Още

  10 великолепни идеи, продадени за жълти стотинки

  Блестящите идеи често към момента на появата си не изглеждат нещо изключително. Историята помни случаи, които в стремежа да се спечели, идеитете буквално са продавани за стотинки, а след известно време донасят значителни печалби на новите си собственици. Представяме ви десетте най-известни идеи, които са били купени за стотинки, а са донесли печалба от милиони.

  Едгар Алън По


  Стихотворението „Гарван” от Едгар Алън По разказва историята на човек, който докато скърбял за изгубената си любима, неочаквано бил посетен от гарван. Отначало По искал да отпечата стихотворението в списание на свой приятел, но той му отказал. След това продал творбата си на The American Review за 9 долара. Стихотворението моментално придобило признание и слава, било препечатано в периодични издания из цялата страна и направило Едгар Алан По известен. Днес „Гарван“ е едно от най-известните стихотворения в историята. Броят на преиздаванията, книгите и дори филмите върху стихотворението не може да се изчисли. През 2009 г. едно от копията на първата книга със стихотворението било продадено за 662 500 долара, а авторът на това стихотворение през целия си живот тънел в бедност.

  Безопасните игли


  Уолтър Хънт бил нюйоркски механик, известен с многото си изобретения. Той притежава патенти за писалки, острилки за ножове, пушки, звънци за трамваи, печка, ледена брадва, шевна машина, машина за почистване на улици, машина за пирони и десетки други изобретения. За да изплати дълг от 15 долара на приятеля си, Хънт решил да измисли нещо полезно, за което бързо ще му бъде платено. Хрумнала му идеята за безопасната игла, която продал за 400 долара на WR Grace, през април 1849 г.   Изобретателят върнал 15 долара на свой приятел, а WR Grace спечелила милиони.

  Корицата на албум на Бийтълс

  „Оркестърът на Lonely Hearts Club на сержант Пепър” е осмият студиен албум на Бийтълс. Той излязъл с корица, проектирана от известния британски поп изпълнител Питър Блейк и съпругата му Ян Хауърт. Корицата представлява колаж от лицата на много известни исторически личности, обграждащи членовете на The Beatles. Блейк и Хауърт получили 100 паунда (приблизително 280 долара) за изработката на корицата. Албумът става легендарен, както и корицата му. Около 32 милиона копия били продадени по целия свят, което го прави един от най-продаваните албуми на всички времена. Корицата е призната за една от най-добрите издания на музикални албуми.

  Желето


  През 1895 г. производителите на сиропи за кашлица Перл и Мей Уайт измислят как да превърнат желатиновия прах във вкусен продукт, чрез добавяне на сиропи с аромат на плодове. Те нарекли своя продукт желе. Били закупили отдавна неизползван патент за желатинов прах от Питър Купър. Но и те не успели да се възползват от патента си за желе  и през 1899 година го продали на съседа си Франк Уудуърд за 450 долара. Още през 1906 г. годишните продажби на желе достигнали 250 хиляди долара. През 2013 г. продажбите на желе възлизат на почти 500 милиона долара.

  Мелодията „Джеймс Бонд“

  Мелодията „Джеймс Бонд“ е написана първоначално от Монти Норман за първия филм от поредицата „Доктор Ноу“ през 1962 година. Филмова компания, която не харесала звука, наела композитора Джон Бари да промени мелодията. Бари добавил елементи на рок и джаз към него, като увеличил темпото на мелодията. Резултатът бил хит, който е разпознаваем и след 50 години. На Бари платили 250 паунда (приблизително 700 долара) за доработката, а Монти Норман получил над 1 милион долара.

  Кока-кола


  Фармацевтът Джон Пембъртън създал първата формула на Кока-Кола през 1886 г. Напитката, която се представяла като тоник за мозъка и нервната система, започна да се продава в аптеките в Атланта през май същата година. Цената и била 0,05 долара на бутилка, а Пембъртън успял да спечели от продажби само $ 50 през първата си година. Пембъртън отчаяно се нуждаел от пари, затова продал напитката за 1484 долара. Новите собственици от своя страна я продали на проницателния бизнесмен Аса Кандлер за 2300 долара. Той станал единственият собственик на Coca-Cola и основал едноименната компания.

  През 1919 г. продал компанията за 25 милиона долара, което се равнява на 341 милиона долара днешни пари.

  „Червено лозе“  на Винсент Ван Гог

  „Червеното лозе” е маслена картина, рисувана от Винсент Ван Гог през ноември 1888 г. Тази картина била единственото произведение, което Ван Гог продава в живота си. Тя е придобита от белгийската художничка Анна Бош през 1890 г. за 400 франка (приблизително 1600 долара с днешните пари). Подобно на Едгар Алън По, Ван Гог също живял в бедност и умрял трагично. Той не получил признание докато бил жив, но става световно известен след смъртта си. Сега картините му се продават за десетки милиони долари. Най-скъпата картина на Ван Гог – „Портрет на д-р Гачет“ е продадена за рекордните 82,5 милиона долара. (150 милиона долара днешни пари). Червеното лозе е продадено от Анна Бош за 10 000 франка през 1906 година.

  Терминатор

  В началото на 80-те Джеймс Камерън бил неизвестен режисьор без пари и без жилище, нощуващ в колата си или на дивана у приятел. По това време той написва обещаващ сценарий, наречен „Терминатор“, който предложил на много компании в Холивуд. Но никой не искал да работи с начинаещ режисьор, с изключение на Гейл Анна Хърд от New World Pictures. Тя се съгласила да позволи на Камерън да бъде режисьор на филма, ако той продаде всички права за него, само за 1 долар. Камерън може да е загубил собствеността си върху The Terminator, но този ход го прави известен и най-високо платеният режисьор в света.

  Спайдърмен


  През 1982 г. фен на Спайдърмен на име Ранди Шуеллер от Илиноис, създал сюжетната линия за предстоящия конкурс на Marvel Comics. Като аксесоар към своята история, Шюлер разработил нов черен костюм за Спайдърмен. Няколко месеца по-късно той получи писмо от главния редактор на Marvel, Джим Шоутър: Харесваме идеята и можем да я купим за 220 долара. Шуелер с радост се съгласил на подобна сделка. Впоследствие сюжетът не бил отпечатан, но през май 1984 г. Marvel представил новия костюм на Спайдърмен. Само третата част от блокбастъра, излязъл през 2007 г., събрал почти 900 милиона долара в световен мащаб.

  „Дивото зове“ Джек Лондон

  Когато Джек Лондон правел проучвания в Клондайк, имал незабравими преживявания, които го вдъхновили да напише романа „Дивото зове“. Романът бил публикуван за първи път през януари 1903 г. в четири броя на „Съботна вечерна поща“, за което му платили 750 долара за неизключителни права. През същата година Лондон продал пълните права на Macmillan Publishers за 2000 долара. Това по онова време това била значителна сума, за която много писатели можели само да мечтаят. Книгата била издадена на 1 юли 1903 г. и струвала 1,5 долара. През първия ден били продадени 10 000 екземпляра. До 1914 г. в САЩ се продали 500 000 книги, а до 1964 г. – шест милиона. Нито Лондон, нито неговите потомци са получили  дял от печалбите.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link