Още

  10 интересни факта за математиката

  Човек може да не е математик. Може дори да няма понятие от тази наука, но математиката е почти навсякъде. Ето няколко интересни факта за нея.

  • Абрахам дьо Моавър (математик от Англия) в дълбоката си старост изведнъж осъзнал, че сънят му се увеличава с 15 минути всеки следващ ден. След това той направил прогресия и определил деня, в който сънят ще му отнеме цяло денонощие. Това се случило на 27 ноември 1754 г. и това бил денят на неговата смърт.
  Абрахам дьо Моавър
  • Религиозни евреи се опитват с всички сили да избягват всякакви знаци, свързани с кръста и символиката на Христос. Например, вместо плюс, в училищата използват обърната буква „Т“.
  •  Автентичността на евробанкнотата винаги може да се установи по серийния номер, който се състои от буква и 11 цифри. Необходимо е буквата да се замени с числото, което обозначава нейния пореден номер в азбуката. След това трябва да се съберат всички цифри – получава се двуцифрен краен резултат. Събират се  двете цифри на крайния резултат и ако се получи 8, значи банкнотата е истинска. Например: номерът на банкнотата е М34449283039. Събираме: 3+4+4+4+9+2+8+3+0+3+9=49. Добавяме 13 (поредният номер на буквата М): 13+49=62, 6+2=8.

  • Няма надеждни доказателства защо за принос в математиката не се дава Нобелова награда. Една от версиите, с която се обяснява липсата на Нобелова награда за математика е, че тази научна дисциплина е чисто теоретична, така че математиците не са способни да направят нещо наистина важно за хората и за човечеството като цяло.
  • Има такава фигура като триъгълника на Рело. Тя се образува от пресичането на три кръга с еднакъв радиус и центровете на тези кръгове се намират на върховете на триъгълник с еднакви страни. Сондата, е създадена въз основа на този триъгълник, дава възможност да се пробиват само квадратни дупки. Трябва да знаем, че пробиването на такива дупки с триъгълник на Рело може да има грешка от 2%.
  Триъгълникът на Рело
  • В руската литература и математика, нулата не се отнася към редицата с естествени числа, но на Запад е един от компонентите на много такива числа.
  • Джордж Данциг, математик от Америка, който бил университетски аспирант, един ден закъснял за лекция и виждайки няколко уравнения, закачени на таблото, помислил, че са дадени за домашно, което трябва да се подготви. Това задание му се сторило малко по-трудно от тези, които се давали обичайно, но той решил уравненията и занесъл резултатите на преподавателя. Едва след това научил, че е успял да реши две нерешими дотогава статистически уравнения, над които учените се трудили в продължение на години.

   

  • Известната София Ковалевска се срещнала с математиката още в детството си – в стаята й нямало тапети, имало само лекции на учения Остроградски и изчисления.
  • В Индиана (САЩ) през 1897 г. съществувал законопроект, според който числото Пи било равно на 3.2. Законопроектът обаче не се превърнал в закон поради факта, че професор в университета се намесил своевременно в този процес. Всеизвестно е, че числото Пи е 3.14.

  ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ ЗА: Как числото 3.14 получава названието „пи“

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови