Още

  Викторианските изобретения

  Викторианската епоха, която обхваща по-голямата част от ХІХ век, донесла драматични промени в почти всяка област: политически реформи, развитие на културата и изкуството, крайно рафиниране на етикета в междуличностните отношения (върховните до куриозност изяви на „джентълменството“ са именно оттогава – но се задълбочили и някои негативни явления, като, например, широкото разпространение на проституцията и експлоатацията на детския труд.

  През 64-те години от царуването британската кралица Виктория се случили интересни събития и били направени много изобретения. Някои от тях използваме и до днес, а други предизвикват изненада и недоумение както със своята странност, така и понякога с очевидната си непригодност за нещо друго, освен да покажат свръх-оригиналното мислене на своите автори.

   

  Тоалетната маска на Хелън Роули

  Хелън Роули измислила нощна маска, която би трябвало да почиства, избелва и регенерира кожата. Маската била направена от най-обикновена гума, която се притягала към лицето. Единственият резултат бил увеличаването на потоотделянето при дамите. Медицината потвърждава, че засиленото отделяне на пот действително се отразява благотворно върху кожата – но дали същият резултат не би могъл да се постигне и чрез по-щадящи и не толкова мъчителни методи, историята мълчи.

   

  Калъф за мустаци      

  По време на викторианската епоха мустаците били много популярни сред мъжете. Многобройни са илюстрацията и упътванията как да се придаде желаната им тогава „войнствена“ форма – със стърчащи нагоре фино засукани краища.

  За носителите на това гордо мъжко украшение обаче имало сериозен проблем: трапезата. По време на хранене капки от напитките или парченца от храната може да полепнат по мустаците, което се отразява отрицателно върху техния „дизайн“. Тогава Хари Джоунс измислил калъфче за мустаци. То ги предпазвало, като едновременно им придавало желаната форма. С един куршум – два заека.

   

  Олтар със скелет

  Едно от най-негативните явление на викторианската епоха бил упадъкът на религията, който след т. нар. „велика френска революция“ се наблюдавал в цяла Европа. Вече било нерядко явление християнските вярвания и обичаи да бъдат обект на насмешки и ирония – за да се стигне днес до разрушаване на християнските храмове или до превръщането им в барове, ресторанти и джамии. Но това е друга тема…

  А по времето на кралица Виктория домашен олтар със скелет се смятало за много забавна шега. По онова време немалко къщи все още имали домашни олтари като наследство от едно по-християнско минало. И неизвестен атеист измислил следната шега: домакинът под някакъв предлог канел някой от гостите да даде обет пред олтара. Когато гостът коленичел, от олтара изскачал скелет и го обливал с вода, а в коленете го удрял електрически ток.

   

  Гумени гърди

  Дори през ХІХ век жените се тревожели за своите, така да се каже, релефни форми. Тогава се появили и предците на съвременните силиконови женски бюстове: гумени гърди. Както е известно, по онова време мъжете трябвало да преодоляват доста повече платове и дантели, докато стигнат до тази желана част от женското тяло. Очевидно в момента, когато разберяли истината, вече било късно за отстъпление, колкото и силно да било разочарованието им…

   

  Вана-люлка

  Предшественичката на съвременното джакузи представлявала обикновена вана, окачена като люлка. Трябва да се признае, че на изобретателя, създал това изобретение, не му липсва остроумна проницателност. Човекът, който се къпе, може сам да си създава вълни, като се люлее. Още тогава спа-масажът се считал за много полезен.

   

  Възкресяващи ковчези

  Проблемът с медицинските грешки породил много ексцентрична измишльотина: възкресяващи ковчези. Причината била съвсем реална: през ХІХ век лекарите често не можели да различат състоянието на кома от клиничната смърт. Затова много хора се страхували да не бъдат погребани живи. За да се намали този риск, обикновено върху гроба инсталирали звънец, въже от който било вързано за ръката на обитателя на ковчега. Ако се окажело, че той все още не е умрял достатъчно, трябвало просто да дръпне въжето.

  Също така били популярни ковчези с прозорчета, в които от време на време поглеждал пазачът на гробището.

   

  Електрофон

  Това било много модно изобретение, нещо като днешните мобилни телефони. Системата работела чрез телефонните линии. Желаещите можело да се обадят на оператора и да слушат новини, музика и църковни служби. Често се провеждали партита със слушалки, вероятно много подобни на съвременните.

   

  Биграф

  Докато все още не била изобретена индиговата хартия, за същата цел служел биграфът. Чрез система от лостове втора писалка просто копирала движенията на ръката на пишещия, като така създавала копие на текста. Очевидно за целта по-подходящи били моливи, за да не се налага перодръжката да бъде топена постоянно в мастилница – очевидно това щяло да изисква още няколко допълнителни лоста.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови