Още

  Загадъчното убийството на Марта Моксли в нощта на Вси Светии

  В нощта преди Хелоуин през 1975 г., 15-годишната Марта Моксли излязла от дома си в Кънектикът, за да се присъедини към карнавално парти. На сутринта тя била намерена мъртва в задния двор на къщата си, пребита до смърт със стик за голф, с голяма прорезна рана на врата, дънките и бельото ѝ липсвали.

  Преди да продължим със зловещата история за погубения живот на младо момиче, да се върнем малко назад и да се запознаем с момичето.

  Марта Моксли

  Семейството на Марта Моксли се преместило на източното крайбрежие от Калифорния. Баща й станал старши партньор в голяма одиторска фирма със седалище в Ню Йорк. Семейство Моксли живеели в голямо имение, разположено на брега на залива Лонг Айлънд, Кънектикът (близо до Гринуич). Съседите на Моксли били известни бизнесмени, политици и звезди от шоу бизнеса.

  15-годишната Марта Моксли била любимката на селцето. Държала се много спокойно, но достатъно респектиращо. Много момчета я харесвали.

  Случаят със смъртта на Марта имал ефект на бомбен взрив – жителите на селото, където било убито момичето, изказвали теории кой може да е отговорен за смъртта на Моксли, а полицията, която преди това не се била сблъсквала с подобни престъпления, се поколебала и не предприела решителни действия. Въпреки това, няколко дни по-късно детективите успели да разберат как са минали последните часове от живота на Марта – оказало се, че момичето се разхождало из селото в компанията на приятелите си, сред които Том и Майкъл Скакел, племенници на вдовицата на брата на 35-ия президент на САЩ Джон Ф. Кенеди – Етел Кенеди-Скакел. Освен това в близост до тялото на жертвата били открити части от стик за голф, с който било убито момичето – дръжката липсвала, което навеждало на мисълта, че инструментът е рядък и има гравирани инициали.

  Тъй като Том и Майкъл били последните, които видели Марта в деня на смъртта ѝ, детективите решили да претърсят дома им и намерили комплект от подобни голф стикове, от които един липсвал. Предприемчивите адвокати на екипа Скакел обърквали разследването по всевъзможен начин, в резултат на което детективите дълго време не можели да определят кой точно е замесен в жестокото убийство на Моксли.

  Какво се е случило според разследващите?

  На 30 октомври 1975 г. е последният учебен ден преди тридневния уикенд за Хелоуин на 31-ви . Този ден се стъмнило рано. Марта и нейните приятели се разхождали из селото, събирайки сладкиши и бисквитки. В седем и половина вечерта те влезли в дома на местното семейство Скакел.

  Семейство Скакел има роднинска връзка с клана Кенеди. Ръштън Скакел изпаднал в тежка депресия след смъртта на съпругата му и не се грижел за много децата си.

  Този ден Ръштън излязъл на лов. Нито едно от децата на Скакел също не били у дома: градинарят казал на гостите, че всички деца, заедно с частният им учител, обядват в частен клуб. Компанията решила да се весели из селото. Компанията на Марта се върнала по-късно, но Скакел все още ги нямало. Скоро от групата останали трима – децата трябвало да се прибират. Останалите деца продължили да се разхождат. Сред тях била и Марта – домът ѝ бил срешу дома на Скакел.

  Те минали през дома на Скакел за трети път. В двора била паркирана колата на семейството, черен Линкълн Континентал, а на шофьорското място седял и слушал музик Майкъл Скакел, връстник на Марта. Две от децата – Джефри и Хелън се качили на задната седалка, а Марта седнала до Майкъл. След известно време братът на Майкъл, седемнадесетгодишният Томас, излязъл от къщата. Виждайки Марта, той решил да се присъедини към групата. Седнал на седалката до нея и скоро ръката му била на коляното на момичето. Тя го помолила да я свали. По-късно Том признава, че бил пил алкохол в клуба.

