Още

  10 мощни навика, които ще ви направят най-продуктивния човек

  Ние хората сме създания на навиците. Навиците са важни, защото те конструират действията, мислите и се чувствата ни в определени ситуации. Те могат да ни насочат към успех и щастие, към нашите най-големи мечти и цели. Могат обаче и да ни доведат до разочарованието, че никога не сме ги достигнали.

  Ако искате да подобрите максимално здравето и производителността си, започнете с тези десет навика:

  1. Защо?

  Помислете върху това – всички филми със супергерои или яростно преследване на опасен престъпник започват с въпроса „защо“. Първият навик, който трябва да изградите, е да знаете и осъзнавате защо правите това, което правите.

  Въпросът „защо“ е бил водещият в умовете на хора като Стив Джобс и Марк Зукърбърг, създателите на едни от най-успешните проекти на нашето време.

  Това е и мнението на Саймън Сайнек, който рисува въпросът „защо“ в средата на златния кръг на всеки проект, променил историята. Освен „Apple”, примерите му включват хора като братя Райт и Мартин Лутър Кинг. Лекцията на Саймън Санек е една от най-известните в TED, гледана над 32 милиона пъти.

  Осъзнаването на собствените мотиви осигурява бензинът, за да продължите пътуването дори и през най-трудните дни от вашия творчески път.

  1. Планирането е всичко.

  Всяко нещо, за което просто говорите е мечта, докато не го маркирате в графика си и не предприемете първата стъпка, тогава ще се превърне в нещо истинско. Много хора говорят за това как искат да се хранят по-здравословно, да започнат собствен бизнес, да напуснат работата си, но как ще завърши историята им?

  Ако искате другите да ви взимат на сериозно, първо трябва вие самите да го направите. Направете лист от приоритетни за вас неща и ги приложете на практика.

  1. Мислете за големи неща и ги разделете на малки и изпълними стъпки.

  Всеки един от нас има смели мечти, толкова смели, че дори не смеем да се захванем с тях. Причината е, че не осъзнаваме как тази мечта ще стане лесна и изпълнима само ако я разделим на малки и ежедневни действия. Когато започнете да развивате целта си, моментално ще се почувствате по-удовлетворени.

  1. Ключът се крие в дневната рутина.

  Рутината е странно нещо, това е да изпълняваш дневните си задължения дори без да си задаваш въпроса „ами какво ако не ги свърша“, просто защото в повечето случаи такава опция не съществува. Звучи страшно, но именно тази рутина движи живота ви и ви прави успешен. Вземете списъка с планираните цели и започнете да вкарвате стъпките от него в дневната си рутина, тогава отлагането им ще стане немислимо.

  1. Почивката е от съществено значение.

  Умората има отличителни черти. Само един бърз поглед може да е достатъчен, за да си направите извод за някой, че е преуморен, отегчен и затрупан от работа. Не пренебрегвайте почивката си, тялото и умът ви се нуждаят от нея, за да се възстановят. Освен приятни уикенди, постарайте се да си осигурите здрав и възстановяващ сън през седмицата. Недоспиването е враг номер едно, както на на производителността, така и на щастието.

  1. Не е нужно действията да са съвършени, за да ги изпълните.

  Много често хората се страхуват да предприемат нещо, само заради това, че не биха се справили добре. Никой не се е родил научен, успешен е всеки който предприема ходове, дори и те да са несъвършени. Ще подобриш себе си само ако влезеш в играта. Подобен вид първичен страх е скритата версия на отлагането, а понякога точно то ви дели от най-големите ви мечти.

  1. Ангажирай се дългосрочно.

  Животът на хората става все по-забързан. Анализите показват, че 50% от хората биха спрели да гледат клип, ако 5 секунди в него не се случва нищо съществено. Все по-често чувам за хора, които искат да отслабнат за седмица и дори по-малко. Забързаното ежедневие има своите плюсове и минуси, но когато се захванете с ново начинание, трябва напълно да избиете от главата си идеята, че нещата ще се случат за ден или два.

  Дългосрочното ангажиране е единствения метод, който ще доведе до резултати. Опитът показва, че в повечето случаи ще ви е нужно много повече време, от колкото сте си представяли, точно това е моментът, в който хората се сблъскват с разликата между мечтите и реалността. Тогава ще ви е нужно много търпение и експериментиране, докато всичко потръгне, както вие го искате. Покажете на света, че сте човекът, който не се отказва и скоро всички ще го забележат.

  1. Средата

  Границите се отварят, интернет ни даде почти пълна свобода на избор на информационни канали и определяне на интересите, но въпреки това средата си остава доста сериозен фактор. Случвало ли ви се е да излезете с компания и да не ви се пие, но моментът, в който всички вдигнат чаши за наздравица и вперят поглед към вас ви задължава да си поръчате една бира? Ето за това говоря.

  Съгласете се с мен, че едно от най-трудните неща в започването на ново начинание е именно това да споделите с близките си, че наистина сте се захванали с него. Много от хора дори стартират тайно и казват на близките си, когато вече не могат да го крият. Причините могат да бъдат много, но вместо да оставяте на средата да ви определя, вие наложете промени в нея. Ако желанието ви да започнете това начинание е достатъчно силно, вие ще накарате вашите близки да се гордеят с вас и с нещата, с които се захващате. Това е начинът, по който трябва да разсъждава всеки смел лидер!

  1. Консумация

  „Консумация“ обикновено е израз, който се свързва с храненето, но трябва да обърнете внимание и с какво храните ума си. Ако искате да промените живота си, трябва да промените своите навици. Преподредете информационните си канали, свържете приятното и полезното, гледайте сериали и филми, които развиват ума ви и ви карат да разсъждавате. Забравете за евтини комедии, които да си пускате „за отпочиване“.

  1. Не играйте играта на сравнението.

  Най-изтощаващата игра, която може да играете, е тази на сравнението. В днешния свят е лесно да попаднете в този капан, защото постоянно ще виждате хора, които правят нещо по-голямо от вас, по-богати са, по-забавни, хранят се по-здравословно, и това ви смазва до толкова, че понякога си казвате „има ли смисъл да се захващам?“

  Трябва да разберете, че вашите мечти са вашето пътешествие към личното ви щастие, в което никой не може да се намесва. Вие сте единствената си конкуренция, но това трябва само да ви мотивира.

  Ако сте кимали с глава и сте припознавали себе си в повечето примери от статията, но сега я затворите и след час забравите за нея и за съветите, които дава, тогава ще се окаже, че освен конкуренция, вие сте най-лошият враг на самия себе си.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link