Още

  10 уникални улици и пътища по света

  Никой не харесва претъпканите улици. А какво да кажем за движението по улицата с 8 стръмни завоя в един квартал, пресичането на 12 пътища на едно кръстовище или паркирането на улицата под ъгъл от 40 градуса? Ето някои от най- необичайните улици в света.

  Ломбард Стрийт, Сан Франциско, САЩ

  Ломбард Стрийт в Сан Франциско е най-криволичещата улица в света. Тя позволява само еднопосочно движение и паркирането на нея е забранено. Също така на улицата доста често се организират гонки.

  Кръстовище „The Magic Roundabout“, Суиндън, Англия

  Кръстовището, разположено в град Суиндън, е може би най-сложното в света. То е построено през 1972г. и е пресечна точка на 6 пътища с 5 по-малки кръстовища. Било направено, за да се намали броят на задръстванията в града.

  Улица „Балдуин“, Дънидин, Нова Зеландия

  Улица „Балдуин“ в град Дънидин в Нова Зеландия е най-стръмната улица в света. В тази страна много градове са построени върху планински и хълмисти терени. Наклонът на улицата е 35 градуса и тя е толкова стръмна, че горната й част е направена от бетон, тъй като при топло време друг материал на настилката няма да издържи на температурата и ще се разтече.

  Булевард 9 юли, Буенос Айрес, Аржентина

  Булевард 9 юли в град Буенос Айрес се счита за най-широката улица в света. Тя има шест платна във всяка посока. С ширина от 91 метра, заема цял квартал на града. Преминаването на булеварда на някои места може да отнеме няколко минути, за да се пресекат всичките 12 платна. Разхождайки се по булеварда, можете да се насладите на много атракции, включително сградата на старото френско посолство, статуята на Дон Кихот, известния обелиск и площада на Конституцията.

  Шпройерхофштрасе, Ройтлинген, Германия

  Шпройерхофштрасе в град Ретлинген в Германия е най-тясната улица в света. В най-широката си част ширината й е 50 см, а в най-тясната – 31 см. Тя е построена през 1727 г. по време на реконструкция, след като районът бил разрушен при силни пожари. Предишният рекорд за най-тясната улица в света принадлежал на улица „Парламент стрийт“ в Англия, построена през 14 век. В най-широката си точка тя била с размери  122 м, а в най-тясната – 64 см.

  Пътят до Гиза, Египет

  Пътят до Гиза е известен като най-старият павиран път в света. Той бил построен преди 4600 години и свързва древната базалтова кариера с реката, вливаща се в Нил. Ширината на пътя е около 2 метра, а дължината му е около 12 км. Пътят е бил използван за транспортиране на огромни блокове от базалт за изграждането на пирамидите в Гиза.

  Панамериканско шосе, САЩ

  Панамериканската магистрала се счита за най-дългият път в света. Тя измести от класацията „Уолстрийт“ в Канада, която за дълго време също се смяташе за най-дългият път в света с дължина е 1896 км. Панамериканската магистрала свързва пътищата на държавите от Северна и Южна Америка и дължината й е 48 000 километра. Магистралата минава през 15 държави, включително САЩ, Канада, Мексико, Перу, Аржентина и Салвадор.

  Ебенезер-плейс, Шотландия

  Ебенезер-плейс в Шотландия е обявена за най-късата улица в света, според книгата на Гинес. Дължината й е само 2.06 метра. Единственият адрес на тази улица е този на „Бистро номер 1“, което е част от хотел „Маккейз“, построен през 1883 година.

  Кръстовище „Съдия Гери Прегерсън”, Лос Анжелис, САЩ

  Кръстовището „Съдия Гери Прегерсън” в Лос Анжелис се смята за най-сложното транспортно кръстовище в света. То представлява „детелина” с множество мостове, които образуват сложна система от пътища за безпрепятствен трафик по автострадите между различните щати. Кръстовището е открито през 1994 г. и има 4 нива, всяко от което е предназначено за определен вид транспорт.

  Кръгово кръстовище Путраджайя, Малайзия

  Повечето хора, които са се озовали в центъра на Малайзия, веднага осъзнават, че са достигнали най-голямото кръгово кръстовище в света. Окръжността му е около 3,4 километра, а улицата, която го заобикаля, се нарича „Персиарански султан Салахудин Абдул Азиз Шах”.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link