Още

  Кулата на Херкулес – най-старият функциониращ фар в света

  Сред просторния крайбрежен пейзаж се издига висок фар, като излязъл от древните приказки – Кулата на Херкулес. Това е най-старият фар в света, който функционира и днес. Всяка вечер светлината, в миналото захранвана със зехтин, проблясва над водите на Атлантическия океан, насочвайки безопасно корабите към скалистия залив. През вековете фарът се е превърнал в неизменна част от пейзажа на Ла Коруня.


  Кулата на Херкулес

   

  Кулата на Херкулес се намира в Северозападна Испания. Тя служи като фар и ориентир на входа на пристанището Ла Коруня от края на I век сл. Хр. и е построена от древните римляни. Кулата се издига върху скала с височина 57 м. Самият фар е висок още 55 м, от които 34 м съответстват на римската зидария. Останалите 21 м са от XVIII в., когато е извършена реставрацията, ръководена от архитекта Еустакио Джанини. Той надгражда римската основа, издигайки две осмоъгълни форми. 

  Легенди за Кулата на Херкулес

  Както за всяко древно място, и за Кулата на Херкулес се носят легенди. Съществуват две съвсем различни предания, свързани с фара – испанско и ирландско.

  Испанската версия разказва как Херкулес убива тук гиганта Герион със стрела, потопена в кръвта на Хидра. Убийството на този великан се смята за един от дванадесетте митични подвига, извършени от Херкулес. Говори се, че костите на гиганта лежат под фара и до днес. Могат да се видят и изобразени на огромния компас, разположен на брега наблизо.

  Във второто предание се разказва за Бреоган ирландски митичен герой, от предците на келтите. Той отплавал до Иберия и основал град, наречен Бригантия, и построил голяма кула Кулата на Херкулес. Според някои твърдения това може да е и Вавилонската кула от Библията. От върха на кулата синът на Бреоган видял Ирландия и келтите отплавали за острова.

   

  Най-старият фар днес

  В наши дни фарът е включен в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Кулата на Херкулес е единственият напълно запазен римски фар, който все още се използва за морска сигнализация. Той свидетелства за сложната система за навигация в древността и дава представа за атлантическия морски път в Западна Европа.

  ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 

  Любопитно: 8 очарователни животни, за които не сте чували

  Махабат Макбара – мавзолей като никой друг

   

  Реставрацията на фара, осъществена през XVIII век, е защитила централната част на оригиналния римски паметник, като същевременно е възстановила техническите му функции.

  Посещение на Кулата на Херкулес

  Във фара функционира музей, представящ развитието на съоръжението и на Ла Коруня. Една от интересните истории, с които посетителите могат да се запознаят, е за атаката, организирана от Франсис Дрейк. През 1589 г. флота от 176 кораба и 5 000 мъже нападнали града. Шестима войници защитавали фара и успели да удържат атаката над него в продължение на девет дни, като се прехранвали единствено с птици, уловени, когато са кацали на фара.

   

  Посетителите могат да разгледат римските руини в основата на фара, както и да изкачат 234-те стъпала до върха му. От там се разкрива прекрасна 360-градусова панорамна гледка към Ла Коруня и Атлантическия океан.

  В близост до Кулата на Херкулес се намира и огромен келтски компас, представляващ мозайка с диаметър 25 м. Освен осем стрелки, следващи посоките на света, той съдържа символите, идентифициращи келтските нации: мидаГалисия, черепът и костите на Герион – Тартес, детелина Ирландия, магарешки бодил Шотландия, трискелион – остров Ман, драконУелс, слънцето, залязващо над морето – Корнуол и хералдическият символ на Бретан.

  Фарът на Херкулес днес представлява оживено място, пазещо историята на далечни времена.

  За още любопитни новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК: ИскамДаЗнам

   

  ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 

  Трите надписа на Омуртаг  

  Най-важната битка във войната между Картаген и Римската империя

  Битката при Мобей – една от най-мащабните през Античността  

  Мистерията на Колският свръхдълбок сондаж. Стигна ли СССР до ада?

  10 от най-красивите гръцки острови

   

   ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 

  Топ 20 древни китайски изобретения – част I

  Великата зелена африканска стена

  Как съветският съюз уби един от най-гениалните си учени – Историята на Николай Вавилов

  Инж. Чавдар Каменаров: Енергията на бъдещето вече е в ръцете на България

  Буртанж – историята на звездовидното нидерландско селце

  Кой е бил мъжът с желязната маска?

  Кой е най-дългият път в света

  10 известни личности, които са били ужасни хора

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови