Още

  10 известни забележителности с не толкова известни тайни

  Всички знаем основните факти за известните, исторически места. Чували сте ги хиляди пъти, нали? Затова ние изровихме някои странни, неочаквани и никак скучни факти за места, с които всички сме запознати.

  • Големият сфинкс в Гиза е бил погребан в пясък до рамената поне от 1400г.пр.Хр. и е напълно разкопан чак през 1936г.
  • През 2017г. учените използват нова сканираща технология, с която откриват огромна, 30-метрова тайна камера в Хеопсовата пирамида. Планират скоро да изпратят вътре миниатюрни роботи, за да научат повече за тайните, които крие.

  • Фонтанът на падналия ангел в Мадрид, който изобразява статуя на Луцифер, изгонен от Рая, по случайност стои на 666 метра надморска височина.

  • През 60-те години целият храмов комплекс Абу Симбел е демонтиран и преместен. Първоначално разположен на западния бряг на река Нил, през 1964 – 1968 година при строителството на язовира „Насър“ той е разглобен и преместен на плато, 60 метра по-високо от оригиналното му местоположение, за да не бъде залят от водите на язовира.

  ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ: Абу Симбел – храма на Рамзес II

  • Прелестната Слънчева сфера в Ноксвил, символ на Световния панаир от 1982г, не е просто евтин капан за туристи. Стъклените панели на сферата дължат цвета си на слой 24-каратово злато. Цената им по времето, когато са направени е била $1000 на парче.

  • Местните редовно задигат тухли от Великата китайска стена. Те строят с тях или ги продават на пазара за по няколко долара.
  AFP PHOTO/Frederic J. BROWN (Photo credit should read FREDERIC J. BROWN/AFP/Getty Images)
  • Базиликата Св. Петър в Рим е построена основно благодарение на продажбата на опрощения, с които свещениците са опрощавали греховете на хората в замяна на малко дарение.

  • След успешна, продължила 10 години реставрация, която да я спаси от срутване, Наклонената кула в Пиза отново е в същата позиция от 1838г и се очаква да остане така поне още 200 години.

  • Точността на часовника на Биг Бен зависи от купчина британски пенита. За да се коригира времето, върху махалото се поставят пенита, които влияят на дължината на арката му и скоростта на люлеенето му. Със слагането или махането на едно пени се коригира часовника с 0.4 секунди в рамките на деня.

  • Айфеловата кула се боядисва в три нюанса. За да се противодейства на ефекта от атмосферната перспектива на парижкото небе, кулата се боядисва в по-светло на върха и по-тъмно в основата.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link