ное. 18, 2013
2833 Views

Забележителен портрет на Кометата на века

Автор:

Кометата ISON стана видима за невъоръженото око в нощното небе, след като рязко увеличи яркостта си миналата седмица. Един телескоп в Европейската южна обсерватория (ESO) е успял да заснеме в забележителен детайл кометата и нейната опашка.

Уникалният поглед към ISON е бил възможен благодарение на 60-сантиметровия телескоп TRAPPIST. Той е създаден да засича и характеризира планети, обикалящи други звезди, но е също толкова способен и да заснема обекти близки до дома, особено комети, преминаващи през нашата слънчева система.

Забележителен портрет на Кометата на века

Телескопът е наблюдавал ISON от средата на октомври и с помощта на различни филтри е успял да събере ценна информация за газовете, изпускани от кометата

С доближаването на ISON към Слънцето, слънчевата енергия я загрява, което води до рязко топене на ледовете във вътрешността й. Кометата, която според учените минава за първи път през вътрешността на слънчевата система след  зараждането си в Облака на Оорт, ще се доближи максимално до Слънцето на 28 ноември. Тогава тя ще е само на 1.2 милиона километра от повърхността на звездата.

Засега кометата запазва структурната си цялост, но това може да се промени във всеки момент. Ако тя се поддаде на жегата от Слънцето, може да се раздели на фрагменти.

Търговски обучения - myjobistosell.com

Дали ISON наистина ще стане Кометата на века, както някои я наричат? Ще трябва да премине през огнено изпитание и да премине през далечната страна на Слънцето, преди да разберем.

loading...
Категория:
В крак с времето
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *