Още

  10 изключителни праисторически пещерни рисунки

  Някои от най-известните пещерни рисунки в света са на десетки хиляди години. Въпреки че хората, живели през тези епохи, са смятани за „пещерни хора“, много от техните изображения показват впечатляваща креативност и умения.

  Учените все още не са единодушни за предназначението на тези древни картини. Дали тези праисторически хора са имали желание да се изразяват артистично? Дали са искали да направят исторически запис, който да видят бъдещите поколения? Или просто са се опитвали да общуват с други, които биха могли да използват пещерите за подслон?

   

  Поради защитената подземна среда, много пещерни рисунки са в забележително добро състояние. За съжаление, някои от по-популярните пещери трябваше да бъдат затворени за широката публика, тъй като големият брой посетители са променили условията и са довели до избледняване на картините или образуване на плесен.

  Представяме Ви 10 места с най-забележителните запазени изображения на това праисторическо изкуство.

   

  1. Пещерата Ласко, Франция

  Рисунките в пещерата Ласко в Югозападна Франция не са най-старите образци на изкуството в света, но се смятат за едни от най-зашеметяващите. Картините, рисувани преди около 17 000 години, изобразяват големи животни като бикове и коне, които процъфтяват в тази част на Европа през епохата на палеолита. Изображенията са открити през 1940 г. от група тийнейджъри, а пещерата е обявена за обект на световното наследство на ЮНЕСКО през 1979 г.

  За съжаление Ласко вече е затворена за посещения, защото картините са започнали да избледняват и в пещерата е открита плесен. Любопитните пътешественици трябва да се задоволят с реплика на най-големите зали, наречена „Ласко II“, която се намира на около 200 метра от истинската пещера. В момента се полагат големи усилия за консервация на оригиналните картини.

  2. Пещерата на плувците, Египет

  Картините в Пещерата на плувците изобразяват плуващи хора, но местонахождението ѝ е едно от последните места на Земята, които бихте свързали с такава водна дейност: пустинята Сахара в Египет. Някои учени предполагат, че в района в праисторически времена, преди опустиняването му, е имало голямо езеро или река.

  ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 

  Мистериозни съкровища, свързани с името на Людмила Живкова, изчезват от пещери на връх Бабу и Враца

  Българските пещери: Деветашка пещера

   

  Пещерата е известна и от филма „Английския пациент“. Поради отдалеченото ѝ местоположение сравнително малко хора я посещават.

  3. Пещерата Алтамира, Испания

  Рисунки са открити по цялата дължина на тази пещера в Северна Испания. Учените смятат, че картините са създадени в продължение на 20 000 години, като някои изследователи предполагат, че най-старите изображения са направени от неандерталци.

  Пещерата е била запечатана от срутване на скали, така че рисунките са били много добре запазени до откриването им през 1880 г.

   

  4. Скалното изкуство в националния парк Какаду, Австралия

   

  Националният парк Какаду, в слабо населената Северна територия на Австралия, съдържа някои от най-добрите запазени образци на скално изкуство, създадено от местните народи. Картините са разположени под скални надвеси, където тези хора са се подслонявали от стихиите. Смята се, че някои от изображенията са на 20 000 години.

  Тези картини разказват историята на човешкия живот в Австралия от праисторически времена до първия контакт с неместни заселници и изследователи.

  5. Пещера Магура, България

  Пещерата Магура в България съдържа рисунки, които са направени преди 8000 10 000 години. Изображенията показват празници, важни събития и божества. Има и доказателства за слънчев календар един от най-старите, откривани някога.

  Повече за пещерата и рисунките в нея можете да прочетете тук.

   

  6. Куева де лас Манос (Пещерата на ръцете), Аржентина

  Един от най-интересните примери за праисторическо изкуство може да се види в аржентинска Патагония. Куева де лас Манос включва очертанията на редица човешки ръце, изобразени върху скална стена. В пещерата има и други рисунки, повечето от които изобразяват лов и диви животни.

  Отпечатъците от ръце и другите изображения датират отпреди повече от 9000 години. Повечето от отпечатъците са на лява ръка, което предполага, че художниците са правили изображенията сами, използвайки някаква тръба с боя, която са държали с дясната ръка. Боята е била издухвана от това устройство върху и около лявата ръка.

  7. Бимбетка, Индия

  Скалните заслони Бимбетка в Индия съдържат някои от най-старите пещерни рисунки в Южна Азия и са включени в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Изображенията са забележително добре запазени през годините. Учените смятат, че най-старите екземпляри са рисувани преди около 30 000 години.

  ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 

  Пещерите Лонгю – една от най-големите загадки на древния свят

  Пещерите Елора

   

   

  8. Пещерата Петтакере, Индонезия

  Според скорошно въглеродно датиране рисунките в пещерата Петтакере на индонезийския остров Сулавеси са на възраст около 40 000 години. Това ги прави много по-стари от изображенията, открити в Европа. В пещерата Петтакере са открити отпечатъци на ръце, подобни на тези в Аржентина. Има и фигури на животни.

  1. Педра Фурада, Бразилия

  Педра Фурада е археологически комплекс в Североизточна Бразилия, където са открити над 1000 скални рисунки.

  10. Лаас Геел, Сомалия

  Рисунките, останали доста ярки поради сухия климат, се оценяват на възраст между 5000 и 11 000 години. Изобразени са както хора, така и животни.

   

  Открити са и множество други пещерни рисунки, заслужаващи внимание. Сред тях са изображенията в пещерата Калибоая в Румъния, пещерата Шове във Франция, Ел Кастило в Испания и др.

  За още любопитни новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК: ИскамДаЗнам

   

  ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 

  Най-невероятните пещери

  Кулата на Херкулес – най-старият функциониращ фар в света

  Любопитно: 8 очарователни животни, за които не сте чували

  Трите надписа на Омуртаг  

  Най-важната битка във войната между Картаген и Римската империя

  Битката при Мобей – една от най-мащабните през Античността  

  Мистерията на Колският свръхдълбок сондаж. Стигна ли СССР до ада?

  10 от най-красивите гръцки острови

   

   ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 

  Топ 20 древни китайски изобретения – част I

  Великата зелена африканска стена

  Как съветският съюз уби един от най-гениалните си учени – Историята на Николай Вавилов

  Инж. Чавдар Каменаров: Енергията на бъдещето вече е в ръцете на България

  Буртанж – историята на звездовидното нидерландско селце

  Кой е бил мъжът с желязната маска?

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови