Още

  10 заблуди, свързани с навиците ни

  Постоянно чуваме какво трябва да правим за здравето си и какво – не. За съжаление, съвременната култура въведе напълно безумни стереотипи в умовете на милиони хора. Ето десет навика, които абсолютно неоснователно смятаме за здравословни.

  1. Смятате, че да стоите прави е по-полезно, отколкото да седите

  Това е основна „здравословна“ тенденция през последните няколко години. Смята се, че е вредно да седиш, но да стоиш е полезно. Но дали е така? Неотдавнашно дългосрочно проучване, обхващащо 4000 възрастни американци, показало, че да стоите съвсем не намалява шансовете ви да получите хронични заболявания, свързани със заседналия начин на живот.

  1. Страхувате се да сядате, когато ползвате обществени тоалетни 

  Всъщност „половите“ вируси, като цяло – и HIV, и херпесът, не са толкова упорити, колкото си мислите. След като напуснат приятното и топло човешко тяло, те умират почти веднага. Дори преди техният притежател да напусне тоалетната и да пусне водата.

  Проведени са изследвания по тази тема и всички те показват, че най-опасните патогенни вируси не се предават по този начин. Освен това, кожата ви е ефективен защитник и убиец на всички микроби. Единственото изключение е, когато имате порезни рани или дълбоки драскотини. Тогава е най-добре да внимавате в обществената тоалетна!

  1. Не ядете хляб

  Напоследък това е модерно. От хляба се дебелее. Някои хора страдат от непоносимост към глутен, уверяват американските медии. Но от тази странна алергия страда не повече от 1% от населението. Всички останали се оплакват от подуване, метеоризъм и други проблеми, свързани с червата, причината за които не е хлябът.

  1. Пиете прясно изцеден сок

  Сок от плодове и зеленчуци – какво може да бъде по-здравословно?

  Но като цяло, неговата лечебна сила е силно надценена. Когато изцеждате сока, вие лишавате плодовете и зеленчуците от всички влакна – а това е основната съставка, която дава здраве, добро настроение и чувство за ситост.

  Ако купувате сок в опаковки, това е още по-лошо: не се зареждате с витамини, а със захар. Резултатът: остро чувство на глад, чести промени в настроението, хронична умора и загуба на мускулна маса.

  Запомнете: плодовете и зеленчуците носят полза само, ако се ядат, а не пият!

  1. Взимате тонове витамин С, за да не се разболявате

  Да, витамин С наистина може да подобри ефективността на вашата имунна система. Но истината е, че излишъкът му е по-лош от дефицита. Горната допустима граница на консумация на този витамин е 2000 mg на ден. Всяко превишаване на дозата причинява диария, гадене, повръщане, киселини, главоболие и множество други странични ефекти. Така че, внимавайте!

  1. Вместо цели яйца, ядете само белтъци

  Експерти по храненето дадоха на милиони хора увереност, че яйчните жълтъци са източник на холестерол. Но все повече изследвания показват, че яйцата, колкото и да ги ядете, имат много малък ефект върху концентрацията му в кръвта. Така че, ако нямате сърдечно-съдови заболявания, яжте цели яйца.

  1. Купувате антибактериален сапун

  Постоянното миене на ръцете с дезинфектанти е не само безполезно, но и опасно. В края на краищата, във вашето тяло има толкова полезни бактерии, колкото и вредни. Не слушайте рекламите. Купувайте най-разпространения сапун и мийте ръцете си само с него.

  1. Пиете мултивитамини

  Почти половината от възрастните американци приемат мултивитамини всеки ден. Това е невероятната сила на рекламата и търговската пропаганда!

  Десетилетия изследвания по тази тема показват, че няма полза от витамини в таблетки. Това не означава, че нямате нужда от витамини. Но те се набавят само от зеленчуци и плодове: това, което се съдържа в таблетките, практически не се усвоява. И на второ място, повечето от нас не изпитват недостиг на витамини: получаваме ги в достатъчно количество от храната.

  1. Избягвате храни, топлени в микровълнова печка

  Всички сме чували, че микровълнова печка унищожава хранителните вещества. За щастие, това е абсолютна глупост! Какво прави микровълновата печка? Тя използва енергията на вълните, за да накара молекулите на храните да се колебаят по-бързо и по този начин да увеличат енергията си под формата на топлина.

  Разбира се, с този подход част от хранителните вещества се разлагат. Но това се дължи на самия процес на затопляне, а не на метода, който е избран. Има доказателства, че микровълновата печка е най-чистият и ефективен начин за загряване на храната.

  1. Страхувате се, че ставите ви пукат

  Доскоро никой не разбираше естеството на този процес. Какво, по дяволите, става със ставите, та издават такъв звук? Това всъщност е звукът на компресируемите газове, които дават еластичност на вашите стави.

  Последните проучвания показват, че ако пръстите ви „пукат“ повече от обикновено, това всъщност е добре. Колкото по-силно пукат пръстите ви, когато се свиват, толкова повече „смазочни газове“ има в тях, което означава, че няма да получите артрит.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link