Още

  Най-страшните дни в историята на САЩ

  През своята история Съединените щати са имали своя дял от добри и лоши периоди. Но има няколко дни, които предизвикват в американците страх за бъдещето на нацията и за собствената им сигурност и благополучие. Представяме ви, в хронологичен ред, осем от най-страшните дни в историята на САЩ.

  24 август 1814 г.: Вашингтон, окръг Колумбия, опожарен от британците

  През 1812 г. започва войната между Великобритания и Съединените щати.

  На 24 август 1814 г., след като побеждават американците в битката при Бладенсбърг, британските сили атакуват Вашингтон, окръг Колумбия. Подпалени са много правителствени сгради, включително Белия дом. Президентът Джеймс Мадисън и по-голямата част от администрацията му бягат от града. Прекарват нощта в Бруквил, Мериленд, известен днес като „Столицата на Съединените щати за един ден“.

  Само 31 години след извоюването на своята независимост във Войната за независимост, американците се събуждат на 24 август 1814 г., за да видят как столицата им изгаря до основи и е окупирана от британците. На следващия ден проливни дъждове потушават пожарите.

  Изгарянето на Вашингтон, макар и ужасяващо и смущаващо за американците, подтиква американските военни да отблъснат по-нататъшния британски напредък. Ратифицирането на Договора от Гент на 17 февруари 1815 г. слага край на войната от 1812 г. и се празнува от много американци като край на „втората война за независимост“.

   

  14 април 1865 г.: Президентът Ейбрахам Линкълн е убит

  След петте ужасяващи години на Гражданската война американците разчитат на президента Ейбрахам Линкълн да поддържа мира и да обедини нацията. На 14 април 1865 г., само седмици след началото на втория му мандат, президентът Линкълн е убит от огорчения симпатизант на Конфедерацията Джон Уилкс Буут.

  С един-единствен изстрел с пистолет мирното възстановяване на Америка като обединена нация изглежда приключило. Тъй като жителите на Севера обвиняват южняците, всички американци се страхуват, че Гражданската война може да не е приключила.

  29 октомври 1929 г.: Черен вторник крахът на фондовия пазар

  Краят на Първата световна война през 1918 г. въвежда Съединените щати в безпрецедентен период на икономически просперитет. „Бурните двадесети години са добри времена; твърде добри, всъщност.

  Докато американските градове растат и просперират, фермерите се сблъскват със сериозни финансови затруднения поради свръхпроизводството на култури. В същото време все още нерегулираният фондов пазар, съчетан с прекомерно богатство и разходи, основани на следвоенния оптимизъм, подтиква много банки и физически лица да направят рискови инвестиции.

   

  На 29 октомври 1929 г. добрите времена свършват. В онзи „черен вторник“ сутрин цените на акциите, фалшиво надути от спекулативни инвестиции, се сриват навсякъде. Тъй като паниката се разпространява от Уолстрийт до Мейн Стрийт, почти всеки американец, който притежава акции, отчаяно започва да се опитва да ги продаде. Разбира се, тъй като всички продават, никой не купува и стойностите на акциите продължават свободно да падат.

  ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 

  Кулата на Херкулес – най-старият функциониращ фар в света

  Любопитно: 8 очарователни животни, за които не сте чували

   

  В цялата страна банките, които са инвестирали неразумно, фалират, отнасяйки със себе си бизнеси и семейни спестявания. В рамките на дни милиони американци, които са се смятали за заможни преди Черния вторник, се оказват на безкрайни опашки за безработни и хляб.

  Големият срив на фондовия пазар от 1929 г. довежда до Голямата депресия 12-годишен период на бедност и икономически сътресения, който ще бъде прекратен с нови работни места, създадени чрез програмите на Новия курс на президента Франклин Д. Рузвелт и нарастването на промишлеността до Втората световна война.

   

  7 декември 1941 г.: Атаката срещу Пърл Харбър

  През декември 1941 г. американците очакват Коледа уверени, че дългогодишната изолационистка политика на тяхното правителство ще попречи нацията им да бъде въвлечена във войната, разпространяваща се в Европа и Азия. Но, до края на деня на 7 декември 1941 г., те ще разберат, че вярата им е била илюзия.

  Рано сутринта японските сили предприемат изненадваща бомбардировъчна атака срещу Тихоокеанския американски флот, базиран в Пърл Харбър, Хавай. Убити са 2345 американски военни и 57 цивилни, а други 1247 военни и 35 цивилни са ранени. Тихоокеанският флот на САЩ е унищожен.

  Американците разбират, че след тази загубата, японска инвазия на западното крайбрежие на САЩ е станала много реална възможност.

