формирование е разположено на площ 10.4 на 13 км. В града са открити огромни храмове, езера с диаметър 1 километър и много други чудеса. Проблемът обаче е, че няма свидетели, видели този филм. Следва нова загадка: този тайнствен град бил известен още в средата на ХХ-ти век!!!

  Подробно описание на грандиозната подземна структура може да се намери в съвсем официалния и обемист научен доклад на археолога д-р Селим Хасан „Разкопките в Гиза“ в 10 тома, публикуван през 1944 г. от Каирското държавно издателство.

  Неговият превод дори може да се намери и в интернет. Както свидетелства египтологът, през последната година от разкопките археолозите открили входа на подземния град. Слизайки надолу, те видели множество огромни храмове, великолепни дворци, реки и езера. Всичко показвало, че градът е създаден според един ясен план.

  Възниква въпросът: къде е днес този град, защо не се водят екскурзии в него? Няма отговор! Властите твърдят, че градът не съществува, а откритите подземни кухини са останки от обикновени рудници.

  Тогава нека да се вгледаме отново в хрониките и легендите от древността, за да допуснем поне хипотетично какво ли може да са намерили египтяните под Сфинкса през 1940-те години?

  Освен много дребни артефакти, според различни древни историци там има камера, в която се съхранява „Жезълът на Силата“, който принадлежи на самия бог Тот. С него можело да се контролират силите на природата.

  Но, въпреки спътниковите снимки и огромния научен доклад на д-р Селим Хасан днес официалните власти на Египет отхвърлят всякаква информация за съществуването на подземен град под платото Гиза.

  ВИЖ ОЩЕ: Кой счупи носа на Сфинкса?

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link