Още

  Жил дьо Ре – Синята брада

  Жил дьо Ре или граф дьо Бриен е известен под псевдонима Синята брада и един от най-интересните убийци в историята. Неговият интерес към сатанизма и смъртта го карат да извърши жестоки деяния, които са запомнени като едни от най-мрачните убийства. Официално се смята, че Жил дьо Ре е убил 150 деца, но някои твърдят, че броят на жертвите му е около 800.

  Жил дьо Ре е роден през 1404 година и освен с убийствата, е известен и като смел воин, който по-късно се превръща както в един от най-богатите мъже на Франция, така и в един от най-влиятелните. От ранна детска възраст Жил дьо Ре бил изключително амбициозен. След смъртта на баща му, той е отгледан от дядо си. Неговите два брака завършват с мистериозната смърт на жените му, което кара някои автори да го свързват със Синята брада. В крайна сметка успява да се ожени за Катрин Туар, след като я отвлича.

  Жил дьо Ре бил командир в Кралската армия в периода 1427 – 1435 година и се сражава редом до Жана д‘Арк, когато Париж бива атакуван. Макар че е известен с многобройните извършени от него убийства, Жил дьо Ре е признат и за отличен войник. Тъй като забогатява изключително бързо, през 1435 година той се пенсионира и започва да популяризира различни театрални представления. По-късно губи част от богатството си и когато среща Франческо Прелати, който му обещава, че ще му помогне да си върне богатството с помощта на магия, дьо Ре започва своите опасни практики. Той наследява големи имения както от баща си и от дядо си, така и от брака. Известно е, че води луксозен начин на живот, поддържайки многобройни слуги и харчейки пари за екстравагантни декорации за замъка си.

  Жил дьо Ре започва да проявява интерес към сатанизма с надеждата да възвърне богатството си, но и да придобие повече знания и власт. Някои твърдят, че убийствата му започват през 1426 година, но това не е потвърдено. Когато и да са се случили, едно е сигурно – когато започва да убива, той използва слугите си, за да открива жертвите си.

  Повечето от жертвите на дьо Ре били самотно бродещи по улиците деца, които били от провинцията или близките населени места. Те били отвеждани в замъка му, първоначално третирани като благородници, след което брутално измъчвани и убивани. Самият дьо Ре по-късно описва как е извършвал различните мъчения върху децата. Сексуалното насилие се осъществявало преди или след смъртта и изглежда дьо Ре е предпочитал момчета, но когато те не били налице, жертвите били момичета. Той бил абсолютно очарован от смъртта и внимателно наблюдавал как жертвите му умират. Дьо Ре споделя, че предпочитал деца с руси коси и сини очи, на възраст между 6 и 18 години. Някои негови признания са дори още по-ужасни, но няма да навлизаме прекалено навътре в тази тема.

  Грешката на Жил дьо Ре, която коства залавянето и живота му е, че отвлича един духовник след спор с него. През 1440 година той е арестуван, заедно с всички негови служители и изправен пред съда в Нант. Първоначално отказва да пледира каквото и да било, а по-късно обявява, че е невинен. В крайна сметка дьо Ре признава, че е убил децата. Осъден е на смърт чрез обесване и изгаряне.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови