Още

  Живот без секс: кои са асексуалните

  Как живеят, как изграждат отношения и как получават удоволствие хората, които не изпитват сексуално влечение?.

  Асексуалността официално се признава за четвърта сексуална ориентация напоследък. Изследванията на Американския университет в Сан Диего през 2016г. показват, че 15% от американците, родени между 1980г. и 1990г., не правят секс. В Япония, през същия период на 2016 г., според официалната статистика, 47% от двойките, включени в проучването, не са имали сексуални отношения. Общият брой на асексуалните на планетата е около 13 милиона души.

  Понастоящем, в Европа и САЩ броят на общностите и центровете за социално подпомагане на асексуалните е почти равен на този за гейовете и лесбийките, въпреки че асексуалните лица са изправени пред по-малко дискриминация и почти не са осъдени от обществото. Тъй като почти цялата масова култура се основава на пола, това означава, че хората, които не изпитват сексуално влечение, просто не съществуват. Задачата на асексуалните асоциации е не само да информира останалия свят, че такива хора съществуват и имат права, но също и да дадат възможност на асексуалните да се опознаят и да поддържат отношения.

  Асексуалността започнала да се разпознава активно по целия свят – в Обединеното кралство има специални клубове за тези, които искат да намерят себеподобен асексуален партньор, във Франция – тематични кафенета, в Япония – дизайнерска компания, която проектира апартаменти за такива хора, докато в Китай има дори специална агенция за бракове. Появиха се тематични общества на асексуалните и групи за психологическа подкрепа. Следователно, вече е невъзможно тези хора да бъдат пренебрегвани.

  Всъщност, ассексуалните са здрави хора, които не искат (но могат) да правят секс и не страдат от това, а намират и други форми на интимност и удоволствие. Те, както и всички останали, също са разделени на подкултурни групи и се обединяват по интереси.

  Какви са асексуалните направления?

  Всички направления се обединяват около едно – отказ от физически контакт в отношенията.

  Асексуалистите могат да правят секс с цел възпроизвеждане, но не е важен за връзката им. Демисексуалистите могат да правят секс, само след силна емоционална привързаност, но сексът не е необходим и може да отсъства от живота им години. Ресексуалистите отричат възможността да се прави секс изобщо.

  Има още аромантики и литромантики. За първите връзка между мъж и жена е невъзможна, под каквато и да е форма. Емоционалната интимност или какъвто и да е интимен контакт предизвиква отхвърляне у  тези хора. Литромантистите (наричани още „лицексуалисти“) са привлечени само от едностранчиви взаимоотношения, т.е. хората, които изпитват взаимност, не ги интересуват. За тях любовта е недостъпната. Тази посока е напълно безсмислена поради простата причина, че е невъзможно да се приближи до обекта на обожание, но няма и желание за това. Те просто се интересуват от връзката с образа на човека, а не със самия човек. Те се радват на живот без задължения и на способността да превъзмогват острите емоционални преживявания в реалност под формата на творчество, работа и всякаква друга дейност.

  Асексуалните фетиши: какво е това и какви са те?

  Дакрифилия

  Да се наслаждаваш на сълзите на други хора. Хората, които обичат да гледат как някой плаче са считани за воайори със склонност към садизъм. Но сега тези хора се самоопределят като асексуални и твърдят, че това е само една от областите на безконтактна емоционална връзка. Сълзите се възприемат в максимална степен като емоция, а не като изразяване на болка или страдание.

  Наслада от различни звуци

  Едно от най-новит направления в списъка на получаващи удоволствия по безконтактния начин, се дефинира като автономна сензорна меридианска реакция. Това е тънко възприемане на звуци и шепот, които генерират реакция на тялото под формата на вълна от страховити и приятни релаксиращи усещания в гърба.

  Тази общност принадлежи към термина „изтичане на мозъци“ – удоволствие, постигнато без помощта на тялото, единствено чрез стимулиране на нервната система. Млади хора, ангажирани в браузъри, нашепват разнообразни текстове, играят сценки, използват звуците от различни материали и предмети, които причиняват правилната неврореакция.

  Гастрономическо воайорство

  Получаване на удоволствие от планиране на процеса на усвояване на храна от друг човек.  Това е съвсем нова тенденция във видео блогването и друг фетиш на асексуалната общност, която дойде при нас от Азия наскоро. В Корея вече има около 3500 видеоматериали от този жанр. Такива хора имат голямо количество храна пред екрана и го поглъщат на живо с приятна музика, говорят за усещането за вкус и споделят впечатленията си от определено ястие.

  Японските блогъри ядат 10 бургера за 20 минути. Няма връзка и с гастрономическата критика. Ястията са вторични, фотоапаратът следва движенията на блогъра, лицето, реакциите и изражението на лицето. Фетишът се основава на интимността на процеса на консумиране на храна. Уморени от изобилието от сексуални сцени, които ни заобикалят навсякъде, привържениците на аскетизма се наслаждават на съзерцаването на друг тип интимно действие.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови