ян. 21, 2016
12548 Views

Защо трябва да държим щорите на прозорците в самолет вдигнати.

Автор:

1

Има много и различни причини, защо хората не обичат да летят. За много това е страхът. Независимо колко пъти сте чували, че летенето е най- безопасния вид транспорт, достатъчно е да чуете и само за една самолетна катастрофа за да решите, че риска е неоправдан.

За други самото летено е много уморително. Като започнем с преминаването през охраната, многото и различни ограничителни условия, заглъхването на ушите и др. Това прави пътуването за някои хора доста неприятно преживяване.

Въпреки някои неудобства, летенете все пак е предпочитаният начин за придвижване на дълги разстояния.

Има едно малко условие с което завършва всяка капитанска реч. Със сигурност знаете, че с цел лична безопасност трябва да държите вещи си в багажните отделения над седалките. Защо обаче щорите на прозорците трябва да са вдигнати? Не че е трудно изпълнимо условие, но молбата определено изглежда странна.

 

2
Снимка: Yashuhide Fumoto / Getty Images

3


Снимка: reddit / zimv

Причината не е свързана с технически параметри, а единствено и само за улеснение на екипажа на борда на самолета. Осигурява им добра видимост към пространството около и на самолета и лесно могат да разберат, ако има някаква неизправност по време на излитане или кацане. Дава възможност на обслужващия персонал да изпълнява невидими за нас проверки, което е и част от инструкциите, който следва екипажа преди излитане.

4
Снимка: Moonraking

Друга от причините е и неволния контрол от страна на пътниците за такива причини, които са очевидни и за самите нас, за което и веднага ще алармираме екипажа. При пожар или теч на гориво например.

При нужда от евакуация

Това би дало възможност на екипажа да вземе решение кой е най-безопасния път за евакуация. Ако щорите са вдигнати, членовете на екипажа лесно биха могли да видят дали някои от изходите на самолета са блокирани от големи предмети. Бързото мислене в такива моменти е високо ценене от всички.

5
Снимка: reddit / nehala

loading...
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *