Още

  7 от най-известни мистификации

  Повечето хора обичат да вярват в нещо загадъчно. Ето 7 от най-известните мистификации.

  Сестрите Фокс

  През пролетта на 1848 г. в спалнята на двете сестри Маги и Кейт Фокс започнали да се случват странни неща. Според момичетата, които са на 14 и 11 години, се чували странни звуци няколко пъти месечно. За това мистично явление узнала бързо цялата северна част на Ню Йорк.

  Получавайки милионна подкрепа от феновете си, а след това и от последователи, сестрите Фокс изиграли ключова роля за формирането и развитието на спиритизма. Когато пораснали, те продължили да правят сеанси само че с по-сложни каскади. Един ден най-голямата от сестрите – Маги, не могла да издържи и признала публично мистификацията. Тя обяснила, че първоначално цялата история започнала като обикновена детска шега. В края на краищата звуците, произведени от „призрак“, всъщност били просто щраквания на ставите на пръстите. Кой би си помислил, че такова забавление ще се превърне в популярно и доста голямо движение по целия свят.

  Ужаса Амитивил

  През 1974 г. Роналд Дефо, който бил на 23 години, застрелял родителите си, както и четирима си братя и сестри. Той извършил това престъпление, когато членовете на семейството му спокойно спяли в леглата си.

  Дефо обяснил своята постъпка, като казал, че някакъв глас му е наредил да убие близките си. Когато Роналд бил прегледан от лекари, те го признали за напълно нормален. Година по-късно двойката Лутц с три деца се заселили в къщата на семейството на Дефо. Месец след преместването им там започнали да се случват различни необясними неща.

  В резултат на това към тях се присъединили различни медиуми и свещеници, които единодушно твърдели, че „неземни сили” живеят в къщата. Оказало се, че всички те си сътрудничали с американски писател, който, за да поддържа тази измама, им осигурил щедра материална подкрепа.

  Пътешественик във времето

  През 70-те години на миналия век историята на пътешественика във времето, Рудолф Фенц била много популярна в Америка. Това е една от най-известните измами, отзвуците от която все още могат да се намерят в различни социални мрежи.

  Митът утвърждавал, че, както се твърдяло през 1950 г., г-н Фенц неочаквано се е появил на една от улиците в Ню Йорк, направо от 1876 г. За съжаление, заради объркването си, „пътникът“ попаднал под колелата на кола и умрял. Всъщност всички герои и събития от тази мистификация били заимствани от малко известната повест на Джак Фини.

  Кръгове на полето

  В края на 70-те години на юг от Великобритания започнали да се появяват мистериозни рисунки. Веднага плъзнали слухове, че авторите им са извънземни. През 1991 г. обаче Дейвид Чорли и неговият приятел Дъглас Бауър признавали, че са автори на появилите се въпросни кръгове през тези години.

  Фиджийска русалка

  Така през 19-ти век са наричали различни експонати на уличните изложби. Те били умишлено раздавани като мумифицирани фиджийски русалки. Тези изображения са направени по следния начин: тялото на маймуна е свързано с опашката на големи риби и след това е покрито с папиемаше. Измамата е примитивна, но доста известна и популярна.

  Вещиците от Салем

  В американския град Салем, Масачузетс през 17-ти век настанала истинска паника. Всичко започнало с факта, че дъщерята и племенницата на свещеника Samuel Parris били обхванати от загадъчна болест. Това заболяване принуждавало момичетата да издават истерични викове. Както знаете, по това време хората фанатично вярвали в демони, поради което случаят получил голям обществен резонанс.

  В резултат на лова на вещици се провели шумни съдебни процеси и 27 жени и мъже (20 екзекутирани и 7 загинали в затвора) умрели. Други 150 човека били затворени. По-късно се оказало, че всичко това е обичайната конспирация на момичетата, които просто имитирали „симптомите“ пред техните роднини.

  Гигантът от Кардиф

  Една от най-известните мистификации е каменна скулптура, представена като останки от триметров гигант. Автор на тази мистификация е атеистът Джордж Халу, който спорил със свещеника за гиганти, живеещи в древни времена. Благодарение на „находката“ си Джордж успял да направи прилично състояние. Много желаещи искали да видят „артефакта“ само за 50 цента.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link