Още

  Животни в медицината

  Хората отдавна зависят от природата като източник на най-ефективните лечения – от зашиването на рани с овче черво в древността, до антибактериалните свойства на пеницилина, открит през 20-ти век. Някои от тези традиционни и дори отблъскващи методи обаче могат да се сторят варварски в очите на западняка.  В Камбоджа например говедата са свещени животни и се счита за много полезно да се пие кравешка урина. Невероятно е също, че някои техники, които се използват днес при трансплантацията на сърце и бял дроб, са били отчасти вдъхновени от съветските експерименти за създаването на двуглави кучета през 50-те.

  10. Рибки против псориазис

  Рибната терапия идва от Турция и е сравнително често прилагана при кожни симптоми и заболявния като псориазис. Пациентът потапя засегнатите части от тялото в минерална вода с рибки, които изчистват мъртвата кожа в търсене на храна – като пираните, ама по-безопасно!

  Рибките доктори (Garra rufa obtusas) изкълвават само мъртвата кожа, оставяйки здравата напълно недокосната. Тази медицинска практика е забранена в наякой страни поради съображения за хигиена, но все още се практукува във Великобритания и други части на света.

  Рибки против псориазис

  9. Пчели против артрит

  Ужилването от пчела може да е болезнено, но също така оказва благоприятно влияние върху ставите, които са засегнати от ревматоиден артрит. Много системи за алтернативна медицина, включително китайската традиционна медицина, използват пчели за третиране на артрит, херпес зостер и екземи.

  Изумително, но при проучване проведено от университета в Сан Паоло през 2010г. учените са открили, че пчелната отрова води до повишено производство на противовъпалителни хормони в организма, а това говори в подкрепа на необичайното лечение. Оказва се обаче, че пчелните ужилвания не само облекчават артрита, но й действат превантивно.

  Пчели против артрит

  8. Змийски масаж

  Всеки, който търси по-нетрадиционен масаж, трябва да посети салона на Ейда Барак в Израел, която предлага нежен масаж на гърба с до шест студенокръвни влечуги. Използват се различни видове змии, включително кралски, царевични и млечни змии, като по-големите видове се използват за облекчаването на дълбоки мускулни схващания и болка, а по-малките създават лек масажиращ ефект. С цена от 70 долара, змийският масаж всъщност е доста по-евтин от повечето други процедури в този списък.

  Змийски масаж

  7. Почистване с ларви

  При тази терпаия ларви се поставят в раната, където изпускат смилателни сокове и унищожават мъртвата тъкан, докато оставят здравата непокътната. В историята много култури са използвали така наречения „дебридман” с ларви – от древни аборигенски племена до хирурзите по времето на Наполоеон и Американската гражданска война.

  Макар да изглежда доста отвратително, терапията с ларви набира популярност сред лекарите, защото се оказва много ефективен начин за почистване на рани. Проучване от тази година, проведено от учени във Франция е показало, че раните при пациенти третирани с ларви са зараснали по-бързо и са имали по-малко некротирала тъкан, отколкото при традиционните методи, като в същото време болката не е била по-голяма.

  Почистване с ларви

  6. Терапия с делфини

  Делфините са символ на мир и спокойствие в много култури. Тогава едва ли е чудно, че сближаването с милите животни се използва като терапия при някои форми на психически заболявания. Проучване от 2005г. е показало, че игрането в басейна с делфини по няколко минути на сесия в продължение на две седмици оказва знаичителен благоприятен ефект върху пациенти с депресия.

  Делфините помагат също и на деца с аутизъм, които се затрудняват да комуникират вербално. Взаимодействието с животните помага за нормализирането на тези социални функции и ви кара да забравите за депресията. Като едни от най-интелигентните същества на планетата, наистина няма какво повече да искаме от делфините.

  Терапия с делфини

  5. Мравки зашиват рани

  Вид африкански мравки могат да се похвалят с това, че имат челюсти, които са толкова здрави, че действат като естествени щипци. От стотици години традиционната медицина се възползва от този факт, за да затваря рани.

  Методът всъщност е мнгоо прост и ефективен. Раната се държи свита, докато главата на мравката се допира до нея. Естественият инстинкт на насекомото е да захапе и то толкова здраво, че без проблеми държи раната затворена. След това лечителят завърта мравката и откъсва тялото й, като главата й остава на място. Наистина, малко е жестоко спрямо мравките, но когато си насред Африка и не ти се намират игла и конец, най-голямото ти щастие ще е да попаднеш на тези мравки.

  Мравки зашиват рани

  4. Пиявици

  Пускането на кръв с помощта на пиявици е било доста често срещана практика в средновековната и ранно модерната медицина. Използвало се е за предотвратяването на възпаления, облекчаване на треска и за лекуването на практически всяко друго заболяване.

  Обикновено лекарите пускали кръв от пациента, докато той не припаднел или започнел да заспива. Лечението се славело като доста болезнено и почти винаги причинявало повече проблеми, отколкото помагало. В днешно време обаче средновековният метод е заменен от използването на кръвопиещи пиявици. Така например с тяхна помощ се възстановява кръвообръщението в пришит пръст. Пиявиците се използват, защото са много по-ефективни от останалите алтернативи Те изпускат химикали, които спирт кръвосъсирването, а това пречи на кръвоносните съдве да се затворят и атрофират.

  Пиявици

  3. Гълтане на рибки против астма

  Още едно рибно лечение. То се практикува от племето Батини Гауд в Индия, които всяка година лекуват хиляди посетители с тяхното уникално лекарство против астма – гълтането на жива риба. Според легендата тайните на метода са предадени на прадедите на племето от индуски свят човек преди повече от 160 години. Смята се, че движението на малката риба помага за отделянето на храчките в носа и гърлото и улеснява преглъщането. Обикновено се предписват по три цикъла, разделени през 15 дни.

  Гълтане на рибки против астма

  2. Сладководна костенурка

  Животни като кравите например се смятат за лековити в Камбоджа и се използват в различни традиционни форми на медицината. Сладководната костенурка също присъства в камбоджанската медицина, както като съставка на лекарства, така и по по-необикновени начини. Защо? Защото се смята, че лекува ревматизъм и други телесни болежки само с допира си.

  Изчислено е, че повече от една трета от срещаните в Камбоджа видове костенурки се използват в медицината, но много от тях са застрашени или защитени. Жалко е, че подобни традиционни лечения включват убиването на беззащитни животни за лекарство, което вероятно оказва само плацебо ефект.

  Сладководна костенурка

  1. Кучета против диабет

  Един от добре познатите факти за кучетата е, че те някои от сетивата им са много по-развити от нашите. Но знаехте ли, че най-добрият приятел на човека може усети и симптомите на диабетичната криза? Специално обучените кучета познават по миризмата на собственика си дали тяхната кръвна захар е прекалено ниска или висока и предупреждават за това като носят на собственика си специална пръчка или направо лекарствата му за диабет.

  Това е особено полезно при децата с диабет, които може да не се събудят, ако получат диабетична криза през нощта. Още повече, че тези кучета помагат на майките и бащите да спят по-спокойно, защото няма нужда да проверяват детето си на всеки час.

  Кучета против диабет

  Предишна статия
  Следваща статия

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link