Още

  10 неочаквани неща, които могат да бъдат идентифицирани чрез миризмата

  Ако човек внезапно се изправи пред избора да загуби едно от петте си сетива, има ли някой, който би се съгласил да се раздели с обонянието? Разбира се, това е изключително полезно усещане, което въпреки това е трудно да се сравни със способността да виждаме, да усещаме и да чуваме. Има обаче невероятен набор от  неща, които просто не можем да почувстваме без помощта на носа.

  Усещане на миризма под мишниците

  Чрез миризмата можете да определите приблизителната възраст на човек. Може би знаете, че възрастните хора не миришат много добре. Повечето хора започват да приемат миризмата на старите хора като факт.

  В едно проучване, в което на хората са били поставени под мишниците подложки, а след това са ги дали за „обонятелно изследване“ на други хора, експертите са установили, че ние можем лесно да разграничим лицата на възраст над 75 години, по миризмата.

  Интересното е, че този мирис не е непременно лош. Учените вярват, че негативните възприятия около понятието „мирис на стар човек“ имат повече общо със страха от старостта, отколкото с отрицателната реакция на миризмата на нечие тяло.

  Мирис на кафе

  Човек може да се събуди заради миризмата на кафе – най-популярното психоактивно вещество в света. Повечето от нас го пият редовно. Въпреки това, според едно от проучванията, за да се насладите на всички посочени ефекти от него, не е необходимо да го пиете. Изследвайки ефекта от аромата му върху плъховете, учените откриха, че миризмата на кафе заставя мозъкът да произвежда протеин, който предпазва нервните клетки от стрес. Това е точно нещото, което кафето прави за нас, когато го пием.

  Мирис на страх

  Вие може да усетите как мирише страхът. Въпреки фактът, че това може да звучи като лого за рекламна кампания, способността да усещаме мириса на страх е нещо, което хората действително развиват за отбранителни цели.

  Еволюционно, тази идея се обяснява с факта, че хората, като всички социални животни, са възможно най-силни, ако действат в група. Ако един човек е толкова обхванат от паника, че не може да предаде емоциите си, миризмата му (както и езика на тялото му) ще бъдат предадени на цялата група и разпространени в нея. Това ще позволи да се координират действията (или поне емоциите) на другите хора.

  Ароматът на мъжа

  Жените усещат възбудата на мъжете. Хората може би да смятат, че те са много добри в прикриването на намеренията си и състоянието си, но научни изследвания са показали, че мъжете не могат да скрият своето вълнение от жените. Чрез миризмата може да се определи, дали мъжът се възбужда и то не само на подсъзнателно ниво.

  В изследване, при което носът на жената помирисва тъкан, напоена с пот, било доказано, че жените имат специална зона на мозъка, която се активира и обикновено е свързана с възприемането на емоциите на другите хора.

  Ами мъжете? Как стоят нещата при тях? Дали носовете им играят някаква роля? Разбира се, но в мъжкия свят нещата са малко по-различни. Докато жените имат известно предимство, когато става въпрос за разпознаване на истинските намерения на техните потенциални сексуални партньори, мъжете имат различна способност.

  Мъжете чувстват мириса на овулацията

  Ако способността на мъжът да разбере сексуалната възбуда на жената е подсъзнателна особена характеристика, разкриването на времето, когато жената е готова да забременее, няма нищо общо с подсъзнанието.

  В едно проучване учените открили, че хетеросексуалните мъже, когато душат дрехи на жени в състояние на овулация, или жени в детеродна възраст, ги маркират като „по-секси и по-привлекателни“ от дрехите на жени, които не са били готови да забременеят.

  Специфична миризма

  Можем да почувстваме сексуална съвместимост. Ако погледнете резултатите от различни изследвания по темата за сексуалните предпочитания, в зависимост от различните миризми на тялото, възниква интересна картина: сексуалността всъщност се разкрива по миризмата.

  Ако хетеросексуални мъже миришат тениски на хомосексуални и хетеросексуални мъже и жени, в 100% от случаите те смятат, че миризмата на хетеросексуалните жени е много по-хубава, отколкото миризмата на представител на всяка друга група. Същото важи и за хомосексуалните, те са привлечени от миризмата на същите хора, каквито са те. Макар че е малко вероятно заключенията да звучат убедително, те действително са придружени от силна научна подкрепа. Хомосексуалността е въпрос на невробиология, а не на избор на човека.

  Можем да разберем по миризма, как най-добре да вземем изпит или да преминем тест

  Всичко това досега може да е било неочаквано, но не особено полезно откритие за вас. Така че, който наистина иска да подобри оценката си може да използва носа си, за да получи най-високи резултати.

  Вероятно знаете, че миризмите могат да съживят стари спомени, но може би не знаете, че без мирис, най-вероятно не можете да си спомните нищо.

  Оказва се, че усещането ни за мирис е много по-тясно свързано с паметта, отколкото можем да си представим: то стимулира способността да се помнят някои неща. Следователно, следващия път, когато изучавате нещо, докато се мажете с лавандулово масло, не забравяйте да вземете част от него със себе си, когато отидете на изпит.

  Мирис на кожата

  Можем да разберем по мириса, колко здраво ще бъде нашето потомство. Хората постоянно правят своя избор на сексуален партньор, в зависимост от това колко са съвместими с този или онзи човек. Основният съвместим комплекс е набор от молекули в организма, които се борят срещу бактериите и вирусите. Изборът на партньор, чийто комплекс е различен от нашия, подобрява съвместимия комплекс на нашите деца. Това предполага, че те ще имат по-силна имунна система и ще бъдат по-устойчиви на различни заболявания. По този начин ние избираме партньор с комплекс, противоположен на нашия, а усещането за мирис до голяма степен е единственият начин да разберем това.

  Източник: listverse.com

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link