Още

  Жена, струваща цяло кралство

  Любовта е по-силна от всичко. Пред нея всички са равни и дори кралете коленичат. Ето вълнуващата история за жената, заради която крал се отказа от трона.

  Коя е тя и с какво една жена може да очарова крал?

  Тя е Уолис Симпсън, американка с един бивш и един настоящ съпруг. Според англичаните тя е „Тя е суха, корава и неженствена“. За нея също разказват, че е от род на  американски, разорени плантатори, но се отличава с добри маниери, остър ум и весел нрав.

  Смятат я за „любовчийка по сметка“, че се жени заради пари. Но е факт, че след първия си развод, остава без средства. Следващият й съпруг бил богат и добродушен.

  Мадам  Симпсън е на 35 години, когато се запознава с английския престолонаследник в дома на високопоставената дама – Телма Фернис.

  Едуард я очаровал с открития си характер. Като опитна жена тя забелязала  свенливата  му усмивка. Вече била чувала слухове, че се вълнува от по-възрастни жени. Тя също се постарава да го впечатли. Държала се непринудено с него, сякаш е обикновен човек. Потупвала го по рамото и се държала с него сякаш са равни. Това дало резултат, защото всички други жени се държали уважително и раболепно с него.

  Не минало много време и Едуард се обяснил в любов на Уолис Симпсън. Тя приела признанието му безмълвно и усмихнато, но започнали да се срещат. Симпсън се опитвала да спазва приличие, а  Едуард се стремял да афишира интереса си към нея.

  Всеки ден я обсипвал с подаръци и цветя.

  Когато връзката им станала интимна, Уолис омагьосала младия престолонаследник. Шушукало се за нея, че в Китай усвоила тайните на сладострастието.

  Крал Джордж V починал през януари 1936 година. За двореца и правителството било недопустимо кралица да стане жена със много съмнителен морал. Едуард отказал да се яви на коронацията, без да е разрешен брака с любимата му жена.

  Отказът на Едуард VIII от престола се превърнал в световна сензация. Английските специални служби правели опити да го „вразумят“, предоставяйки му информация за мадам Симпсън. Интересен факт е, че малко преди скандала Едуард придружаван от любимата си е бил на посещение в Далмация и България.

  След завръщането си в Англия, през  декември 1936 година Едуард  подписал абдикацията си и на следващия ден направил обръщение по радиото към сънародници, в което съобщил за нея. По това време дамата на сърцето му била във Франция. Той и се обадил с думите“Аз реших – избирам теб!“. Тези думи правят Симпсън равна на цяло кралство.

  През месец май, следващата година влюбените сключили брак във Франция.

  През 1952 година Едуард се върнал за  погребението на крал Джордж VI. Но Уолис не била допусната. През всички години Уолис се стремяла да изглежда перфектно и постигнала славата на най-елегантната жена в света. Но за  Англия тя продължавала да е  „омразната американка“. Уолис се стараела да компенсира недостатъците си със стриктна дисциплина в живота. Въпреки  благоприличието и хармоничния им брак с Едуард, английският двор не я приел никога и всички продължили да се сърдят на Уиндзорският херцог. Кралица Елизабет посетила Едуард само един път, щом разбрала че той е болен от рак. Едуард починал през 1972 година. Уолис се усамотила и запазила мълчание пред пресата. Единствено преди смъртта си тя споделила: „Англия не ми е простила, и аз не съм простила на Англия!“.

  Животът е странен. Обикновеният мъж си мечтае да стане крал, а ето че един мъж, който има възможност да стане такъв, се отказал кралството заради любовта. И жената, която всички смятали за използвачка, преследваща интереси и неморална, в крайна сметка се посветила на благоприличен живот.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link