Още

  Загадъчните каменни кълба от ледения остров Чамп

  В центъра на архипелага Франц-Йосифова земя се намира красивия остров Чамп. През 2001 година световната научна общност обяви, че на два от островите на архипелага са открити каменни сфери с неизвестен произход. Но и до днес не са предложени достатъчно убедителни обяснения за този феномен.

  Арктика е една от загадъчните и малко изучени територии на земното кълбо. Огромни пространства на север от Северния полярен кръг, заради своята отдалеченост и суров климат, не са изследвани и до днес. Трудно е да се повярва, но в 21 век, световната наука не познава и половината от това, което се намира на огромните полярни пространства. Едно от най-загадъчните места в Арктика се явява архипелагът Франц-Йосифова земя. Той се състои от 192 острова с обща площ повече от 16 000 кв. км. В централната част на архипелага се намира остров Чамп. Той не се отличава по нищо от другите парчета суша в Северния Ледовит океан – типичен полупустинен арктичен пейзаж, оскъдна растителност, скалисти брегове, силни ветрове и ужасен студ осем месеца в годината. На острова не живеят хора. Само по време на навигацията по Северния морски път се отбиват рибари, изследователи, синоптици. В последните години се появяват и туристи. И на този безжизнен остров редките посетители открили каменни кълба с идеално правилна форма. Хората гледали и не вярвали. Не е нужно да си професор, за да разбереш, че природата не създава такива идеални форми. Достатъчно е да се погледнат морските камъчета, които ден след ден векове се мият от морската вода. И сред милион камъчета, абсолютно кръгло почти не се намира. А тук на всяка крачка виждаш каменни сфери с идеална форма. Първата мисъл, която ти идва е, че тези кълба са част от някакво съвременно съоръжение. Но след обстойно изследване не се откриват следи от никакво техногенно въздействие. А и островът по официални данни винаги е бил необитаем.

  Загадъчните каменни кълба били наречени сферолити. Те представляват камъни от плътно пресован пясък, а ядрото им е от органичен произход. В центъра на някои от тях учените открили зъби от древни  акули или останки от раковини. Най-големите от кълбата достигат няколко метра. Част от тях са като вкопани в земята, а други просто лежат на повърхността. Повечето са разположени по крайбрежието, а в центъра на острова няма нито едно. И това е поредната загадка без отговор. Известният изследовател на аномални явления Ерих фон Деникен е нарекъл подобни каменни сфери ,,топките, с които са си играли богове”. За съжаленние, под въздействие на силния вятър, водата и ниските температури, сферолитите постепенно се разрушават. Но при изучаване даже на разрушените сфери е видно, че тяхната форма преди е била идеална.

  Диаметърът на най-големите кълба достига повече от два метра. А на най-малките – няколко сантиметра. Официалната наука започнала сериозно да се интересува от загадъчните камъни едва от 2001 година. А до тогава сякаш не са ги забелязвали. Въпросите откъде, как и защо сферолитите са се появили именно на тези острови и каква е природата на техния произход, остават и досега без отговор. На безлюден остров каменните кълба може би са създадени изкуствено? А може би са следи от изчезнала цивилизация или резултат от ,,работата’’ на ледниците, обработили в продължение на векове камъни с идеално кръгла форма?

  Много са въпросите, но отговори засега няма.

  Съществуването на каменни съоръжения, за които някои приемат, че имат изкуствен произход, е напълно логично за привържениците на т. нар. Арктическа теория. Според нея преди хиляди години на територията на днешна Арктика е имало съвсем различен климат и е съществувала високо развитата цивилизация на Хиперборея. Развалините на тази цивилизация са на дъното на Ледовития океан. А на някогашните планински върхове (днешните острови) са останали само отделни инженерни съоръжения, чието предназначение не ни е известно. Ясно е едно: засега няма нито едно що-годе логично предположение за произхода на ,,топките, с които са си играли боговете”

  ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ ЗА: Загадката Хиперборея

  Остров Чамп не е единственото място на планетата, където се срещат сферични камъни. В Южна Америка и в Северна Европа те отдавна са предмет на вниманието на геолозите. Есента на 2003 година било открито огромно плато със сферообразни камъни в Мангистау, област в Казахстан. Сфери са открити и там, където от хилядолетия са живели хора, и там където човек никога не се е заселвал. А това значи, че кръглите камъни могат да имат, както ръкотворен произход, така и природен.

  Специалистите различават няколко вида каменни сфери: обсидианови (тъмно вулканично стъкло), гранитни и от пясъчник. Към последните принадлежат и намерените на остров Чамп. Сферолитите от този остров остават една от неразгаданите тайни, привличащи неудържимо изследователи и любопитни пътешественици. Руският полярен изследовател Виктор Боярски допуска, че на Франц-Йосифовата земя има и други места, където могат да се открият кълбовидни камъни. Днес остров Чамп с неговите сферолити се е превърнал в един от най-завладяващите места за пътешествие в Арктика. За да се запази уникалното природно наследство през 2010 година той е включен в Националния парк «Руска Арктика».

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link