Още

  Нелепи произшествия, довели до смъртта на кралски величия

  Наградата за Дарвин не се дава със задна дата, но много герои в историята биха могли да я спечелят. Царете, херцозите и императорите загиват предимно на бойните полета, от болести и по време на преврати, но някои успяват да намерят смъртта си по странен и безсмислен начин.

  Филип III

  Испанският крал Филип III обичал реда и дисциплината, което вероятно е довело до упадък на страната и почти пълна загуба на външнополитическо влияние. Той страдал от суеверия, обожавал лукса и не се интересувал, че страната е обедняла, а дълговете на кралското семейство и на цялата страна нарастват.

  Филип III, портрет на неизвестен художник

  Що се отнася до навиците в ежедневието, Негово Величество създал най-сложния придворен етикет и непрекъснато следял за изпълнението му. Според установените правила царят дори нямал право да си налива вино в чаша – това би трябвало да бъде направено от специално назначен човек.

  Според мемоарите на придворния маршал Басомпиер, след като Филип III заспал, седнал на стол до камината, вероятно доста пиян, столът се запалил от случайна искра от камината. По протокол придворните се втурнали да търсят човек, който има право да премести кралския стол. Докато го търсели, той се подпалил и изгорял напълно.
  Така наложеният от него дворцов етикет, станал причина за смъртта му и си отишъл от този свят на 43 годишна възраст.

  Френският крал Карл VIII

  Крал Карл VIII от династията Валоа се възкачил на престола на тринадесетгодишна възраст. Милото момче се подчинявало на по-голямата си сестра Анна де Боже, която била негов регент. Той от време на време започвал война, според обичаите на своето време. Но не това го погубило.

  Френският крал Карл VIII

  Вече почти тридсетгодишен мъж, Карл от разсеяност или в късогледство не забелязал ниската врата, ударил се в челото с пълна скорост, изпаднал в кома и умрял.

  Всички околни по онова време умирали от чумата, но той просто се ударил в една врата и умрял.

  Джордж Вашингтон, първи президент на САЩ

  Той не е кралска особа, но е изключителен владетел. Първият президент на САЩ Джордж Вашингтон на 67 години бил силен и груб човек. Успял обаче да хване настинка, защото не се преоблякъл със сухи дрехи, след като бил навън в ужасно време. Развълнувани за здравето на президента, роднините викали лекар, след лекар. Всеки от лекарите веднага пускал малко кръв на президента – в онези дни кръвопускането се смятало за почти универсално лечение. При поредният лекар кръвта на президента свършила и той умрял.

  А може би просто след седмица щеше са да се възстанови от настинката.

  Гръцкия крал Александър I

  Гръцкият крал Александър I както много европейски крале бил от немски произход. Не е изненадващо, че по време на Първата световна война той заел прогерманска позиция. Това обаче не притеснило никого. Кралят в Гърция не е имал реална власт.

  Гръцкия крал Александър I със съпругата си

  Може би от чувството на протест, Александър се оженил за Аспасия Манос, дъщеря на обикновен полковник. Сватбата предизвикала скандал, но в крайна сметка гърците се помирили.

  И година след сватбата 27-годишният красив крал се разхождал с овчарката си в дворцовата градина. Един от макаките, живеещи в градината, нападнал кучето. Започнали да се бият. Царят се втурнал да раздели животните и макакът ухапал крака му.

  Тъй като зъбите на макака били мръсни, а раната не била лекувана, Александър в крайна сметка починал от сепсис. Особено глупаво е, че биха могли да го спасят, като просто ампутират крака му, който започнал да гние. Но нито един гръцки лекар не искал да влезе в историята като човек, който е отрязал крака на краля, така че самият крал влязъл в историята като жертва на ухапване от макак.

  Легендарният крал Фридрих Барбароса

  Легендарният немски крал и император на Свещената Римска империя Фридрих Барбароса умира съвсем внезапно и в зенита на славата си. Той бил строг човек, безупречен рицар, приятен събеседник, жесток политик и щедър след битка. Зад него стояла може би най-мощната армия в Европа.

  Фридрих Барбароса

  Бил на почти 70 години, когато тръгнал на кръстоносния поход. По пътя от Византия за Палестина, армията на императора била нападната от мюсюлманска конница. Барбароса се разярил и продължил още по-решително напред.

  Бурна планинска река блокирала армията му. Приближените му предложили да заобиколят опасното място, като намерят брод или мост, но Барбароса настоявал реката да бъде пресечена веднага.

  След ожесточен спор, той решил да даде пример лично и в пълно бойно снаряжение, яхнал коня си, вероятно също в броня и тръгнал през реката и потънал за броени мигове.

  Добрият и весел крал на Арагон

  Кралят на Арагон Мартин Хуманият

  Кралят на Арагон Мартин Хуманият очевидно бил много забавен човек. Въпреки да няма исторически доказателства за това, смята се, че кралят е умрял от смях и от лакомия. Когато шутът се приближил до него и казал невероятна шега, Мартин не можал да устои и се разсмял. За съжаление, той бил изял цяла гъска. Царският стомах не издържа теста смеха на пълен стомах, буквално се спукал и умрял.

  Още публикации

  Коментари

  1. „Карл от разсеяност или в късогледство не забелязал ниската врата, ударил се в челото с пълна скорост, изпаднал в кома и умрял“?!? Как е развил скорост и каква е била – бягал ли е, летял ли е???

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link