Още

  10 странни мита, които се оказаха истина

  В света има изобилие от озадачаващи митове и невероятни теории, а за някои от тях е доста трудно да приемем, че са самата истина.

  Ние от ИскамДаЗнам сме събрали няколко странни теории, които са се оказали напълно верни.

  Съществуват банкомати, които имат способността да разпознават хората спрямо гласа, очите и външния им вид

  През 2015 година, Китай представи на света банкомати, които могат да разпознават лицата на хората, които ги ползват. В момента те служат като много ефикасен метод за предотвратяване на измами и злоупотреби от страна на недоброжелатели. Също така, има и банкомати, които разпознават не само лицата, но и гласовете и очите на хората.

   

  Флуоридът всъщност може да навреди на зъбите ви

  Зъболекарите препоръчват използването на паста за зъби, която съдържа флуорид като ефективен метод против появата на кариеси. Скорошни изследвания обаче, дело на учени от Нова Зеландия, сочат, че в действителност флуоридът вреди на зъбите ви повече,  отколкото им помага. След като навлезе в тялото, той има способността да нарушава правилното функциониране на мозъка, нервната система, стомашно-чревната система, бъбреците и черния дроб, като в същото време ускорява процеса на стареене и прави костите ви значително по-крехки и чупливи.

  Учените са успели да създадат хибридни животни

  До скоро тази идея бе само част от сюжетите на фантастичните филми, но хибридните животни и птици наистина са част от съвременните ферми, а в същото време редица необикновени диви животни могат да бъдат открити в зоопарковете по света. Учените вече имат възможността да манипулират ДНК, комбинирайки най-добрите гени на два различни вида животни в един организъм.

  Захарта има способността да влияе на поведението на децата и на цялостното им развитие

  Простите въглехидрати и рафинираната захар, които причиняват рязкото увеличаване на нивата на глюкозата в кръвта, са източника на опасност. Група изследователи са стигнали до заключението, че адреналина при децата се произвежда в големи количества, когато нивата на захар в кръвта им са високи (при възрастните хора това не е така). Това има ефект над концентрация при децата, възпрепятства способността им пълноценно и ефективно да възприемат информация, както и да контролират емоциите си. Джейми Оливър е предупредил, че е необходимо децата да приемат колкото е възможно по-малко захар, за да може да се избегне риска от наднормено тегло, появата на кариеси и редица други заболявания.

  Далай Лама е работил за ЦРУ

  По време на втората половина на двадесети век, ЦРУ са финансирали международното движение за свободен Тибет, както и самия Далай Лама. Тази програма е започнала като част от кампанията за дестабилизиране на комунистическите държави в контекста на Студената война. Тибетският духовен лидер е бил напълно наясно от къде точно идват финансите му, но винаги е отричал да има каквато и да било връзка с политическата кампания на ЦРУ.

  „Бохемската Гора” е истинско място

  Това е мястото, където световният елит се събира от края на 19-ти век, та чак до днешно време. Политици, музиканти, артисти и изключително богати хора се събират в Бохемската Гора, за да се наслаждават на различни видове забавления, както и за да извършват зловещи митични и религиозни ритуали. В началото на 2000-та година, тайно заснет видео запис доказа това, което този „бохемски клуб” винаги е отричал: неговото мистериозно място за срещи е напълно реално, а това предизвиква наново интереса към легендите, които съществуват за него.

  Плодовият сок е вреден за децата

  Лимонената киселина е субстанция, която редовно бива добавяна към плодовите сокове, а тя има способността да унищожава емайла на зъбите. Вследствие на това се появяват кариеси по зъбите, а там бактериите започват да се размножават и това може да доведе до редица по-сериозни инфекции в устната кухина. Плодовият сок не утолява жаждата ви. Той съдържа големи количества захар, може да причини алергии и проблеми със стомашно-чревния тракт. Белтъците, които се съдържат в него, могат да предизвикат ентероколит, който има реалния потенциал да се окаже фатален. Най-добрият вариант, който можете да изберете, е да ограничите приема на сок до 1 чаша на ден – в качеството му на десерт, и да пиете вода, за да утолите жаждата си.

  Има нещо наречено микро куршум, което би могло да ви докара инфаркт

  Хората обикновено си мислят, че оръжия като това съществуват само и единствено във филмите за Джеймс Бонд. Обаче пистолети, които могат да изстрелят специален микро куршум, който се усеща като ухапване на насекомо, наистина съществуват. По кожата остава единствено зачервена следа, но смъртоносната отрова, която се съдържа в този куршум, изключително бързо се просмуква в кръвта и причинява инфаркт. Това невероятно откритие обаче, вече не се използва от страна на тайните служби.

  Тайните служби са шпионирали Ърнест Хемингуей

  Ърнест Хемингуей е бил убеден в това, че ФБР го следят, но приятелите и роднините му са вярвали, че той просто е параноичен. Десетилетия по-късно, от ФБР са декласифицирали някои от архивите си, които съдържат доказателства за това, че известният писател наистина е бил следен. Това е бил  резултатът от неговата връзка с Куба. Много хора твърдят, че това е довело и до самоубийството на Хемингуей.

  В действителност, цената на диамантите е изкуствено завишена

  Диамантите, всъщност не са чак толкова редки. Това е просто един нормален минерал и неговото извличане е станало доста по-лесно през последните 150 години. Дълго време обаче, компанията Де Биърс е контролирала запасите от диаманти и съответно е имала възможността искуствено да завиши цената им. Също така, рекламните кампании са работили в услуга на това начинание – посредством представянето на диамантите като изключително скъпи и ценни камъни, които задължително трябва да струват огромни суми пари, като по този начин купувачите ще си гарантират автентичността им.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link