мар. 16, 2019
28935 Views

7 от най-известни мистификации

Автор:

Повечето хора обичат да вярват в нещо загадъчно. Ето 7 от най-известните мистификации.

Сестрите Фокс

През пролетта на 1848 г. в спалнята на двете сестри Маги и Кейт Фокс започнали да се случват странни неща. Според момичетата, които са на 14 и 11 години, се чували странни звуци няколко пъти месечно. За това мистично явление узнала бързо цялата северна част на Ню Йорк.

Получавайки милионна подкрепа от феновете си, а след това и от последователи, сестрите Фокс изиграли ключова роля за формирането и развитието на спиритизма. Когато пораснали, те продължили да правят сеанси само че с по-сложни каскади. Един ден най-голямата от сестрите – Маги, не могла да издържи и признала публично мистификацията. Тя обяснила, че първоначално цялата история започнала като обикновена детска шега. В края на краищата звуците, произведени от „призрак“, всъщност били просто щраквания на ставите на пръстите. Кой би си помислил, че такова забавление ще се превърне в популярно и доста голямо движение по целия свят.

Ужаса Амитивил

През 1974 г. Роналд Дефо, който бил на 23 години, застрелял родителите си, както и четирима си братя и сестри. Той извършил това престъпление, когато членовете на семейството му спокойно спяли в леглата си.

Дефо обяснил своята постъпка, като казал, че някакъв глас му е наредил да убие близките си. Когато Роналд бил прегледан от лекари, те го признали за напълно нормален. Година по-късно двойката Лутц с три деца се заселили в къщата на семейството на Дефо. Месец след преместването им там започнали да се случват различни необясними неща.

В резултат на това към тях се присъединили различни медиуми и свещеници, които единодушно твърдели, че „неземни сили” живеят в къщата. Оказало се, че всички те си сътрудничали с американски писател, който, за да поддържа тази измама, им осигурил щедра материална подкрепа.

Пътешественик във времето

През 70-те години на миналия век историята на пътешественика във времето, Рудолф Фенц била много популярна в Америка. Това е една от най-известните измами, отзвуците от която все още могат да се намерят в различни социални мрежи.

Митът утвърждавал, че, както се твърдяло през 1950 г., г-н Фенц неочаквано се е появил на една от улиците в Ню Йорк, направо от 1876 г. За съжаление, заради объркването си, „пътникът“ попаднал под колелата на кола и умрял. Всъщност всички герои и събития от тази мистификация били заимствани от малко известната повест на Джак Фини.

Кръгове на полето

В края на 70-те години на юг от Великобритания започнали да се появяват мистериозни рисунки. Веднага плъзнали слухове, че авторите им са извънземни. През 1991 г. обаче Дейвид Чорли и неговият приятел Дъглас Бауър признавали, че са автори на появилите се въпросни кръгове през тези години.

Фиджийска русалка

Така през 19-ти век са наричали различни експонати на уличните изложби. Те били умишлено раздавани като мумифицирани фиджийски русалки. Тези изображения са направени по следния начин: тялото на маймуна е свързано с опашката на големи риби и след това е покрито с папиемаше. Измамата е примитивна, но доста известна и популярна.

Вещиците от Салем

В американския град Салем, Масачузетс през 17-ти век настанала истинска паника. Всичко започнало с факта, че дъщерята и племенницата на свещеника Samuel Parris били обхванати от загадъчна болест. Това заболяване принуждавало момичетата да издават истерични викове. Както знаете, по това време хората фанатично вярвали в демони, поради което случаят получил голям обществен резонанс.

В резултат на лова на вещици се провели шумни съдебни процеси и 27 жени и мъже (20 екзекутирани и 7 загинали в затвора) умрели. Други 150 човека били затворени. По-късно се оказало, че всичко това е обичайната конспирация на момичетата, които просто имитирали „симптомите“ пред техните роднини.

Гигантът от Кардиф

Една от най-известните мистификации е каменна скулптура, представена като останки от триметров гигант. Автор на тази мистификация е атеистът Джордж Халу, който спорил със свещеника за гиганти, живеещи в древни времена. Благодарение на „находката“ си Джордж успял да направи прилично състояние. Много желаещи искали да видят „артефакта“ само за 50 цента.

loading...
Категория:
Любопитно · Мистерии
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *