Още

  10 интересни неща в самолетите, за чието съществуване, вероятно никога не сте знаели

  Трудно е да изненадате един опитен пътешественик, но все пак, има неща на борда на самолетите, за които вероятно не сте си и помисляли.

  От ИскамДаЗнам намерихме няколко тайни, които са известни само на служителите на летищaтa и на най-любопитните пътници.

   

  Куки на крилата

  При повечето самолети, за да използват пързалката за авариен изход, пътниците трябва да стъпят върху гладкото и хлъзгаво крило. Специална кука е създадена с цел това да бъде значително по-лесно: предпазно въже е завързано за нея, единият му край е закрепен за вратата, а другият – за самата пързалка. Държейки се за въжето, пасажерите могат безопасно да се евакуират ако обстоятелствата налагат това.

  Брадва в пилотската кабина

  Според законодателството на много държави, в пилотската кабина трябва да има брадва, която да се използва в качеството си на аварийно оборудване. С брадвата може да се спре разпространяването на пожар, да се отвори заяла врата или дори да се  изсече нова – има специални маркировки по корпуса, показващи къде е най-добре да се направи новият авариен изход.

  Дупка в прозорците

  Прозорците в самолетите имат 3 стъкла: външното контролира налягането, вътрешното отговаря за щети отвътре, а в това, което е разположено в средата, има дупка, регулираща въздушното течение. Този отвор балансира разликите в налягането и предотвратява появата на конденз в пространството между стъклата.

  Допълнително захранващо устройство

  Когато се качвате на самолет, винаги чувате някакъв шум, въпреки че двигателите все още не са стартирани. Шумът е от допълнителното захранващо устройство, което предоставя енергия на системите, докато двигателите са изключени. Такова захранващо устройство е изключително полезно в недостатъчно добре оборудвани терминали, където правилна поддръжка не е на лице.

  Въздушните маршали

  Въздушните маршали са агенти под прикритие, които летят като нормални,  цивилни пътници, но могат да  предотвратят похищение на полета или дори терористична атака. Съединените щати, Франция, Канада и други държави имат собствени въздушни маршали и за тях има заснет дори документален филм.

  Помещенията, предназначени за отдих на екипажа

  Някои самолети имат малки, скрити стаи за екипажа, където служителите на борда на самолета имат възможността да си почиват по време на дългите полети. Тези отделения не са съвсем комфортни или пък просторни: можете само да пропълзите вътре, но пък спокойно можете да си полегнете за малко и да си отдъхнете.

  Дръжки до аварийните изходи

  Тези дръжки са направени за стюардесите, за да могат да се хванат за тях в случай на екстремни ситуации и да не бъдат изблъскани навън от самолета от бягащите към изхода пътници.

  Климатичната система

  Някога чудили ли сте от къде точно идва въздухът, който дишаме в самолета? Всъщност, той е пропускан от компресорите във всяка една от двигателните турбини. Вероятно това е и причината някои хора да вярват, че въздухът в самолетите е замърсен. Но не се притеснявайте, въздухът е филтриран и охладен, а самите филтри имат и способността да задържат до 95% от бактериите и другите замърсители на въздуха.

  Купър устройство

  Това устройство се появява по самолетите след неразкритото престъпление, извършено от Дан Купър. Той е отвлякъл самолет, получил е откуп и е избягал с парашут. Оттогава, всички Боинг и Еърбъс самолети са оборудвано с такова устройство, което не позволява отварянето на долните врати на самолета по време на полет.

  Черният триъгълник

  Вероятно сте забелязали тези малки черни триъгълници в някои самолети. Както един капитан на Еърбъс А320 казва, те маркират местата, откъдето крилата се виждат най-добре. Например, може да се наложи пилотите визуално да прегледат позициите на клапите, в случай, че се съмняват за наличието на повреда или ако има проблеми с индикаторите. За щастие, това се случва много рядко.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link