Още

  10 от най-необикновените планети в Космоса

  Космическото пространство е изпълнено с необикновени обекти. Представяме ви някои от планетите, които до момента са най-странните, с които човечеството се е запознало.

  1. Започваме с планетата, наречена „TrES-2b”, която се намира на 750 светлинни години от Слънчевата система. Това е най-тъмната планета, която познаваме. „TrES-2b” отразява по-малко от 1% от цялата достигаща я светлина. Учените все още не знаят каква е причината планетата да е толкова тъмна. Засега те смятат, че „TrES-2b” е изградена от газове, които не абсорбират никаква светлина.


  Освен това, по-интересното е, че планетата излъчва червен цвят, заради което прилича на топка от горящи въглища. Това е така, защото температурата на повърхността й е 1100 градуса по Целзий – толкова е гореща, че става червена на цвят.

  2. Следващата планета е всичко друго, но не и тъмна. Истината е, че тя луминесцира в Космоса точно като диамант. Защо? Защото тя действително представлява един гигантски диамант. Тази планета, наречена „55 Cancri e” е с размери 2 пъти по-големи от тези на Земята, а 1/3 от нея е изградена от твърд диамант. Планетата е толкова плътна и толкова богата на въглерод, че той се е превърнал в диамант.

  Това богатство обаче, се намира на 40 светлинни години от Земята. Дори да успеем да я достигнем и да се върнем с някакво количество диаманти, то те веднага биха се обезценили тук, на нашата планета. Така че, по-добре да оценим „55 Cancri e” от далеч.

  3. Тази планета наистина ще ни обърка и ще ни накара да преосмислим знанията си по химия. „Gliese 436 b” представлява гигантско ледено кълбо, което гори при температура от 439 градуса по Целзий. Но как ледът успява да остане напълно твърд, подложен на такива високи температури?


  Отговорът се крие в гравитацията. На тази планета, тя е толкова силна, че успява да привлече водата до ядрото си и да я превърне отново в лед. Този цикъл се повтаря непрекъснато и по този начин ледът никога не се изпарява, независимо колко нагрята е повърхността на планетата.

  4. На планетата “HD 189773b” вали не дъжд или сняг, а стъклени парченца. Атмосферата й е изпълнена със силициеви частици, което й придава този красив син цвят.

  Но заради изключително високите температури на повърхността й, тези силициеви частици кондензират в твърди стъклени парчета, които се движат около планетата, благодарение на непрестанните ветрове, движещи се скорост от 6437 километра в час.

  5. „WASP-12b” – така се нарича планетата, която бива бавно „изяждана жива“ от нейната звезда. Планетата се намира на толкова близко разстояние от звездата си, че бива нагрявана до неописуемо високи температури, а масата й е „засмуквана“ заради високата скорост, с която се движи около звездата.

  „WASР-12b” е с размерите на Юпитер, но това невинаги е било така. Всяка секунда планетата губи по 6 милиарда тона от масата си. Това е толкова голяма загуба, че тя вече няма сферична форма, а прилича по-скоро на елипса.

  6. Следваща в списъка е „Gliese 581 c”. Учените я поставят на 3-то място в класацията за най-подходящите за извънземен живот екзопланети. Тя обаче, никак не си прилича със Земята. „Gliese 581 c” се върти около червено джудже, затова ако се намираме на нея и погледнем към небето, то винаги ще бъде в червен цвят.

  Интересното при тази планета е, че тя не се върти около оста си. Само едната от двете й страни е обърната към червеното джудже. Тя е толкова гореща, че ако останем там дори за момент, топлината би ни разтопила живи за секунди. На другата страна обаче, е толкова студено, че ще замръзнем веднага. И ако се питате защо учените са решили, че на толкова негостоприемна планета може да има живот, веднага ще отговорим на този въпрос. Точно между двете страни на планетата – горещата и студената, има едно пространство, което може да бъде обитавано, защото там температурата е перфектна. През 2008 година учените изпратиха послание към „Gliese 581 c”. Очаква се то да пристигне там през 2029 година.

  7. „WASP-17b” е с толкова големи размери (1.9 пъти по-голяма от Юпитер), че теоретично не може да съществува. Учените смятат, че тя поставя под съмнения знанията ни за големината на планетите.

  „WASP-17b” спрямо Юпитер

  Интересното е, че „WASP-17b” е голяма, но има ниска плътност. Освен това, тя има ретроградна ос, което означава, че се върти в обратна на нейната звезда посока.

  8. На 149 светлинни години от Земята се намира планета, която има не две, а цели 3 слънца. „HD 188753 Ab” се намира в тризвездната система „HD 188753”.

  Ако живеехме на тази планета, щяхме да имаме тройна сянка и да наблюдаваме непрестанни затъмнения, тъй като трите планети непрекъснато препречват пътищата си. Но освен това, щяхме да ставаме свидетели на най-невероятните и красиви изгреви и залези.

  9. Представете си, че се намирате в средата на Тихия океан. Независимо в коя посока сте обърнати, не виждате никаква суша, а само безкрайна вода. По същия начин бихте се чувствали, ако се намирате на „GJ 1214b”, която е на 47 светлинни години от Земята.

  Цялата повърхност на планетата представлява един огромен безкраен океан и това продължава под повърхността на водата, докато в крайна сметка не достигне до ядрото й, което е изградено от лед.

  10. Тази планета е любопитна не заради характеристиките си, а заради факта, че до този момент, тя е планетата, която прилича най-много на Земята. Според „Индекса на сходство със Земята“ величина „1“ показва, че планетата е абсолютно същата като нашата, а величина „0“, че дадената планета няма никакви сходства със Земята. „Kepler 438” достига резултат от 0.88 спрямо този индекс, което я прави изключително рядка.

  Открита е през 2015 година и има всички предпоставки за извънземен живот, защото е скалиста и е разположена на най-доброто място спрямо звездата й. Освен това, учените смятат, че е възможно на нея да има вода в течно състояние.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови