Още

  10 невероятни неща, които се случиха през януари – част 1

  Трудно е да следиш новините. Толкова трудно, че решихме да съберем всичко най-впечатляващо, случило се през миналия месец. Януари 2017 беше месец, пълен с много объркване и кръвопролития… както и с няколко лъча надежда.

  Президентът Тръмп имаше откачена първа седмица

  Може направо да започнем с тази новина. На 20 януари Доналд Тръмп се закле като 45-ият президент на САЩ. Той не чака много и разтърси Вашингтон по начин, който беше дълбоко оценен от поддръжниците му, но сериозно притесни противниците му.

  Нямаме достатъчно място, за да говорим за всяка една спорна точка, затова ще споменем само накратко. Първо, спор относно броя на присъстващите на встъпването в длъжност на президента предизвика война в пресата. 24 часа по-късно протестиращи от движенията за права на жените минаха през няколко града, което бяха най-големите масови демонстрации от тези срещу войната в Ирак през 2003г.

  Тръмп се отказа от Транстихоокеанското партньорство, спря финансирането на групите в подкрепа на аборта, наложи временна забрана за наемането на федерални служители, рестартира проекта за петролопровода в Дакота, подписа заповед за изграждането на стена по мексиканската граница, обяви, че милиони са гласували незаконно на изборите и накрая наложи забрана за влизането на гражданите от 7 мюсюлмански страни в САЩ и спря сирийската бежанска програма.

  Реакцията към всичко това извън САЩ беше интересна, най-меко казано. За всяка мярка на Тръмп, друга страна изглежда предлагаше алтернатива. Холандците обещаха да подкрепят групите за аборта. Канада предложи да приеме американската квота от сирийски бежанци. Австралия възроди Транстихоокеанското партньорство (TPP) като „TPP минус един“.

  Учените създадоха синтетична ДНК

  От зората на времето, всяко живо нещо е имало ДНК, съставена от четири букви: G, A, T и  C (гуанин, аденин, тимин и цитозин). Вие, котката ви, бълхите на котката ви, организмите, живеещи в бълхите на котката ви – всички те винаги са били съставени от този код. Поне досега. На 24 януари учени от института Скрипс обявиха, че са създали клетки с две допълнителни букви: X и Y.

  Не за първи път този екип успешно прибавя букви към ДНК. Но този път новите микроби не са умрели по-бързо, отколкото бихте могли да мигнете. Тези клетки са способни да задържат синтентичната ДНК неограничено време и продължителността им на живот не е по-малка от тази на немодифицираните версии. Макар да не могат да се възпроизвеждат по естествен начин, на практика са същите като всяка друга клетка с четири букви. Настъпва ерата на синтетичната ДНК.

  Това е първата крачка. Скоро ще можем да създаваме синтетични организми, проектирани за определени цели.

  Учени създадоха и хибриди между човек и прасе

  Само два дни след новината за синтетичната ДНК, учени обявиха, че са създали първите хибриди между животни и хора. Екип от института Салк успешно е създал свински ембрион, съдържащ живи, растящи човешки клетки.

  Подобни химери са създавани и преди, но никога с човешки клетки. Такива изследвания са на самата граница на етичното и общественото им финансиране е забранено в целия свят. Въпреки всички кошмарни неща, които можете да си представите обаче, хибридите между човек и прасе предлагат нещо неочаквано: надежда.

  Целта на института Салк е един ден да използват тази техника, за да отглеждат човешки органи.

  Преговорите за обединяване на Кипър навлязоха във финална фаза

  Ако не сте запознати с историята на Кипър, ето кратък курс: Някога британска колония, Кипър получава независимост от Лондон през 60-те. Още преди мастилото да е изсъхнало обаче, гърците и турците на острова започват да се избиват в продължил десетилетия конфликт, при който са убити 10 000 души, а островът е разделен на турски север и гръцки юг.

  Днес Южен Кипър е в Европейския съюз, докато Северен Кипър е автономна област, признавана единствено от Турция. 30 000 турски войници все още охраняват севера, докато британските сили пазят юга. Дълго време ситуацията прилича на тази между Северна и Южна Корея, само че без откачените заплахи на дебелия чичко да взриви всички. Тогава, през януари се случи немислимото. Преговорите за обединяване на двете страни навлязоха във финалната си фаза.

  Ако нещата се получат, това ще е най-голямото подобно събитие от обединяването на Източна и Западна Германия през 1990г.

  Смъртоносната филипинската нарковойна

  Преди седем месеца Филипините избраха Родриго Дутерте, който обеща да елиминира наркодилърите и наркоманите. Оттогава 7000 души са убити от паравоенни и полицейски части, всички без присъди. Миналия месец нещата излязоха още повече извън контрол. Стана ясно, че полицаи са отвлекли и убили южнокорейски бизнесмен.

  Убийството е станало през октомври, но шокиращите подробности излязоха едва наскоро. Южнокореецът е бил отвлечен посред бял ден. След това е измъчван и убит в полицейско управление. Полицаите връчили на мъртвеца призовка за несъществуващи дело за наркотици и измъкнали $100 000 от съпругата му с обещанието, че ще бъде освободен.

  В отговор на това, Дутерте е принуден да разпусне отрядите, докато тече разследване. Онези, надявайки се убийствата да спрат обаче, останаха разочаровани. Президентът обяви, че акцията ще бъде удължена от обещаните шест месеца на цели пет години.

  ПРОЧЕТИ ЧАСТ ВТОРА (2):http://iskamdaznam.com/10-neveroyatni-neshta-koito-se-sluchiha-prez-yanuari-chast-2/ 

   

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link