Още

  10-те най-ефективни хладни оръжия

  Хората са създали какви ли не приспособления за убиване, за които дори не можем да си представим. Някои от тях не толкова зловредни, други – не чак толкова. Битките винаги са били неразделна част от човешкото ежедневие – затова и се е налагало да се създадат оръжия, които не само да предпазват от враговете, но и да служат за нападение. Те трябвало да бъдат изключително ефективни и да нанасят сериозни щети върху врага.

  Следващите оръжия са едни от най-ефективните и смъртоносни студени оръжия, които, повярвайте, искате да срещнете единствено и само в музейните колекции:

  1. Пата

  Пата произхожда от Северна Индия. Първоначално е било използвано от древните воини маратха, но по-късно това оръжие се е разпространило в по-голямата част на Индия. По същество това е меч, закачен към желязна ръкавица. Патата има неразделна структура – предпазва ръката до лакътя, но и ограничава движението на китките, което е станало причина войните да развият по-добре движенията си на лакътя. Смята се, че такива оръжия са се използвали по-често от ездачи.

  1. Цестус

  Цестусът е еквивалент на съвременния бокс. Навремето, в Рим боксът като спорт често приключвал със смърт, защото римските боксьори използвали цестус по време на гладиаторските битки. Цестусът представлявал вид ръкавица изработена от кожени ленти, покрити с метал. Въпреки че гладиаторите често се сражавали до смърт, бойците понякога можели да се предадат и дори да се съгласят на кратко примирие за почивка. Римският бокс бил изключително жесток спорт, а цестусът правел нещата още по-кървави – затова бил забранен през първи век от преди новата ера.

  1. Suntetsu

  Просто, но ефективно оръжие, използвано от самураите. Представлявало джобен железен прът/шип, с дължина около 15 см, който обикновено е бил снабден с пръстен, прикрепен към центъра. Средният пръст се вмъквал в пръстена, а пръчката перфектно прилягала в дланта. Може би заради простотата си, това оръжие е било лесно приспособимо към собственика си. Пръстенът можел да бъде снабден с шипове, за да нанесе допълнителни увреждания в опонента. За тази цел са били осигурени дълги шипове вместо пръстени. Подобни оръжия са използвани по-вероятно за убийства, но не и за самозащита.

  1. Туркански нож

  Номадското африканско племе на Туркана, както и редица съседни общности, са използвали този предмет както в ежедневието, така и в битките. Ножовете известни като корогат били направени от желязо и алуминий. Те се състояли от пръстен, носен на пръстта с изпъкнала плоча с дължина от 7–8 см. В ежедневието, ножовете се използвали за нарязване на храна, но по време на битка те били много ефективни оръжия.

  1. SAP ръкавици

  SAP ръкавиците не са смъртоносни оръжия и днес често се използват от охранителния персонал. Телохранителите, охранителите и правоприлагащите органи ги използват в случай на внезапна борба. За разлика от оръжията като бокса, SAP ръкавиците причиняват по-малко наранявания.

  1. Тигрови нокти или Bagh Nakh

  Bagh Nakh било символично, но не и смъртоносно оръжие. То било разпространено в района на Майсур в Индия през 1700-те години, когато е била почитана върховна богиня в образа на тигър. Баг Нак означава „тигрови нокти“ и се състои от четири до пет заострени остриета, прикрепени към напречна греда. Такова оръжие би разкъсало кожата и мускулите подобно на удар от лапата на тигъра. Тематично, нали?

  1. Меден „рог“

  Ножовете под формата на два кръстосани полумесеца, „рога на елен“ са огромна двойка китайски оръжия, използвани от създателя на Ба гуа джан. Според легендите Тун Хай Чуан разчитал само на ножовете си, докато пътувал. Техниката на използване на този нож е основана на невъоръжената бойна система багуа джан, а на учениците е било позволено да използват екзотичните оръжия едва след много години тренировки с голи ръце поради високата вероятност за нараняване.

  1. Tеко

  Теко е вид бокс, който произлиза от Окинава. В някои провинции е познат и като „железен юмрук“. Традиционно текотата са направени от дърво и метал, а острието има формата на полумесец. На ръба на текото се разполагат три малки шипа. Ако опонентът се опита да сграбчи ръката на собственика на текото, е нужно само едно завъртане на китката е достатъчно за да му нарани ръката.

  1. Гадлинг

  Всеки, който някога се е интересувал от въоръжението на европейските рицари, със сигурност знае за прословутите им бронирани ръкавици. Докато основната цел на ръкавиците била да предпазват ръцете, създателите им просто не можели да пропуснат възможността да добавят и нещо малко по-пикантно. В края на 14-ти век, оръженосците започнали да закрепват метални шипове, на кокалчета на рицарските ръкавици. Използвали се на последна инстанция, ако внезапно един рицар остане без меч и трябва да се предпази от атака.

  1. Push dagger

  Той се носил тайно в ръкава или под дрехите. Това е стилизирана модерна форма на древния катар, чието острие е закрепено перпендикулярно на дръжката, докато то преминава между пръстите. Тези ножове станали популярни по време на златната треска през 19 век и придобили огромна популярност сред подземния свят.

  Автор: Божидара Иванова

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link