Още

  „Малките“ египетски изобретения

  За повечето хора Древен Египет, това са величествените пирамиди, мумиите и загадъчната фигура на Сфинкса. Но предмети и документи, открити по време на разкопки, показват, че жителите на страната на фараоните отдавна са измислили и създали голяма част от някои обичайни и на пръв поглед дребни предмети, които използваме в днешния живот: писалките и мастилото, високите токчета и плъзгащите се врати.

  Така например, древните египтяни често страдали от зъбобол. За това бил виновен пясъкът, който заедно с храната постоянно попадал в устната кухина и изтривал зъбния емайл. Именно в древен Египет създали първите зъбни пломби. Те били изработени на базата на смола, която смесвали с прах от малахит – камък, който притежава антисептични свойства.

  Също така, древноегипетските зъболекари измислили пастата за зъби. Първоначално тя се състояла от пемза, пепел и оцет – тази смес почиствала зъбите, но повреждала емайла. Според съхранените до днес препоръки, почистването на зъбите трябвало да се извършва сутрин и вечер. Първоначално пастата се нанасяла върху зъбите с пръстите на ръцете, като малко по-късно, древните египтяни изобретили и четката за зъби. Тя представлявала пръчка, единият край на която бил заострен и се използвал като клечка за зъби – а на другия, както и при днешните, била закрепена твърда четчица.

  С времето съставът на пастата за зъби се променял и ставал по-полезен. В Музея на изкуството във Виена има древен египетски папирус, върху който са записани съставките, които почиствали зъбите и ги правели бели. Пастата се състояла от сол, мента, пипер и изсушени цветове на ириси. Когато се сливал със слюнката, този прах се превръщал в паста. Най-любопитното е, че съвременните лекари едва наскоро откриха лечебните свойства на ириса за укрепване на венците. Виенските зъболекари приготвили древноегипетската смес, като спазвали посочените в папируса пропорции, и я изпитали върху доброволци. Оказало се, че пастата има приятен вкус, почиства зъбите и трайно запазва приятни усещания в устната кухина.

  Също така, за пръв път в историята на човечеството, древните жители в долината на Нил използвали дражета за освежаване на дъха – малки дъвчащи топчета, съставени от дървесна смола, канела и мед. В онези времена лошият дъх от устата бил негативен социален признак, и не само защото е неприятен за околните. Той бил смятан за знак на бедност – показвал, че съответният човек няма достатъчно средства, за да се грижи за себе си.

  Древните египтяни не са първите хора, които започнали да се бръснат. Археолозите са открили, че още преди 100 хиляди години неандерталците отстранявали косми по лицето и тялото си със заострени камъни. Но древните египтяни са първите, които се бръснели редовно – както мъжете, така и жените. Върху лицето и главата често се премахвали всички косми. Това се дължало на много причини. Липсата на коса помагала в защитата срещу въшки и кожни заболявания. Воините не се притеснявали, че враговете ще ги хванат за косата. Важна роля играели и религиозните съображения – древните египтяни вярвали, че когато се бръснат, стават по-чисти пред боговете. Освен това, право да носят брада (като знак на властта) имали само фараонът и най-прилижените му – като тези бради били изкуствени. Любопитното е, че известната жена-фараон Хатшепсут, която управлявала през XV век пр.н.е., по време на официалните церемонии също носела изкуствена брада.

  Докато другите народи използвали каменни стъргалки за обезкосмяване, древните египтяни изобретили бръсначите – правели ги от мед или бронз, като те имали формата на полумесец. Но в областта на обезкосмяването (епилацията) най-интересното изобретение на египтяните била женската епилация.  Още от IV-то хилядолетие преди Христа египетските жени започнали да премахват космите по краката си. В началото просто ги бръснели – но след тази простичка процедура те пораствали отново. Затова започнали да топят краката в гореща вода и да изваждат космите със специални пинсети. Процедурата, разбира се била много болезнена. В крайна сметка, една от цариците на Древен Египет (едни източници посочват Нефертити, други – Клеопатра) изобретила метод за епилация, подобен на съвременните. Гъста маса от мед, восък и растителен сок се нанася върху краката и след като се втвърди, се отлепва заедно с космите.

  Действително, доста напомня на съвременните средства в тази област.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link