Още

  5 изключително странни факта от животинския свят

  Природата непрекъснато ни изумява. Ако нямаше научни доказателства за много от нещата, случващи се в животинското царство, трудно бихме им повярвали. Колко невероятно ви звучи, че сърцето на скаридата се намира в главата? А, че малкият градински охлюв има 14 000 зъба, докато при други видове броят може да достигне 20 000? Наистина. Животните правят много шантави неща, които не можем да си представим. Ето няколко факта, които ще ви го докажат.

  Камшикоопашатите гущери Aspidoscelis neomexicana са само женски и яйцата им се развиват без оплождане. Въпреки това, те се ухажват.

  A New Mexico whiptail lizard, Aspidoscelis neomexicana, at Omaha’s Henry Doorly Zoo.

  Чрез процес, наречен „партогенеза“, гущерът от вида Aspidoscelis neomexicana се възпроизвежда асексуално. Учените обаче са наблюдавали как женските се ухажват една друга. Причината за това е, че тези действия стимулират овулацията. Видът е кръстоска между Aspidoscelis inornata, който обитават поляните и Aspidoscelis tigris, живеещ в пустините. Хибридът от тези два вида не ражда здрави мъжки и това е причината всички да са женски.

  Скорпионната муха е насекомо, което впечатлява партньора си като му носи плячка. Но някои мъжки не са толкова добри в лова, затова се преструват на женски и чакат други мъжки да им дадат плячка. След това отлитат с подаръка и го дават на истинска женска.

  Начинът, по който скорпионните мухи се кръстосват е доста уникален. Мъжкият търси насекомо, което да улови, след което го опитва. Ако плячката е достатъчно добра, той я провисва на листо, канейки женска муха да я изяде. Докато прави това, мъжкият изпуска миризма, която женските улавят от 15м. Когато женската я надуши, тя каца на листото, снижава криле и изяжда плячката като знак на одобрение. Ако женската не хареса подаръка, тя отлива. Ако остане, се чифтосва с мъжката.

  Но има някои мъжки, които са майстори на измамата. Те имитират поведението на женската, за да открадната плячката и след това я дават на истинска женска. Учените са установили, че при тази имитация успехът за чифтосване е около 22%, докато при мъжките, които ловуват сами – 14%.

  Двупръстите ленивци, известни със своята мързеливост, се чифтосват само за пет секунди.

  Наричани „най-бавните твари на света“, ленивците прекарват повечето от живота си мързелувайки и висейки с надолу главата от клоните на дърветата. Ако се движат, те не изминават повече от 40м на ден. Но когато стане въпрос за чифтосване, целият процес отнема пет секунди. Започва се, когато женската издаде писък, с който изразява готовността си. Ако наоколо има повече от един ухажор, те се бият, като провисват от клоните и замахват един към друг.

  Ленивците се чифтосват между септември и ноември и също като повечето им дейности, това също се случва висейки надолу с главата. Дори раждането на малкото след около 10 месеца става докато майката виси.

  Най-близкият жив роднина на слона е скалистият даман – дребен, пухкав бозайник.

  Едва ли бихте се сетили за това, когато гледате един слон. Действително обаче най-близкият му роднина е животинче, наречено скалист даман. То обитава Субсахарска Африка, Мадагаскар и басейна на река Конго. Тежи едва 4 килограма.

  Тревопасният даман и слонът принадлежат към древния клас животни Tethytheria. В праисторически времена, слонът и скалистият даман са тръгнали по два много различни пътя на еволюцията, поради което днес изобщо не си приличат. Все още между тях има някои прилики, като бивните и някои сходности в репродуктивните органи, както и плоските нокти на пръстите.

  Изпражненията на вомбатите са на кубчета. Те произвеждат 80 до 100 кубчета за една нощ.

  Учените все още не са разгадали мистерията зад този факт. Вомбатите оставят след себе си кубчета изпражнения върху камари пръст и по камъни като форма на комуникация с други себеподобни. Според някои теории, това е начин за маркиране на територия или играе роля при чифтосването.

  За да откриват защо е такава формата на изпражненията им, учените са изучавали храносмилателния им тракт. Открили са, че кубчетата се образуват в червата, преди изхождането и са дълги около 2см. Вомбатите храносмилат около две седмици и стените на червата им се разтягат неравномерно – някои части са по-стегнати от други – което позволява образуването на необичайната форма. Това е уникална черта в животинското царство.

  Още публикации

  Коментари

  1. Един от фактите не е напълно верен. Слоновете са три вида оцелели представители на разред Proboscidea. Най-близкородственият разред на Proboscidea е Sirenia, в който влизат морската крава и дюгонът. Следователно те са по-близкородствени до слоновете, отколкото даманите от разред Hyracoidea. Потърсете в Интернет Paenungulata и разгледайте кладограмите.

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link