Още

  10 известни места – как те се промениха с времето

  Светът се променя всяка минута, въпреки че понякога е трудно да се забележи. През десетилетията някои от атракциите и най-популярните туристически обекти се промениха много. Например, преди 50 години Дубай беше само малък град в центъра на нищото, а днес е един от най-проспериращите градове в света.

  Планината Рашмор

  Лицата на четиримата американски президенти – Вашингтон, Джеферсън, Рузвелт и Линкълн се появиха на планината от 1927 до 1941 година. Трябва да се отбележи, че за толкова дълго време не е наранен нито един работник – рядкост за мащабното строителство през първата половина на ХХ-ти век. По-късно стана известно, че много от работниците, които са издълбали профилите, са загинали след приключване на строителството от увреждане на белите дробове от гранитния прах.

  Планината Ръшмор е национален паметник в САЩ, разположен в Южна Дакота, в района на Кийстоун, на височина от 1745 метра. Планината Ръшмор символизира първите 150 години от историята на САЩ. Между 1927 г. и 1941 г. върху площ от около 5 кв. км са издялани лицата на четирима американски президенти, от ляво на дясно : Джордж Вашингтон, Томас Джеферсън, Теодор Рузвелт и Ейбрахам Линкълн. Те са избрани заради тяхната роля в опазването на републиката и разширяването на територията ѝ. Началото е поставено от скулпторът Гитзън Борглам през 1927 г., който заедно с 400 работници започва изграждането на огромните статуи. Образът на Джордж Вашингтон е завършен на 4 юли 1934 г. Две години по-късно президентът Рузвелт открива лика на предшественика си Томас Джеферсън. По случай 150-тата годишнина на американската конституция е завършен и паметникът на Линкълн на 17 септември 1937 г. Официално паметникът е открит на 31-ви октомври 1941 г. В по-голямата си част Планината Ръшмор се състои от гранит. Близо 90 % от Планината Ръшмор е изваяна с помощтта на динамитни взривове. Детайлите по лицата на президентите били оформени с пневматичен чук. Въпреки изключително опасните условия на труд на работниците, които се спускали надолу по скалите, вързани със стоманени въжета, за 14-те години строителни и скулптурни дейности няма нито един смъртен случай. Цялостният план на скулптура не е изпълнен. Предвиждало се президентите да се изваят от главата до кръста в скалите, но работата е прекратена заради внезапната смърт на Борглам. По-късно синът му опитва да завърши делото на баща си, но финансирането на проекта е спряно, защото парите са били пренасочени за ресурсите на Втората световна война.

  Киото

  Някога центърът на Киото бил едноетажен и сравнително тих и било почти невъзможно да се срещне човек от бялата раса. Сега на улица Шийо има тълпи от туристи от цял свят, които идват да пазаруват и да се хранят в местните ресторанти.

  Мавзолеят на Ленин

  Първият мавзолей бил издигнат набързо: за няколко дни е бил построен от дърво, за да се подготви за погребението на вожда. Истината е, че проектът, принадлежал на архитекта Щусев, не е изпълнен изцяло: заради силните студове (Ленин умира през януари), земята била толкова замръзнала, че трябвало да бъде взривена с динамит. Първият временен мавзолей стоял до пролетта на 1924 г., след което на негово място се изградил по-голям, но също дървен. Мавзолеят, който досега посещават ентусиасти, се появява едва през 1930 година.

  Мемориалът на Линкъл

  Символът на американското желание за свобода и демокрация невинаги стои в тържествен геометричен пейзаж. Първоначално се е намирал в блато. Постепенно земята около паметника е усвоена, а блатото е почистено и превърнато в строго правоъгълно езерце.

  Таймс Скуеър

  Някога мястото, където се намира най-ярката улица в света, бил центърът на Манхатън. Но когато през 1904 г. „Ню Йорк Таймс“ се преместил в една от местните сгради, започнал да задава тона на цялата област. Няколко години по-късно тук била открита метростанция, която била наречена „Таймс Скуеър“. Три седмици след като станцията била открита, електричеството било вкарано в района и засияла първата реклама.

  Статуята на Христос Изкупител /Рио де Жанейро/

  Изграждането на 38-метровата статуя продължило девет години, от 1922 до 1931 година. Любопитно е, че както в случая със Статуята на свободата, Христос Изкупител е създаден във Франция и на върха на планината Корковадо. Статуята периодично става жертва на светкавици. В този случай католическата епархия на Рио де Жанейро има материала, от който е създадена статуята на Христос.

  Айфеловата кула

  „Безценна и грозна кула“ – такава характеристика някога е била дадена на Айфеловата кула. Предполагало се, че тя е временно явление: само ще бъде представена на Световното изложение през 1889 г. Оказало се, че конструкцията е предназначена за съдбата на националния символ на Франция. Между другото, през 1940 г. французите прерязали въжетата на асансьора в кулата, а немците трябвало да се влачат, за да окачат флага на Третия райх.

  Големият сфинкс в Гиза (Египет)

  Една от най-древните и загадъчни скулптури, която все още предизвиква противоречия и привлича вниманието към себе си, първоначално представлявала само научен интерес. В подножието на величествения Сфинкс, с височина 20 метра, издълбани от варовикови скали се втурнали само научни експедиции, които от десетилетия изследват тази тайнствена скулптура. Дълго време тя се намирала под голям слой пясък. Дори в древността фараоните Тутмос IV и Рамзес II неуспешно се опитали да освободят пясъка. Едва през 1817 г. сфинксът е с леко освободени глава и гърди, а след още 100 години скулптурата е напълно разкопана.

  Стадион „Панатинайкос” в Атина (Гърция)

  Гръцкият стадион „Панатинайкос“ или „Калимармаро“, намиращ се в Атина, е място за провеждане на Панатинейските игри от древността. Естествено, подобно на всички архитектурни структури, тази уникална спортна площадка, изцяло облицована с бял мрамор, се превръща не само в руини, но и се оказва под слой земя. Едва през XIX-ти век нейните останки са разкопани и възстановени. Грандиозната работа завършила с провеждането на първите в света Олимпийски игри, проведени през 1896 година.

  Дубай (Обединени арабски емирства)

  Зората на Дубай започна с откриването на петролни находища през 1966 г. и трябва да се каже, че това става благодарение на успешното управление на шейх Рашид ибн Саид ал-Мактум. Буквално в продължение на няколко десетилетия бедстващото селище се превърна в най-богатият град в света.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link