  В девет и половина Джули Скакел, на осемнадесет години, и нейната приятелка Андреа Шекспир се появили в двора. Джули казала, че ѝ трябва колата, за да закара приятелката си у дома. Скоро още двама братя излезли от къщата – Ръштън младши, на 19 и 16-годишния Джон, а с тях бил и братовчед им Джим. Казали, че отиват у Джим да продължат купона и всеки, който иска, може да се присъедини. Джим живеел от другата страна на Гринуич. Джефри и Хелън казали, че трябва да се приберат у дома. Марта и Том също отказали. Но те не се разделили, а останали сами в двора на къщата на Скакел. Когато Джефри и Хелън си тръгнали, те видели Том и Марта да се прегръщат и целуват.

  Марта не се прибрала у дома. Майка ѝ Дороти (бащата отсъствал) около 10 ч. вечерта вече била разтревожена. Обаждайки се на приятели и приятелки, тя разбрала, че са оставили Марта в компанията на Томас Скакел. Джули отговорила на телефона в къщата на Скакел. Тя казала, че Том вече е в леглото. Едва при третия опит Дороти Моксли накарала Том да отговори на телефона. Той казал, че се разделил с Марта малко след като са останали сами, тоест към 21:30 или малко по-късно и тя се прибрала у дома. Дороти Моксли се обадила на полицията още същата нощ. Патрулната кола направи няколко обиколки на селото, но не направила нищо повече.

  На сутринта майката на изчезналото момиче отишла в къщата на семейство Скакел. Майкъл, който отворил вратата, изглеждал разтревожен, но не знаел нищо за местонахождението на Марта. Той казал, че за последно я е видял с Томас около 21:30 часа. Тялото на Марта Моксли било намерено малко след обяд. Намерена била легнала по очи под дърво в двора на къщата ѝ. Лицето ѝ било ранено, косата била напоена с кръв, а на врата ѝ имало огромна рана. Дънките и бельото ѝ били свалени под коляното.

  Грешка на полицията затруднила разкриването на убийството. Следователят не могъл веднага да пристигне на местопрестъплението, а кървавото тяло, покрито с чаршаф, останало там, където го намерили в продължение на ден и половина.

  Майкъл Скакел

  Времето било студено, а трупът бързо замръзнал. Впоследствие криминалистите не успели да установят с достатъчна точност кога е настъпила смъртта. По трупа не са открити следи от сексуално насилие. Аутопсията установила, че починалата е девствена.

  Марта е починала от удара по главата с метален стик за голф и след това гърлото ѝ било прерязано. От ударите стикът се разпаднал на четири части. Намерени били 3 парчета, а дръжката изчезнала.

  Първият ден бил разпитан Томи Скакел. Той бил последният човек, който видял Марта жива и станал заподозрян. Томи казал, че след раздялата с Марта дошъл в стаята си и започнал да пише домашното си.

  Попитан е кое, уточнил – „за Ейбрахам Линкълн“. Полицията направила справки в колежа. Оказало се, че Том е излъгал. Никой не му е давал такава задача и не посещавал курс по история. По време на разследването полицията иззела комплект от стикове за голф, принадлежащи на починалата майка на братята Скакел. Стиковете били на същата, доста рядко срещана фирма „Тони Пена“, като счупения, намерен на местопрестъплението.

  В комплекта липсвал точно стика, който убил Марта. Кожените дръжки на всички стикове в комплекта били с името на собственика, което предполага, че убиецът е скрил дръжката нарочно.

  Разследването не постигнало нищо. Полицията нямала доказателства, а семейство Скакел с помощта на скъпи адвокати се намесило в случая.

  Делото започна само 23 години по-късно – през 1998 г. съдия Джордж Тим най-накрая повдигнал обвинение срещу Майкъл Скакел. Мъжът е признат за виновен едва през 2002 г. – Скакел е осъден на двадесет години затвор.

  Няколко свидетели твърдели, че Майкъл Скакел им е признал за убийството на Марта Моксли, извършено от ревност към по-големия си брат, към когото твърди, че покойното момиче е проявило интерес. Дневникът на Марта Моксли, донякъде алегорично, потвърждава това.

  Автор: Десислава Михалева

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови