Още

  10 от най-красивите морски фарове в света

  Lindau, Германия

  Фарът се намира на Боденското езеро на р. Рейн. Завършен е през 1856 година, за да се замени предишният фар, който е бил от 1230 година. Фарът Lindau е уникален, защото освен обичайните му функции, на него има масивен часовник, който може да бъде видян от града. Отворен е за посетители и в него се предоставя информация за местната природа и корабната индустрия на града.

  Fanand, Ирландия

  След като голям кораб потъва в тамошните води през 1804 година, гражданите на Фанад настоявали да бъде построен фар. През 1818 година високият 27 метра фар е построен и осветен.

  Portland, Мейн (САЩ)

  Този исторически фар се намира на входа на пристанището в Портланд, на Кейп Елизабет. Завършен е през 1971 година и е един от най-старите фарове в Америка. 24-метровата кула е увеличена по време на Гражданската война, за да се предотвратят честите нападения на кораби. През 1881 година отново е върната нормалната ѝ височина, а през 1893 е увеличена повторно поради оплаквания от страна на моряците.

  Yaquina Bay Light, Орегон (САЩ)

  През 1871 година населението на Ню Порт изисква да бъде построен фар, който да е в помощ на пътуващите кораби. Само три години по-късно фарът е изведен от експлоатация, защото е заменен с нов. През 1946 година е определена дата за разрушаването му, но една неправителствена организация успява да го отложи, събирайки пари за запазването му. През 1951 година фарът е признат за историческа забележителност и служи като музей в продължение на 18 години.

  Saint Augustine Light, Флорида (САЩ)

  Свети Августин е дом на първият фар във Флорида, въпреки че първоначално изградената сграда пада в океана, вследствие на ерозия. Новият фар е изграден на о. Анастасия и завършен през 1874.

  Peggys Point, Канада

  Вероятно най-известният фар в цяла Канада е построен през 1915 година. Той е най-популярната туристическа атракция на канадската провинция Нова Скотия.

  Start Point, Англия

  Това е един от 29-те морски фара, направени по дизайн на инженера Джеймс Уокър. Той има готически елементи и множество назъбени орнаменти. Днес фарът е отворен за посетители през лятото.

  Кула на Херкулес, Испания

  Кулата на Херкулес е най-старият морски фар в света. Построен е през около 2 век. Сега той е обявен за Национален паметник на Испания, а от 2009 година е част от световното и културно наследство на ЮНЕСКО. Това е впечатляващо, като имаме предвид, че фарът все още работи след толкова години.

  Bass Harbor, Мейн (САЩ)

  За съжаление този красив фар, построен през 1858 година, остава запазен единствено за бреговата охрана.

  White Shoal Light, Мичиган

  Изграденият през 1912 година фар се счита за уникален, защото е единственият фар на Големите езера, който има алуминиеви части. Тъй като е толкова далеч от сушата, той е считан за велико инженерно изобретение за времето, в което е построен. Днес, ако имате желание да го видите от близо, трябва да отидете с лодка или хидроплан.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link