  22 октомври 1962 г.: Кубинската ракетна криза

  Дългогодишният страх на Америка от Студената война ескалира на 22 октомври 1962 г., когато президентът Джон Ф. Кенеди потвърждава по телевизията, че Съветският съюз разполага ядрени ракети в Куба, само на 90 мили от крайбрежието на Флорида. Ракетите са способни да ударят цели навсякъде в континенталната част на Съединените щати.

  ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 

  10 известни личности, които са били ужасни хора  

  Трите надписа на Омуртаг  

   

  Кубинската ракетна криза приключва мирно с договореното премахване на съветските ракети.

   

  22 ноември 1963 г.: Джон Ф. Кенеди е убит

  Само 13 месеца след разрешаването на кубинската ракетна криза, президентът Джон Ф. Кенеди е убит, докато преминава в кортеж през центъра на Далас, Тексас.

  Жестоката смърт на популярния и харизматичен млад президент предизвика шок в Америка и по света. По време на първия час на хаос след стрелбата, страховете са засилени от погрешни съобщения. Смята се, че вицепрезидентът Линдън Джонсън, возещ се две коли зад Кенеди в същия кортеж, също е бил застрелян.

  Тъй като напрежението от Студената война все още е силно, много хора се страхуват, че убийството на Кенеди е част от по-голяма вражеска атака срещу Съединените щати. Тези страхове нарастват, когато разследването разкрива, че обвиненият за убийството Лий Харви Осуалд бивш морски пехотинец на САЩ, се е отказал от американското си гражданство и се е опитал да избяга в Съветския съюз през 1959 г.

   

  4 април 1968 г.: Д-р Мартин Лутър Кинг младши е убит

  Точно когато неговите мощни думи и тактики като бойкоти, седящи стачки и протестни маршове движат мирно напред американското движение за граждански права, д-р Мартин Лутър Кинг младши е застрелян от снайперист в Мемфис, Тенеси, на 4 април 1968 г.

  В рамките на дни след убийството на лауреата на Нобеловата награда за мир, движението за граждански права се превръща от ненасилствено в кърваво. Следват бунтове с побои, неоправдани арести и убийства на защитници на гражданските права.

  На 8 юни обвиненият за убийството Джеймс Ърл Рей е арестуван. Подробностите, разкрити по време на разследването, карат много чернокожи американци да се страхуват, че Рей е действал като играч в таен заговор на правителството на САЩ, насочен към лидери на гражданските права.

  ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 

  Битката при Мобей – една от най-мащабните през Античността  

  Мистерията на Колският свръхдълбок сондаж. Стигна ли СССР до ада?

   

  Избликът на скръб и гняв, последвал смъртта на Кинг, насочва Америка към борбата срещу сегрегацията и ускорява приемането на важни закони за гражданските права.

   

  11 септември 2001 г.: Терористичните атаки от 11 септември

  Преди този страшен ден повечето американци гледат на тероризма като на проблем в Близкия Изток. Уверени са, че два океана и мощна армия ще предпазят Съединените щати от атака или инвазия.

   

  Сутринта на 11 септември 2001 г. тази вяра им е отнета завинаги. Членове на радикалната ислямска групировка Ал Кайда отвличат четири търговски самолета и ги използват за извършване на самоубийствени терористични атаки срещу цели в САЩ. Два от самолетите са разбити в двете кули на Световния търговски център в Ню Йорк и го разрушават. Трети самолет удря Пентагона близо до Вашингтон. А четвъртият самолет се разбива в поле извън Питсбърг. До края на деня 19 терористи убиват близо 3000 души, ранени са над 6000 други и са нанесени материални щети за над 10 милиарда долара.

  Опасявайки се от още подобни атаки, Федералната авиационна администрация на САЩ забранява цялата търговска и частна авиация, докато не бъдат въведени засилени мерки за сигурност на летищата в страната. Въздушното пространство над Северна Америка е затворено за граждански самолети за няколко дни.

  Атаките предизвикват война срещу тероризма, включително действия срещу терористични групи и режими в Афганистан и Ирак.

   

  Повечето от тези събития имат отражение не само върху живота на американците, но и върху останалия свят. Пораждат страх и ни напомнят колко илюзорна е представата ни за сигурност.

  За още любопитни новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК: ИскамДаЗнам

  ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 

  Как съветският съюз уби един от най-гениалните си учени – Историята на Николай Вавилов

  Инж. Чавдар Каменаров: Енергията на бъдещето вече е в ръцете на България

  Буртанж – историята на звездовидното нидерландско селце

   

  Кой е бил мъжът с желязната маска?

  Най-важната битка във войната между Картаген и Римската империя

  10 от най-красивите гръцки острови

  Великата зелена африканска стена

  10 изключителни праисторически пещерни рисунки

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови