Още

  10-те най-рядко посещавани държави в света

  Всяка година World Tourism Organization прави преброяване на туристите, които посещават съответната държава годишно. Някои хора предпочитат да пътуват до по-отдалечени места, които рядко се посещават от хора. Ако и вие сте сред тях, вероятно този списък ще ви помогне да изберете следващото място, на което да планирате почивката си.

  1. Сао Томе и Принсипи – 8000 туристи годишно

  Тази малка островна държава е разположена в Гвинейския залив на запад от бреговете на Централна Африка. Открита от португалците в края на 15 век, икономиката на Сао Томе и Принсипи, базираща се основно на производство на захар, отстъпва пред отглеждането на какао (чрез робски труд) и производството на кафе през 19 век. Макар че получава независимост през 1975 година, демократични реформи са направени едва през 80-те години, а първите свободни избори са проведени през 1991.

  В столицата Сао Томе може да се наблюдава красива португалска архитектура, но повечето туристи идват заради световното първенство по гмуркане и риболов между месеците юли и октомври. Друга основна атракция е Националният парк Obo, където можете да наблюдавате птици, както и планината Пико де Сао Томе, чийто най-висок връх е 2024 метра.

  1. Ниуе – 8000 туристи годишно

  Тази малка държава, разположена върху коралов остров, се намира в централната част на Тихи океан. Със своето население от около 1000 души, Ниуе може и да е най-големият коралов атол, но е и сред най-малките държави в света.

  Островът е ограден от коралови рифове, а освен малкия си размер и уникални плажове, Ниуе има и още една интересна черта – високите нива на естествена радиоактивност в почвата. Засега обаче няма данни за опасност или странични ефекти вследствие на това. Ниуе може да ви заинтригува и с това, че през 2003 страната става първата в света, на която има Wi-Fi изцяло.

  1. Либия – 6250 туристи годишно

  Освен всички икономически и политически проблеми, които Либия има, причината поради която страната влиза в този списък е, че климатът ѝ определено не е за всеки – 90% от земята представлява изключително суха пустиня. Единствено северните райони, които са разположени край Средиземно море, се радват на по-мек климат. И все пак, онези, които са склонни да се престрашат, ще бъдат възнаградени с изключително интересно историческо наследство. Лептис Магна, който е на около 120 километра от Триполи, е древен град, който и до днес е запазил някои от най-забележителните римски руини. Кирена е друг известен древен град, основан от гърците през 630 година пр.н.е.

  1. Маршалови острови – 6000 туристи годишно

  В тази островна държава в Микронезия има експерти рибари и навигатори, а за много хора целият живот зависи от океана. Тъй като се опитват да направят всичко, за да го опазят, хората от Маршаловите острови са изградили най-големия резерват за акули в света. Населението се държи изключително приятелски към американците като вероятно една от причините е, че валутата в страната е американски долар.

  За съжаление близките отношения между двете нации невинаги са били положителни, тъй като Маршаловите острови са били мястото, на което са се провеждали тестове на американски ядрени оръжия, последиците от което продължават да оказват влияние и до днес. Радиоактивността обаче не е единственият проблем на страната, тъй като мнозина вярват, че тя е по-застрашена от наводнения, причинени от изменението на климата.

  1. Екваториална Гвинея – 5700 посетители годишно

  Една част от територията на страната е разположена на континента Африка, а друга част е върху няколко острова, най-известният сред които е о. Биоко. Екваториална Гвинея е известна със своите красиви бели плажове. Природните чудеса са причината страната да бъде посещавана от туристи като цяло, тъй като предлага невероятни вулканични, водни гледки, както и разходки сред джунглата.

  1. Южен Судан – 5000 посетители годишно

  Южен Судан е сравнително нова страна (от 2011 година). Поради разнообразието на населението (сред които има мюсюлмани, християни и анимисти), както и географското ѝ разнообразие, страната е засегната от бушуващи граждански войни в продължение на повече от 40 години. Въпреки това нацията е гостоприемна към гостите си и всеки, който я посети, след това споделя, че му е станала любима.

  1. Кирибати – 4000 посетители

  Кирибати е островна държава, намираща се в Тихи океан. Тя обхваща 14 атола и 18 острова, разположени на територия от 3 500 000 кв.км . Кирибати е труднодостъпна страна, тъй като островите са отдалечени и изолирани. До там можете да стигнете чрез самолет, който излиза или от Науру веднъж на всеки 1-2 седмици, или от Фиджи.

  1. Тувалу – 2000 посетители годишно

  Тувалу е  една от най-малките и най-отдалечените държави в света. Освен това е и труднодостъпна, тъй като за да стигнете до там съществуват само два начина – чрез самолет от Фиджи, който лети до Тувалу 2 пъти седмично или чрез товарен кораб (отново от Фиджи), който понякога взема пътници.

  1. Сомалия – 400 посетители годишно

  Преди гражданските войни в началото на 1990-те години Сомалия е изключително приветлива за туристи. Страната е забележителна със своите водопади, планински вериги и национални паркове. Там можете да видите лъвове, леопарди, хиени, щрауси и много други видове. Освен това Сомалия разполага с огромен брой плажове като най-известният сред тях е този в Могадишу.

  1. Науру – 160 посетители годишно

  Науру е дом на по-малко от 10 000 души население. Само един самолет лети до там, а туристически атракции, хотели и ресторанти почти липсват. Дори товарните доставки са рядкост. Безработицата е висока. И все пак, островът все още показва проблясъци на предишната си слава, благодарение на своите плажове и красиви морски птици.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link