Още

  Защо печатните книги никога няма да бъдат изместени от електронните

  Електронните книги бавно изместват печатните и за първи път ги надминаха по продажби през 2011г, а тенденцията продължава.

  За онези, които все още предпочитат мастилото върху хартия, вместо на екрана, това може да звучи депресиращо. Може би обаче има основание да се надяваме, че електронните и печатните книги ще имат ярко бъдеще заедно, понеже въпреки всички чудесни неща при електронните – удобство, разнообразие, мобилност, мултимедия – все още има някои основни качества, които те никога няма да притежават.

  Книгите притежават физическа красота

  Не, че електронните не могат да бъдат красиви, но там потенциалът е все още нереализиран, а при печатните отдавна сме го постигнали. Книжната корица отдавна се е превърнала в маркетингов инструмент. Тя трябва да привлича вниманието от мястото си на лавицата. Поради тази причина най-добрите корици са красиви произведения на изкуството. В дигиталния свят това се губи.

  Защо печатните книги никога няма да бъдат изместени от електронните

  Книгите имат индивидуална значимост

  Любимите ви книги ви определят като човек, докато дигиталните не изглежда да създават толкова дълбоки и значими връзки.

  Дори в далечното бъдеще е малко вероятно дигиталните книги да станат лични артефакти по начина, по който печатните са днес за нас. Печатът има стойност като нещо оставащо във времето, а пикселите са временни. Книгите съществуват от много отдавна и с тях имаме по-дълбока връзка.

  Книгите са колекционерски

  Печатните книги могат да бъдат редки, което означава, че вашето копие е уникално до някаква степен. За читателите, които наистина обичат някои книги, електронната версия не е адекватен заместник на физическата.

  Печатните книги може да имат съдба съща като на музикалните плочи – нищо не може да замести звука от тях и хората до ден-днешен ги събират. Все пак не можеш да наредиш в домашната библиотека електронните си книги и да им се възхищаваш.

  Книгите са носталгични

  Когато се зададе въпросът кое предпочитат хората – печатни или електронни книги – онези, които се придържат към традиционните, често говорят за неща като миризма, усещане за допир и тежест.

  От друга страна пък не можем да отречем, че електронните книги имат много предимства. По-удобни са за сортиране на колекциите, могат да съберат огромно количество информация и в общи линии можете да носите цялата си библиотека с вас където и да отидете. И да – продажбите на печатните книги ще продължат да падат, а тези на електронните – да се качват. Повечето хора ще притежават много малко или никакви печатни книги, а онези, които ще имат такива, най-вероятно ще са красиви колекционерски издания.

  Но да не бъркаме това със случая на MP3-ките заместващи CD-то или CD-то заместващо аудио касетките. Електронните книги не са просто по-добър формат, заместващ вече остарял такъв – те са изцяло ново изживяване.

  Изборът между електронните и печатните книги не е взаимоизключващ се. Не е нужно печатните да изчезнат, за да се издигнат електронните. Печатните са за хора, които обичат печатни книги, а дигиталните за хора, които обичат дигитално – толкова е просто.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link